Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 75

• 37 583
  • 773
  •   1
Отговори
# 450
Вие си го избирате. Добре е поне няколко седмици преди раждането да започнете да търсите, че в някои градове трудно се намират свободни педиатри. Изберете си и говорете с него дали ще ви приеме.

# 451
Здравейте мами!
Искам да ви честитя днешния празник, като ви пожелавам да сте живи и здрави, обичани и красиви.

# 452
Честит празник дами! Благодаря ви за отговорите. Тази сутрин се престраших и си направих тест, не бях изненадана, че се оказа положителен. Мислех да изчакам, но не издържах и се обадих на приятеля ми, той реагира много остро и настоява да махна бебето, защото не сме били готови и това адски много ме нарани, цял ден плача. Аз съм твърдо решена, че ще задържа бебчето, не виждам какво толкова пречи... И двамата с приятеля ми работим (аз съм в магазин на минимална заплата), но живея с нашите и не плащам наем, парите ми стигат, дори успявам да си спестя някой друг лев всеки месец и имам около 2000 лв спестявания. Просто не ми изглежда толкова невъзможно да се грижа за дете, както го изкарва приятеля ми. Сега като знам, че съм бременна какво следва? Трябва да говоря с личния лекар и да си запиша час при гинеколог или? И трябва ли да уведомя работодателя или все още е рано за това?

# 453
  • Sofia
Честит празник дами! Благодаря ви за отговорите. Тази сутрин се престраших и си направих тест, не бях изненадана, че се оказа положителен. Мислех да изчакам, но не издържах и се обадих на приятеля ми, той реагира много остро и настоява да махна бебето, защото не сме били готови и това адски много ме нарани, цял ден плача. Аз съм твърдо решена, че ще задържа бебчето, не виждам какво толкова пречи... И двамата с приятеля ми работим (аз съм в магазин на минимална заплата), но живея с нашите и не плащам наем, парите ми стигат, дори успявам да си спестя някой друг лев всеки месец и имам около 2000 лв спестявания. Просто не ми изглежда толкова невъзможно да се грижа за дете, както го изкарва приятеля ми. Сега като знам, че съм бременна какво следва? Трябва да говоря с личния лекар и да си запиша час при гинеколог или? И трябва ли да уведомя работодателя или все още е рано за това?
Първо, ако приятелят ти не го иска, се приготви да отглеждаш сама бебето и си прецени дали си готова. Ако все още живееш с родителите си, явно ще трябва да попиташ какво е и тяхното мнение, дали са съгласни да гледат бебе при тях.

Сега, женската консултация по здравна каса започва от около 12гс. За целта взимаш направление от личен лекар. Дотогава прегледите са платени. Тя самата ЖК по здравна каса също не поема много неща - бъди готова да плащаш на частно повечето прегледи. Щом имаш две седмици закъснение, вече е време за първия ти преглед при АГ.

За работодателя - всеки си решава. Аз например изчаках да минат първите три месеца, когато е най-нестабилна бременността, и предупредих работодателя в 4-ти месец. За да те пази законът от уволнение, трябва да уведомиш работодателя писмено и да поискаш входящ номер.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 17:20 от Brin de muguet

# 454
Недей да плачеш ,мило момиче. Днес е прекрасен празник и тази новина би трябвало само да радва теб и семейството ти. Много жени искат ,а не могат да забременеят,приеми го като благословия . Щом успяваш да си спестяваш пари с минимална заплата,предполага се че родителите ти ти помагат достатъчно.Аз съм почти убедена ,че момчето след като види бебето си,да не кажа и още снимчици в пренаталния период-ще си промени мнението.
Аз също бих те посъветвала да кажеш на работодателите си след 3-тия месец,наистина бременността е по-рискова до тогава. Пожелавам ти късмет и дано намерите общ език с бъдещия татко.

# 455
  • Sofia
Това, че аз не казах на работодателя си първите три месеца беше добре обмислено решение. Трябва да се има предвид, че през този период (когато жената е бременна, но работодателя все още не е писмено уведомен), жената не е защитена от закона.

# 456
Габриела, браво за желанието да го оставиш. Имай предвид няколко неща:
Приятелят ти може и да не дорасте период в скоро време да гледа дете, при мъжете става на по-късна възраст. Ако е 20+ допусни възможността евентуално да го гледаш без него.
Има жени, които с години правят опити и не става, така че за мен всяко дете, което е желано, трябва да бъде родено
Питай вашите за мнението им, но съм сигурна, че ще приемат да помагат
Отиди на преглед, за да се види пулса и да знаеш, че всичко е наред.
Моя приятелка роди на 21г., като мъжа й все го няма вкъщи и денем и нощем, тъй че никога един памперс не е сменил. Тя си гледа детето и дори успява да се лакира, гримира и тн. Така че не се плаши.

# 457
Габи, браво, че имаш смелостта да поемеш отговорност за последствията от действията ви. Направила си и необходимото спрямо момчето - уведомила си го какво се случва и какво е твоето решение. Когато се отърси от новината и помисли пак, може да промени решението си.
Ако ли не, със сигурност ще имаш родителите си насреща. Началото ще е трудно, но с подкрепата им ще се справите. Не си единствената, която ще се изправи пред това предизвикателство, затова потърси контакт с жени, минали по твоя път. А също и много момичета на твоите години успяват да построят живота си с друга половинка, въпреки че са с бебе/ дете.
Успех!

# 458
Gabriella00, сега отиваш при личния си лекар и искаш направление за гинеколог защото имаш положителен тест. През месеца в който важи това направление, може би ще имаш 2 прегледа. Един да се види дали е в матката и след 2 седмици още един да се види дали нараства нормално. Аг-то ще ти каже горе-долу кога да отидеш за направление от ЛЛ за записване на Женска консултация.
Бащата може и да си промени мнението. Дай му време да го обмисли. Дори ако е възможно нека да присъства на втория преглед да чуе сърчицето на бебето.
Това, че си с родителите си е дори по-добре. Дано те да са съгласни и да помагат.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 15:36 от fillme

# 459
  • София
Към 10-11 седмица издават направлението за следене на бременност по ЗК.

# 460
Към 10-11 седмица издават направлението за следене на бременност по ЗК.
На мен ми издадоха в 9 седмица и няколко дни и се регистрирах веднага при АГ.

# 461
Ох, аз като се сетя колко късно взех направлението... някъде 14 г.с. През останалото време само плащаш по 40лв., но си сменях личния лекар и затова.

# 462
Честито , Габриела и браво за решението ти ! Да уточня , че Филме е  написала да се вземе направление за гинеколог - направление за установяване на бременност ,което важи един месец и може да се ползва например два пъти в рамките на този месец.После ще си вземе направление за женска консултация(следене на бременност)

# 463
Здравейте момичета , от известно време усещам ниско долу нещо като пулсиране , бременна съм почти в 3ти месец.Някой знае ли на какво се дължи това ?

# 464
Момичета, спешно моля за коментар за резултата от БХС, тъй като с доктора се разбрахме да звънна след като излезне още един резултат (за тромбофилия), но той все още не е.

Имам нещо повишено - free bHCG. Какво означава това?
Също и от другите неща и съотношения не разбирам изобщо и се притесних?
PAPP-A е повече към горна граница, а не знам на какво отговаря?
Риска за Даун не е ли нисък … 1:263 ?

Общи условия

Активация на акаунт