Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 9

• 65 805
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Хехе, ами щом ползваме ретиноиди с години, сме и наясно с разликите между тях. Никой не е тъп да не си слуша кожата, въпреки че е относително точно за тази тема, защото всички знаем, че е нужно период на адаптация в началото и за да дойде хубавото, първо е лошо, много лошо.

# 511
  • София
Затова казвам на момичето да не се мята на висок процент, защото ние знаем - тя не.
Лично аз не видях нищо специално от високият процент и се върнах на ниския.

# 512
Третиноин си звучи по-страшно от простия ретинол в сквалан от близката дрогерия, та за това черпя повече мнения от по-опитните ☺️

# 513
  • пустинята Гоби
Ms.Gorgeous, а твоята кожа каква е?

Честно да ви кажа аз много лошо от третиноина не съм видяла. Пъпки ми избиват рядко, засушаването е по-скоро проблема. Та затова и съвета за старт с по-нисък процент ми се струва адекватен, особено ако кожата не е много мазна.

# 514
  • София
Мазна, плътна, нереактивна.
С високият процент и аз минах в засушаването въпреки всички мерки.
За каквото ми трябва трета го получавам от 0.025

# 515
да попитам - ползвали ли сте тези кремове?
Имате ли впечатления и мнение за тях
https://www.emag.bg/kremove-za-lice/brand/menarini/c?ref=bc

Аз ползвам от години само тази марка, 0.1%. Гелообразен е, бързо попива, резултатите са чудесни при мен.
Ползвала съм 3 други вида, от този съм най-доволна.

# 516
Здравейте,
Имам нужда от съвет, ползвам ретинол от около две години, имала съм на The Ordinary и няколко други подобни, но сега искам да започна Акнелиз и не знам колко % да взема...Дали бих могла да започна направо с 0.1%?
По-добре не. Аз започнах с 0,025% директно след най-силния ретинол на ТО и пак имах раздразнения и белене. Все пак ми помогна да го въведа по-бързо, но след раздразненията го правих с хидратиращ сандвич. Като отминаха, почнах на чиста кожа да слагам. После при преминаване към 0,05% пак имах моменти на белене. Най-лесно ми се получи третото увеличение - на 0,1% стана почти безпроблемно. Наблюдавам си кожата и като забележа признаци  на раздразнение (прекомерна сухота, зачервяване и т.н.) спирам за ден-да, хидратирам ударно да се успокои и почвам пак.
Хехе, ами щом ползваме ретиноиди с години, сме и наясно с разликите между тях. Никой не е тъп да не си слуша кожата, въпреки че е относително точно за тази тема, защото всички знаем, че е нужно период на адаптация в началото и за да дойде хубавото, първо е лошо, много лошо.
Не е нужно да е лошо или много лошо. При мен стана почти безпроблемно, но съм имала случай на нарушена кожна бариера и ретинолово изгаряне от ретинол в сквалан 1% на ТО. Та с трета си бях научила урока - спрях всички други активи и ползвах много добра хидратация.
За протокола - със зряла, суха кожа съм, доста нечувствителна, бих казала.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 20:38 от kati_v

# 517
Зряла, много мазна кожа, нечувствителна- с трета беше борба.Имах и изгаряния.После започна да се бели много и това не спря.Минах на 0.25% не виждам разлика в пилзите, но белене и дискомфорт нямам.

# 518
А хидратиращ сандвич е...? Предполагам какво е, но да уточня хидр. крем + ретинол + пак хидр. крема? В случая мога ли да го правя с La roche cicaplast baume?

# 519
А хидратиращ сандвич е...? Предполагам какво е, но да уточня хидр. крем + ретинол + пак хидр. крема? В случая мога ли да го правя с La roche cicaplast baume?
Точно така. Като първа стъпка препоръчвам, обаче, нещо по-леко, за да може третът все пак да стигне до кожата. Аз лично ползвах лосиона на Сераве - доста лек и обилно хидратиращ, попива бързо. Плътният крем е за накрая, да запечата.

# 520
A какво ще кажете за тези схеми(брандът не е задължителен, гледаме съставките)?

Вар 1 с вариация на Вит Ц(конкретно тази формула дават, че може):

Вар 2

Вар 3 с пептиди, аз лично съм много доволна и не искам да ги спирам

# 521
Как съхранявате крема си? В хладилник или не? Защото аз съм свикнала с ретинола, който ползвах до сега да си го държа в хладилника... И се чудя за Акнелиз?

# 522
Не знам дали е коментирано преди, но видях, че няколко потребителки ползват ретинол и производните му за околоочния контур. Това не се препоръчва, защото може да доведе до сериозни нарушения (за съжаление, в някои случаи дори до необратима атрофия) на мейбомиевите жлези в клепачите, които са отговорни за производството на липиди и слъзен филм. Съответно това води до хронична сухота в очите.

За говорещите английски, тази офталмоложка го обяснява добре: https://youtu.be/88JEbcuEVAE

# 523
Доста години ползвам третиноин около очите и това не е довело до никаква сухота.

# 524
Доста години ползвам третиноин около очите и това не е довело до никаква сухота.

Разбира се, като с всеки друг продукт, не всеки ще има нежелани реакции. Но е възможно (предполагам след дългогодишна редовна употреба и по-високи концентрации). Така че хора склонни към сухота в очите е добре да имат едно наум.

Общи условия

Активация на акаунт