Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 9

• 65 633
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Аз мислех, че да го разредя в крем, вътре.Иначе и със сандвич се беля.

Ако ги смесите и оставите вероятността да съсипете трета е голяма. Смесване се прави само в момента на нанасяне. Дори и така, не е ясно дали крема с който го смесвам е подходящ за целта.

Няма универсален резултат, всеки реагира супер индивидуално.
Из нета се веят всякакви обещания, препоръки, съвети, центели, сераве-та, вазелин и какво ли не, но в крайна сметка всяка кожа си има свои възприятия и реакции.
Т.е. всичките tips & tricks, които съпътстват употребата на третиноин не са никак общовалидни. Това научих за почти 5 години на трет.

Има ли смисъл, как ви е кожата след 5г. трет. В нета толкова го хвалят....

# 661
Аз мислех, че да го разредя в крем, вътре.Иначе и със сандвич се беля.

Ако ги смесите и оставите вероятността да съсипете трета е голяма. Смесване се прави само в момента на нанасяне. Дори и така, не е ясно дали крема с който го смесвам е подходящ за целта.

Това имах предвид по-нагоре.Не е ок да се смесва, дори при нанасяне.

# 662
За мен лично полза от трет има. След прекаран Ковид кожата ми изведнъж се съсипа - стана реактивна, тънка, особено край очите беше като цигарена хартия. А аз си полагах грижи за нея - имах рутина с продукти на ТО по това време, включително и ретиноиди. Като си миех зъбите, направо се ужасявах как се гъне кожата над четката. Сега положението е доста по-добро. Бръчките си ги имам, но са доста по-плитки и къси, кожата ми е някак уплътнена и сияе. Нацелих продукти, които ми хидратират и подхранват добре, като ги редувам според нуждите (примерно в момента не мога да ползвам слънцезащитите си от лятото, изсушават ми). И това е от трета за мен. Не правя никакви специални процедури. За кратко обмислях ботокс миналата зима, но чета много разнопосочни мнения, а и засега съм доволна от резултатите. Дори така да задържа положението, пак си е от полза трет. Изобщо не очаквам да ми изглади лицето, по-скоро да забави процесите, които така или иначе си вървят.

# 663
Ок, то затова го ползваме всички, просто аз се беля като змия и не ми е ок това.Но моята кожа в хубава и няма нужда от кой знае какво, просто увисва с годините.Ползвам трет превантивно.

# 664
  • Prismatica Aerie
Скрит текст:
Няма универсален резултат, всеки реагира супер индивидуално.
Из нета се веят всякакви обещания, препоръки, съвети, центели, сераве-та, вазелин и какво ли не, но в крайна сметка всяка кожа си има свои възприятия и реакции.
Т.е. всичките tips & tricks, които съпътстват употребата на третиноин не са никак общовалидни. Това научих за почти 5 години на трет.

Има ли смисъл, как ви е кожата след 5г. трет. В нета толкова го хвалят....
Има ли смисъл да ползвам трет, щом се беля?
Краткия отговор е да. Дългият..
Най-големият недостатък и причината, поради която хората спират ретиноидите е, че в началото те причиняват лющене и известно зачервяване - процес, наречен ретинизация. Повечето хора започват третиноин - започва белене/зачервяване/чувствителност - те спират и изчакват кожата да се подобри. Междувременно горният слой на кожата се натрупва, точно навреме, за да се обели отново, когато рестартират. И така кожата никога не се приспособява и се бели при всяко мазане. Това се случва при мен. Защото съм със суха кожа и се мажа на 72 часа. Опитите ми да зачестя приключват с жестоко изсушена кожа и няма оправяне със седмици. Така че си понасям беленето (на мен не ми пречи, защото не ползвам фдт всеки ден) или ако ми писне до смърт - минавам на ретиноли/ретинали за известно време. Кожата ми е добре, но и рутината ми си я бива, и не разчитам само на козметика.

А в нета хвалят много неща. Всички четем и обикновено възприемаме и прилагаме това, което ни импонира най-много. Хората предпочитат ЕЖК и е разбираемо - не е трудоемко и не изисква нищо. За мен обаче е ненадеждно, а и държа на информационната хигиена,  предпочитам научна информация, изследвания с доказани резултати и се опитвам да си съставя  обективно мнение, за да имам позиция, според която да третирам себе си. С други думи - това, че на някой нещо му действа прекрасно, не ми е достатъчна причина да го пробвам, без да го проуча.

# 665
Ретиноид на The ordinary добър вариант ли е за старт? Дари ще се бели кожата?

# 666
Никой не може да каже за конкретна кожа как ще е.Опитайте.Аз ги харесвам.

# 667
  • София
Ретиноид на The ordinary добър вариант ли е за старт? Дари ще се бели кожата?

Никакъв ефект не видях от него, нямаше белене или зачервяване.

# 668
Благодаря за съвета дами чудни сте! Много полезна тема!

# 669
Аз като нямам бръчки и имам хубав тургор на кожата, от нищо не виждам ефект реално, но това нищо не значи.Нали тук идеята е да инвестираме в бъдещето.Да забавим процесите.Не мисля, че
коя да е козметика ще направи чудеса, а и ще да видими за всички.

# 670
И аз се беля много (по брадичката най-вече) и не е от недосвикване или поне така си мисля. Въведох миналата есен за първи път и до юни си ползвах редовно. Почнах 1 път на седмица, после по 2, но много се белих и се върнах на 1 път. Минах и на 0.05%, но все си се беля. Трай бабо за хубост са казали, но ми е много гадно с това белене и слагане на фдт след това.  В почивка съм от юли насам и сега се каня да въвеждам на ново, но смятам да мина на най-ниския %. В тази връзка, ако някой случайно търси замяна и предлага 0.025%, да ми драсне. Имам 0.05 и 0.1%.
Скрит текст:
В интерес на истината първоначално имах обратния ефект, после кожата се подобри, но в последствие май пак се върнаха проблемите, т.е. не мога все още да преценя доколко е ефективен този продукт за мен, но съм упорита и ще дам шанс пак.

# 671
Ами няма как да е ефективно за ползване веднъж в седмицата и почивка от третина година…

# 672
от използването на продукти с Витамин А и масла, съдържащи витамин А, петната, които получих по време на бременността се засилиха.От две години правя пилинги и има ефект, но многоо трудно. Независимо че, ползвах продуктите само вечер и през деня съм с 50 SPF

# 673
Ретинола на Loreal става ли за начинаещи? Моята кожа е мазна с пъпки и текстура.

https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030017107

# 674
Не. Както казва моя приятелка - л”ореал и гарние са марки само за мазане на пети и лакти Joy
Съставът е ужасен на нощния серум. Алкохол денат, феноксиетанол...
Ретинолът е посредата в състава, демек по-вероятно да не върши работа.

Общи условия

Активация на акаунт