Родени през м. Февруари 2022 - тема 1

• 28 066
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Аз още не съм родила, но следя и тази темичка, за да ви "водя записки". За втори път ще ми е живи и здрави, но както изглежда много неща се забравят. Най-вече искам да попитам родилите мамчета как процедирате в кърменето? От самото начало ли предложихте гърда? На поискване или през точно определен интервал от време? Как разбирате дали има нужда от дохранване?

# 346
Аз още не съм родила, но следя и тази темичка, за да ви "водя записки". За втори път ще ми е живи и здрави, но както изглежда много неща се забравят. Най-вече искам да попитам родилите мамчета как процедирате в кърменето? От самото начало ли предложихте гърда? На поискване или през точно определен интервал от време? Как разбирате дали има нужда от дохранване?

Започнах от 2ри ден да предлагам, заради секциото. На 4ти -5ти ден успях да отпуша гърдите и кърмата тръгна... Получих разлипни инструкции, да будя на 3ч, да я оставям тя да си иска... е да ама тя до 5ти ден изкарваше 6ч без ядене (предполагам адаптация) нямаше изразена жълтеница пу пу, 1вия ден в къщи реших да я събудя, за да яде... ами никога повече няма да направя тази грешка! Сега е на поискване през деня около 2,5-3,5ч нощем стига до 4ч пауза. Нз какво значи 1 хранене през нощта в нашия случай яде в 12 и 30- 1ч и после в 5 . Дали се е наяла преценявам, като сама пусне зърното (със силиконово съм) и започва да се унася. За сега не дохранвам с АМ... иска ми се нощем, за да спя повече... ама най - важна е тя, а и май вече не иска да пие АМ, търси цица Joy

Sunshine, като е акала я мия под чешмата и после забърсвам , ако е пишкала само с кърпичка минавам.. но за сега акане/пишкане са почти заедно Joy понякога през нощта не стигам до банята, просто нямам сили.. Simple Smile тогава само с мокра кърпичка почиствам хубаво.

# 347
Миленка, да - с едно нощно хранене сте. В 5ч. Супер режим си й създала.
Защото си със силиконово зърно ( ако може да любопитствам)?

# 348
Аз не разбирам лекарите...

София е с хранене на всеки 3 часа по часовник. Будим я, голяма мъка е, не й се яде, ужас. Наддала е 140 гр. за три дни, тоест мъката поне действа. Питах обаче дали може да спрем с тоя режим, да не я будим така, не, не можело. Докато не станела 3 кг. не можело да я оставям повече от 3 часа без да яде. Оффф, не знам, всеки лекар и държава различни неща казват. Вие един път в нощта храните, аз на три часа и си мъча детето. Много ми е гадно.

# 349
Здравейте, след като падна пъпчето на вашите бебчета колко време още счизлизаше секрет от него. На бебка и падна преди 13 дена и още излиза лек секрет

# 350
Здравейте, след като падна пъпчето на вашите бебчета колко време още счизлизаше секрет от него. На бебка и падна преди 13 дена и още излиза лек секрет
Не помня с точност, но около седмица след това.

# 351
Оффф, не знам, всеки лекар и държава различни неща казват. Вие един път в нощта храните, аз на три часа и си мъча детето. Много ми е гадно.

Като майка дете, което се роди 3кг и спадна до тегло 2300-2400гр ( така и не ми каза колко, а може и по-малко да е бил), пиша какво ми обясняваха на мен.

До 10тия ден бяхме в болницата и там го хранех на 3 часа с големи усилия, но не се хранеше добре. От 10тия до 20тия ден, за да наддаде, го хранех по 16 пъти на денонощие. По препоръка на лекаря всеки път, когато се събуди първо трябваше да пробвам да го храня. Може би е бил по-лаком, но и често му идваше в повече.
Обяснението на лекаря беше, че дори когато спи, също гори много калории. Ако спи по-дълго, започва да изразходва калориите, които е събрал по принцип и да започне да сваля. Моя син беше изпаднал в състояние на летаргия - колкото по-малко грамчета беше,  толкова по-поспалив ставаше. Така му беше по-трудно да яде, беше по-бавен, а така по-бавно щеше да качва.
За една седмица качи 500гр, а общо до 20тия ден -1 кг. С трупането на грамчета,  ставаше по-лесно.
При нас допълнително се усложняваше храненето, защото на всяко хранене повръщаше по 10-15 пъти и всеки път трябваше да спра, да почистя носа с физ разтвор, да проверя в устата за останала плюнка с мляко... Така до 1,5 година...
На 2 рия навършен месец преминахме плавно от 12 към 8 кратно хранене, а на 3тия премахнахме нощното хранене.

Разбирам прекрасно тормоза, на който взаимно се подлагате! Вашите причини може и да са същите, а може и да са други.
 Сина ми беше на 4 месеца, когато от безсилие без да се усетя, си хванах косата с две ръце и дръпнах. В ръцете ми имаше кичури коса. Тогава осъзнах, че ме боли, когато сина ми страда, но той е този, който страда. И ако аз съм на предела на силите си, а той се бори...що за майка съм... Тази случка така ме вдигна психически, че после всичко изведнъж започнахме да постигаме с по-голяма лекота.

# 352
Минавам само да се оплача, защото скоро ще полудея и имам нужда от малко подкрепа. С мастит съм. Правех си бучки последните две седмици и с масажи, компреси и цедене се оправяха за ден-два. Приемах и летицин от самото начало.
Е, на, с висока температура съм, зачервяване, пробождащи болки и спя постоянно. Мъжа ми изцяло пое грижите за бебо.
Разбира се днес бях на консултация и ми изписаха антибиотик, компреси, мазило. Обещаха ми да видя подобрение до вечерта, ама уви такова не виждам и съм в тиха истерия. Рева си и вече мисля да поискам да ми спрат кърмата, само да мине това възпаление. Психически не издържам, бебо не иска да суче и цедя или давам малко да суче с протектори (така се навива ако е прегладнял). Цеденето на 2-3 часа е много трудоемко, буквално ми взима от съня, а на всичкото отгоре вадя по 50-60мл макс общо и трябва да дохранваме малкия с АМ. Отгоре на това той е с брутален рефлукс и връща по 10+ пъти на хранене, особено вечер. Коликите също не ни подминаха…
Утре сме на педиатър и се надявам поне този рефлукс да има как да се коригира или намали.

# 353
Аз не разбирам лекарите...

София е с хранене на всеки 3 часа по часовник. Будим я, голяма мъка е, не й се яде, ужас. Наддала е 140 гр. за три дни, тоест мъката поне действа. Питах обаче дали може да спрем с тоя режим, да не я будим така, не, не можело. Докато не станела 3 кг. не можело да я оставям повече от 3 часа без да яде. Оффф, не знам, всеки лекар и държава различни неща казват. Вие един път в нощта храните, аз на три часа и си мъча детето. Много ми е гадно.

Нормите за броя хранения за денонощие на новородени са такива - от 8 до 12. Това за някои деца налага и будене. Обичайно към 6-8 седмична възраст при някои отпада едно нощно хранене. Колкото и да ни е кофти да ги будим, за тяхно добро е като са толкова мънички.

# 354
Благодаря ви и на двете, успокоихте ме. Както казва ММ, аз слушам сърцето, а сега трябва да се слуша разума.

Просто тя се роди един месец по-рано и сега докато си навакса ще е така.

# 355

Аз бях отделена от бебо за едни 12 часа след раждането, докато се освестя и не стимулирах гърдите, което отчитам като грешка. През това време си е пил АМ и като ми го дадоха започнах с кърменето на поискване. Като си рекох, че ще се справя без да дохранвам, но се оказа лакомо - постоянно искаше да ми виси на гърдите и не се усещаше да преглъща достатъчно, а и исках да поспя малко. Постепенно с много кърмене и доизцеждане ще се опитам да наваксам и изключа адаптираното мляко, за да не остава гладен.

В идеалният случай, когато от самото начало бебето е с теб, може да предложиш гърда на поискване, стомахчето им е колкото череша първия ден, а кърмата се преработва за около 90 мин. На поискване е и защото понякога бебето просто е жадно и му трябва малко количество. Води се по бебето, и все пак гледай да има минимум 8 хранения, най-добре да са 10, ако го кърмиш.

Може да изгледаш това, на 36та мин говори колко мляко е нужно и после говори за това как да разберем дали е достатъчно https://youtu.be/bLnPs1uM7cQ

# 356
Минавам само да се оплача, защото скоро ще полудея и имам нужда от малко подкрепа. С мастит съм. Правех си бучки последните две седмици и с масажи, компреси и цедене се оправяха за ден-два. Приемах и летицин от самото начало.
Е, на, с висока температура съм, зачервяване, пробождащи болки и спя постоянно. Мъжа ми изцяло пое грижите за бебо.
Разбира се днес бях на консултация и ми изписаха антибиотик, компреси, мазило. Обещаха ми да видя подобрение до вечерта, ама уви такова не виждам и съм в тиха истерия. Рева си и вече мисля да поискам да ми спрат кърмата, само да мине това възпаление. Психически не издържам, бебо не иска да суче и цедя или давам малко да суче с протектори (така се навива ако е прегладнял). Цеденето на 2-3 часа е много трудоемко, буквално ми взима от съня, а на всичкото отгоре вадя по 50-60мл макс общо и трябва да дохранваме малкия с АМ. Отгоре на това той е с брутален рефлукс и връща по 10+ пъти на хранене, особено вечер. Коликите също не ни подминаха…
Утре сме на педиатър и се надявам поне този рефлукс да има как да се коригира или намали.

Lilyto, и аз минах през подобен ад...затова не смея и да пиша тия дни. Миналата седмица изкарах 3 дни в делириум почти постоянна температура, която през нощта стигаше до 39 градуса. Сляха ми се дни и нощи, добре че беше ММ да се грижи за малката. Мен само ме будеше през 2,5-3ч да се цедя и отново лягах. Три дни след като почнах антибиотика вече бях на крак, но си изпих цялата опаковка(още два дни). Сега вече съм по-добре, но все още цедя и давам от бутилка. Помогнаха ми допълнително компреси с листа от зеле и студени компреси задължително след всяко цедене.
Така и не успяхме да се научим да засуква правилно малката. Тази ситуация реално се получи от прекалено търпене на болка от моя страна и така ми се разраниха зърната, че се получи и възпалението. Какво ли не пробвах, уж през цялото време бях с протектори, но пак лошото засукване си доведе до рани и страшна болка всеки път при слагане на гърда първите 1-2 минути бяха ад, ама стисках зъби, за да може да се храни малката. И консултант по кърмене идва вкъщи, тогава всичко беше ок, но на следващия ден, като се опитам да приложа дадените съвети просто не се получава...малката е супер навита и лакома и се гъне във всички посоки и ми е почти невъзможно спокойно поставяне на гърда, отделно ръчките ѝ са вечно в устата и там докато се преборим, та цялото събитие става една голяма борба и травмиране и на двете страни...Сега цедя на хранене по 80-120мл и давам от бутилка, но проблеми още си има - зърната заздравяват бавно, заради цеденето с помпата, но няма как да оставя Яна без храна. Отделно все още имам зачервяване и бучка на едната гърда, продължавам с компресите от зеле и вече, поне след като отмина инфекцията, мога да слагам и топло, за да прекарам бучката. Надявам се да дойде момент, в който зърната ми ще заздравеят и пак ще мога да се пробвам да кърмя...

# 357
И аз съм в голяма драма с това кърмене. Той ми разрани зърната и спрях да го слагам, че много болеше. С помпа не мога да изцедя повече от 30мл. Слагам го с протектори, пробвах и без, но той не иска да засуче никак вече, май свикна с бутилката много. Ще препоръчате ли някоя консултантка в София, ако идва по домовете още по-добре?

# 358
Прегладняло бебе много трудно се храни. Пробвайте още докато спи да предложите да суче. Обикновено още като усетят и отварят уста. Аз понякога повивам в ръцете с една пелена, за да не му пречат. Особено първата седмица, леко бяха почнали да ми се разраняват зърната и още ме наболява ще и от операцията.

# 359
  • Sofia
За разранени зърна преди години ползвах дефламол.Много облекчава,но задължително се измиват много добре зърната преди кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт