Как да се предпазим от пожар?

• 950
  • 31
  •   1
Отговори
В контекста на пожарите в Калифорния, питам се има ли ефективна защита срещу пожар?
Има ли огнеупорни дограма, пердета, защо те не са популярни, при положение, че може да са единствената бариера между загубата на всичката ни покъщина?
Популярното саниране, което облицова сградите в петролни продукти като фибран и стиропор, правят ли всеки пожар необратима стихия?
Моля споделете как може да защитим дома си от това бедствие.

# 1
Не знам какво разбираш под ефективна защита, има и такива, но едва ли ги искаш у дома (спринклерни инсталации, запечатване на вратите и вкарване на въглероден диоксид и прочее).
Като цяло ако имаш изправни електрически уреди и инсталация и и ако нямаш газ и газови уреди няма какво толкова да се запали в една къща. И ако не сте пушачи. Може и да добавите един пожарогасител в кухнята, но да е универсален, да може да гаси и уреди/електроинсталация под напрежение.

# 2
В кооперация съм. В моя град преди година две се беше запалило заведение и горните етажи също бяха изгорели. Ясно е, че ако заваря пожар ще го изгася.
Спринклерни инсталации - това звучи добре. Защо казваш, че не ги искам у дома?

# 3
В кооперация съм. В моя град преди година две се беше запалило заведение и горните етажи също бяха изгорели. Ясно е, че ако заваря пожар ще го изгася.
Спринклерни инсталации - това звучи добре. Защо казваш, че не ги искам у дома?

Защото са грозни, изискват тръбна инсталация по тавана и са скъпи. Освен това ако се задействат фалшиво ще ти подгизне паркетът и всичко друго. Също и ако се задействат от нещо дребно (запалено олио в тигана) вредата ще е по-голяма от спасеното.
По-добре застраховка.

# 4

Застраховката не може да ти върне много неща. Материално сигурно е някаква компенсация, но и там вероятно няма да е пълна.
Дали пръскачки на терасата предпазва от пожар на долните етажи?

# 5
За пожарите в Калифорния не знам каква защита би била добра, но снощи даваха баба и внуче загинали при пожар от сушилня.
За мен всеки дом трябва да има пожарогасител. Трябва да е задължително.

# 6
Някои алармени системи имат детектори за пожар за това не съм и слагал и детектори за дим, че изискват поддръжка. Държа и малък пожарогасител с прах ако реша да проготвя нещо Grinning И застраховка разбира се

# 7
  • София
Важна е груповата отговорност, периодична инспекция от Пожарна безопасност и спазване на всички предписания.

Блоковете са тъпкани с боклуци, между етажите се изнася каква ли не покъщнина, мазетата преливат, слагат се допълнителни врати на отделни разклонения. Аз скоро разбрах, че трябва да отключа три врати за да стигна до моето празно мазе, което е натъпкано до тавана с всевъзможни боклуци от един комшия, включително и със запалителни течности в пластмасови бутилки. Коридора до него също.
Еми, голям панаир направих, заплаших всички комшии с извозване и депониране на отпадък и връчване на фактури за тази работа.
Разлепих из входа бележки да си обират партакешите.
Пожарната реално няма пряк достъп.

# 8
Гледах камерите, че много са поевтинели. Може би евтиният вариант е без запис, а само детектор за движение и опция да се гледа през телефона.

# 9
Популярното саниране, което облицова сградите в петролни продукти като фибран и стиропор, правят ли всеки пожар необратима стихия?
Моля споделете как може да защитим дома си от това бедствие.

Преди години облицоваха сградите с азбестови плочи точно с такава цел. Набързо ги свалиха преди години, когато се разбра, че са канцерогенни.

Няма такива материали, които да ти гарантират, че няма да стане пожар. Но пък малко по-отговорно лично поведение на всеки от нас би помогнало много. И нямам предвид само пушачите, които мятат фасове безогледно, но и правилното боравене с различните видове техника, поддържането на уредите в изправност, да не говорим пък за ел- и газ инсталациите, направени от самоуки „майстори“.
Във ФБ е пълно с групи, където постоянно се пита как да си вържат това или онова, как да си поправят контакта и др. подобни от хора, на които им личи, че си нямат понятие с какво се захващат. И когато ги посъветват да не правят глупости, ами да потърсят техник, който не само ще свърши работата, но и знае как да я свърши така, че да е безопасно, ги обвиняват в злоба и завист. И става така, че спестените от тариката 20-30 лева водят до загуби за стотици хиляди, понякога и до човешки животи...
И тъжното е, че когато възникне пожар заради нечия безотговорност, страдат всички наоколо.

# 10
О, изолацията с каменна вата вместо със стиропор и прочее е доста сериозна преграда против прехвърлянето на пожара нагоре по етажите. След една трагедия в Лондон там забраниха във високите блокове да се слагат горими изолации.

# 11
За пожарите в Калифорния не знам каква защита би била добра, но снощи даваха баба и внуче загинали при пожар от сушилня.
За мен всеки дом трябва да има пожарогасител. Трябва да е задължително.

Това ми напомни скорошна случка у дома и добре, че бях вкъщи .
Пускайки сушилнята усещам странна миризма и леко замъгляване.
Тя стои на затворена тераса у дома.
Запали се щепсела на разклонителя в който е пусната .
Това ме навежда на мисълта , че и разклонителите е хубаво да са с копче и да се подменят на няколко години , както и да не се претоварват с много електроуреди включени в тях.
Извинявам се ако се отклонявам от темата.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 15:10 от __MM’s

# 12
На всички големи електроуреди изрично пише да не се включват в разклонител, а директно в контакта.
Ако хората си четат упътванията на уредите и ги ползват правилно, дали пожарите в жилищата няма рязко да намалеят?

# 13
Имам пожарогасител в коридора за всеки случай. Обмислям да сложа детектори за дим. Обаче това не ме спасява от неблагоразумието на съседите ми, които затрупват общите помещения с лични боклуци, някои от които запалими. Не намирам подкрепа, когато говоря, че това да се държи ел. тротинетка в сервизното с ел.таблото на всички жилища от входа е опасно. Преди години две съседки викнали някакъв "майстор" да оправи домофона им и той инсталирал на таблото някаква измислена звънчева инсталация, която се запали. Това ни създаде огромен проблем и трябваше да ремонтираме всичко за 12000 лв. Скъсаха ми нервите три години докато ги убедя, че ако не направим този ремонт може всеки момент да се запалим отново и този път по-лошо. Сигурно бихте си помислили, че живея сред необразовани хора в някое гето. Нищо подобно - почти в центъра на София съм, а съседите ми имат претенции, че всичко разбират. Направихме ремонта в крайна сметка и онези двете съседки пак викнали някакъв баш майстор за нова домофонна инсталация. Познайте как я направи? Пак не работи, но поне ми спазиха изискването да не я монтира в близост до таблото. Обаче как да се преборя с този, който си държи тротинетката до новото ни табло? И какво да правя с много ценните му гуми, които вече пета година съхранява във входа. А в мазето е някакъв кошмар! Ако тръгне нещо от там ще е страшно. И всички ме гледат тъпо като им обяснявам, че с тази немарливост могат да си загубят живота или жилищата, защото следващия път може да нямат този късмет да усетят пожара навреме. Откакто живея тук два пъти съм хващала нещата с почти запалена ел.инсталация. Е, третия път не успях. Наистина е колективна отговорност това. Обаче как да обясниш на "колектив" от безхаберници?
Иначе, ако нямате като моите проблеми биха били полезни детектори за дим(има вече и такива, които по интернет ще ви известят, ако има нещо), смарт контакти, които засичат прегряване на уред и застраховка.

# 14
Ние имаме сензор за дим в кухнята, не е кой знае какво, но докато спим и стане нещо, със сигурност ще ни събуди. Но е чувствителен , на 2 пъти се включи, като загоря нещо на печката.

Общи условия

Активация на акаунт