Как да се предпазим от пожар?

• 1 241
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Ние имаме сензор за дим в кухнята, не е кой знае какво, но докато спим и стане нещо, със сигурност ще ни събуди. Но е чувствителен , на 2 пъти се включи, като загоря нещо на печката.

А защо в кухнята? Там е най-вероятно да се задейства при готвене. Живеем в Германия и в нашата провинция сензорите за дим са задължителни по закон. Но се слагат на местата където спят хората (спалня, детска), както и местата, през които ще бягат - коридора. При един пожар ти е важно да бъдеш информиран, ако пътят ти навън бъде запушен (от дим, огън и т.н.) и да не бъдеш изненадан, докато си в ситуация, в която не може да реагираш (докато спиш). Понеже в кухнята е нормално да има пушек, пара и т.н.

# 16
...
Но пък малко по-отговорно лично поведение на всеки от нас би помогнало много. И нямам предвид само пушачите, които мятат фасове безогледно, но и правилното боравене с различните видове техника, поддържането на уредите в изправност, да не говорим пък за ел- и газ инсталациите, направени от самоуки „майстори“.
Това ясно. Някой даже беше писал да имаме пожарогасител. Ако заваря огън нямам нужда от пожарогасител. Мен ме притеснява в мое отсъствие ако стане пожар. Притесняват ме и истории за контакти от качествени марки, не китайски боклуци, които се самозапалват. Ясно е, че няма да си хвърлям угарките в хола, а и не пуша, но какво правим, когато има пожар от долните етажи, независимо от причината?
Замислям се да си сложа камера.

да потърсят техник, който не само ще свърши работата, но и знае как да я свърши така...
В наши дни не само, че са скъпи, но и не вършат работа. Това е тотална лотария и гаранция Франция.

# 17
О, изолацията с каменна вата вместо със стиропор и прочее е доста сериозна преграда против прехвърлянето на пожара нагоре по етажите. След една трагедия в Лондон там забраниха във високите блокове да се слагат горими изолации.

Слагам снимка от видео, няма нужда от цялото.

Не мога да открия горящ блок с изолация, но мога да го опиша като факла.

# 18
  • Mediterraneo
Може би някои си спомнят големия пожар във Валенсия миналия февруари, когато изгоря цял блок от близо 140 апартамента, с 10 загинали... Като причина за възникване е посочена фуга на газ. Обаче! Блокът е облицован с някакакви супер- дупер модерни плоскости от алуминий и  lana de roca( това не знам какво  е, а, сигурно е каменна вата), които са улеснили пожарът да обхване за минути целия блок. Има брутални видеоклипове в нета.

Скрит текст:
Скрит текст:

Пак миналата година в нашето село загинаха баба, баща и дете на 5 годинки от задушаване при пожар, възникнал от разклонител, в който е включена духалка. Висок блок, сигурно 20 етажа, слава богу, огънят не успя да се разпространи и да пострадат и други жилища и, не дай боже, хора.

# 19
На въпросната снимка огън отвън няма. Пожарът е вътре. Явно вътре има горими материали, но няма нищо отвън.
Виж разликата с пожара в Лондон, където е горяла външната изолация.

# 20
Скрит текст:
...
Но пък малко по-отговорно лично поведение на всеки от нас би помогнало много. И нямам предвид само пушачите, които мятат фасове безогледно, но и правилното боравене с различните видове техника, поддържането на уредите в изправност, да не говорим пък за ел- и газ инсталациите, направени от самоуки „майстори“.
Това ясно. Някой даже беше писал да имаме пожарогасител. Ако заваря огън нямам нужда от пожарогасител. Мен ме притеснява в мое отсъствие ако стане пожар. Притесняват ме и истории за контакти от качествени марки, не китайски боклуци, които се самозапалват. Ясно е, че няма да си хвърлям угарките в хола, а и не пуша, но какво правим, когато има пожар от долните етажи, независимо от причината?
Замислям се да си сложа камера.

Скрит текст:
да потърсят техник, който не само ще свърши работата, но и знае как да я свърши така...
В наши дни не само, че са скъпи, но и не вършат работа. Това е тотална лотария и гаранция Франция.

Не мога да те разбера. Нямаш доверие на пожарогасителите, нито на лицензираните елтехници, които могат да предотвратят пожар от неизправен контакт, но считаш, че една камера ще те спаси от пожар? Сериозно ли вярваш в това?
От просто любопитство – как мислиш, че ще се справиш с пожар в дома си без пожарогасител?

# 21
  • Mediterraneo
Е, добре, отвътре.
Скрит текст:

Разследването уточни защо се е разпространил толкова бързо огънят, не го твърдя аз. Там където няма огън отвън по снимките, просто всичко е изгоряло, виждат се скелетите на терасите.

# 22
Минералната вата не гори. Просто няма как да е от нея. Може това, с което са я покрили да е било горящо. И според мен на снимката се вижда неизгоряла вата, без покритието, което явно е изгоряло.
Потърсих и информация на английски - изгоряла е не ватата, а това, което я покрива - ACM PE панели, които са сандвич от много тънки алуминиеви листове с полиуретан в средата.
https://www.rics.org/news-insights/the-valencia-fire
https://bg.sunshineacp.com/pe-aluminium-composite-panel/pe-coati … mm-acm-panel.html

Ето и тук:
https://www.bbc.com/news/world-europe-68374811

Скрит текст:
Цитат
Esther Puchades, vice president of the College of Industrial Technical Engineers of Valencia, told Spanish news agency Efe she had previously inspected the building.
She said its exterior featured a polyurethane material, which is no longer in wide use because of fears over flammability. It also has an aluminium covering.

"The reason the [building] burned so fast is because of this type of cladding," she told Spanish media.

# 23
Да кажем, че сензор за дим би могъл да ни извести за пожар. Обаче голяма част от жертвите при пожар не са от изгаряне, а при задушаване. Мислили ли сте как точно бихте  реагирали, ако стане пожар в сградата, в която живеете? Какво ще направите първо - ще спрете тока и газта, ще се обадите на 112, ще изкарате противогази? Какво? При нас като стана пожара няколко съседки усетили и си излязли. Нас ни оставиха да си спим, а гореше помещението под нашето жилище. Събудихме се от шума от пожарникарите и тогава осъзнахме, че мирише. Никой не се сети дори да звънне, хем знаеха, че сме у дома трима. Ако не е бил съседът на последния етаж да усети и да подаде сигнал навреме, кой знае какво можеше да стане... Това се случи в неделя рано сутринта.

# 24
Нашият блок е саниран по националната програма. Осем етажен е, през два етажа слагаха за външна изолация някакъв негорим материал, вместо стиропор. Дали това е достатъчно да не се разрази по всички етажи не знам.
Иначе за натрупани вещи и боклуци по стълбищните площадки се принудихме да подадем сигнал в пожарната, дойдоха и издадоха Предупреждение на домоуправителя. За няколко години се задържа разчистено, гледам сега са започнали пак малко по малко да трупат.
Да пази Господ!

# 25
Може и да добавите един пожарогасител в кухнята, но да е универсален, да може да гаси и уреди/електроинсталация под напрежение.
Mного, много важно нещо, макар и да нямам познати които да държат пожарогасител в кухнята си, но от личен опит подкрепям с две ръце идеята. Второто е застраховка, трето  - когато готвите, или ползвате някой уред с голяма консумация да наглеждате постоянно и да не забравите за изключите като свършите. И последно - да се молите на Господ защото ако е писано ....😥 ( на една госпожа и изгоря жилището от самозапалил се климатик)

# 26
...
Висок блок, сигурно 20 етажа, слава богу, огънят не успя да се разпространи и да пострадат и други жилища и, не дай боже, хора.

В този ред на мисли, не е ли най-логичното и сигурно нещо бариерата да бъде сигурна, а това значи огнеупорни пердета и дограма. Знам, че звучи странно и е така, защото такива няма, но тъкмо те биха предпазили от огромни финансови и емоционални загуби.

При саниране се прави облицовка с фибран или стиропор. И двете са петролен продукт и са идеално гориво. Оттам нататък самата температура ще запали всичко в центъра на кладата.

Не мога да те разбера. Нямаш доверие на пожарогасителите, нито на лицензираните елтехници, които могат да предотвратят пожар от неизправен контакт, но считаш, че една камера ще те спаси от пожар? Сериозно ли вярваш в това?
Пожарогасителят няма да ти спаси дома, когато не си си вкъщи, това казвам. Но една камера с индикатор за движение, която да те извести, когато има пожар или ти влязат неканени гости, ти позволява даже да си извън града, да позвъниш на пожарната/полицията. Цените са двуцифрени, наистина към това ще премина. По същия начин се слагат програми на децата да се следят къде са, да се вижда през камерата им, да се чува през микрофона им. Това е моментална проверка. Едни така си гледат овцете, други гледат, говорят и командват домашните си любимци. Вместо да си носиш ютията в чантата, какво лошо има да видиш на камера какво се случва в дома ти?

От просто любопитство – как мислиш, че ще се справиш с пожар в дома си без пожарогасител?
Не съм против пожарогасители, обясних това. Но една кофа с вода прави чудеса и ако ще да тече ток и да падне бушон, е най-малката възможна щета, на фона на изгорял дом.

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 17:51 от animsaj

# 27

Не съм против пожарогасители, обясних това. Но една кофа с вода прави чудеса и ако ще да тече ток и да падне бушон, е най-малката възможна щета, на фона на изгорял дом.
И аз се опитах с една кофа вода да изгася запаленото олио, пламъкът от което запали абсорбатора и шкафа, но това катализира още повече пожара. С вода не става да газиш подобен пожар, напротив - разраства го, трябва да го задушиш, но при мен беше невъзможно да хвърлям одеала по цялата кухня. Тук си трябва специална пяна.

# 28
Пожар от ток или запалена течност не се гаси с вода . За вкъщи е добре да има малък прахов  (най-добре СО2 но са скъпи )пожарогасител.

# 29
  • Mediterraneo
Ама то това се учи в детската градина...

Общи условия

Активация на акаунт