Как се пазите от нежелана бременност? Въпрос предимно за спиралите

• 1 718
  • 24
  •   1
Отговори
Ат 3 месеца имам copper iud и съм доволна. Цикъла ми стана от 6 но 8 дни, но не е обилен. Средна работа. Първия месец само ме боля повече. Лекарката ме прегледа след първи цикъл и каза, че всичко е точно, но на излизане ме предупреди, че не е на сто процента и че имала една колежка, която забременяла със спирала.
Леко психясах.
Каза, че няма нужда да проверявам сама конците и че ако нещо е разместено ще боли много и ще има и кръв.
Доста ме боля поставянето, а уж съм раждала веднъж.
Сега от страх около овулация не правя секс.  Чикам да мине време и с прекъснат полов акт.
Няма гаранция, но поне е нещо. Т.е. не знам как иначе освен без секс да се защитя и исках вашите мнения.

Как се пазите?

# 1
Ми... реално единствените два начина да си 100% сигурна, че няма да забременееш са да не правиш секс и да си в менопауза Simple Smile До момента съм се пазила само с презервативи + като бях по-млада имах един параноичен партньор, който прекъсваше дори с презерватив Simple Smile
Честно казано не бих си причинила спирала или хапчета (ако няма медицински причини) като презервативите вършат сходна работа Simple Smile
И да, избягването на полови контакти около О също е добра възможност, обикновено това препоръчвам на дамите, които нямат хубавия навик да се пазят, но само при положение, че имаш надежден метод за следене, различен от календарче Simple Smile

# 2
Благодаря за отговора. С презервативи бях по сигурна, защото веднага разбирам дали е скъсан и т.н. Но пък без тях е по приятно и засега прюсовете са повече. Като изключим параноята... Общо взето седмица преди цикъл съм най- спокойна да правя секс със спирала.

# 3
  • София
Откакто съм на хапчета, съм като преродена - спокойствие, редовен цикъл, никакво ПМС. Не съм раждала, но за спиралите винаги съм имала едно наум...

# 4
Кое ви притеснява? Аз се притеснявах от дразнението на кончето. Лекарката ме успокои. Дано всичко е наред. Не мога да пия хапчета, защото имач хашимото и достатъчно зле ми е хормонално всичко. Дори сега заради заболяването си имам някакви нервни кризи и проблеми с тегло.
Но доста малко оплаквания срещам в сравнение с преди. Вероятно има по добри хапчета вече.

# 5
Само споделям, надявам се няма да се сметне за заяждане, но няма никакъв шанс да си поставям кефа пред спокойствието всеки месец Simple Smile Може плюсовете да са повече, но спокойствието, особено при човек с хормонално заболяване, където нервите винаги са фактор, за мен лично тежи повече от броя Simple Smile Щом ме е шубе - правя нещо по въпроса Simple Smile
Успех!

# 6
Даже сте полезна, защото събирам мнения и ако наистина няма да има странични ефекти бих минала на хапче. Благодаря ви.

# 7
  • София
Аз съм с Мирена, която освен механична е и хормонална контрацепция.
Имах подобни мисли, но след 2-3 месеца се освободих от тях и сега ми е супуер.

# 8
  • София
Inferiya, напротив, това е супер полезно мнение.
Изключителен проблем е, че у нас противозачатъчни често се изписват като бонбонки - или медикът работи с определена марка, или ти зададе два-три въпроса и ти натресе най-популярните възможни. И след това жената и организмът ѝ страдат от това безхаберие, особено ако има и някакви допълнителни ситуации, които не са били взети предвид. Това си е направо руска рулетка!
Моят лекар настоя за кръвна картина и определени хормони, включени в нея, за да прецени какво да предпише. Освен това съм след лапароскопия и отстраняване на един яйчник и не мога да си позволя да си играя на сляпо в тази област.
Затова моят съвет е да се бяга с 200 от всеки, който с лека ръка предписва хапчета или по някакъв друг начин си личи, че се опитва да си спести малко работа и не се вслушва в думите на пациентките си.

# 9
  • София
Сигурно е изключение наистина, но моя близка забременя със спирала. Понеже не е очакваше изобщо да е бременна, разбра и доста късно, чак към 4-5 месец. Ако наистина искате да избегнете бременност на 100% - въздържание. Може би в дните на овулация добавете и кондом, за двойна защита.

# 10
Ето от това ме е страх. Моята е медна и не се очаква да намали цикъла и ако видя, че е оскъден ще си правя тестове. Четох за извънматочната бременност също. Страшно си е. Да не дава...

# 11
Честно казано параноята е ненужна. Преди години изпитвах ужас, че много лесно мога да забременея, но истината е, че само въздържанието е 100% сигурност.
Преди ползвах презервативи, защото нямах постоянен партньор и това беше идеалната опция.
Сега прекъсваме. Знам кога ми е овулацията, защото си познавам тялото.

Спиралата е супер решение, аз не бих пила противозачатъчни, защото имам и без това хормонален проблем и не искам да си обърквам още повече хормоните.
Мисля, че спиралата е супер вариант, но не бива да психясваш. Ако знаеш кога ти е овулацията, може да ползвате и кондом.

# 12
Inferiya, напротив, това е супер полезно мнение.
Изключителен проблем е, че у нас противозачатъчни често се изписват като бонбонки - или медикът работи с определена марка, или ти зададе два-три въпроса и ти натресе най-популярните възможни. И след това жената и организмът ѝ страдат от това безхаберие, особено ако има и някакви допълнителни ситуации, които не са били взети предвид. Това си е направо руска рулетка!
Моят лекар настоя за кръвна картина и определени хормони, включени в нея, за да прецени какво да предпише. Освен това съм след лапароскопия и отстраняване на един яйчник и не мога да си позволя да си играя на сляпо в тази област.
Затова моят съвет е да се бяга с 200 от всеки, който с лека ръка предписва хапчета или по някакъв друг начин си личи, че се опитва да си спести малко работа и не се вслушва в думите на пациентките си.
Абсолютно вярно, преди години си напатих от такова отношение, добре, че бързо спрях хапчетата по свое решение и повече не се върнах при този лекар.
След две раждания обаче презерванивите ме дразнят. Сигурно звуча като мъж, но в момента, в който се сложи презервативът, направо все едно сексът свършва. Замислям се отново за хапчета, по възможност само прогестеронови, тъй като все още кърмя. Не знам към кой АГ да се обърна, как да имам доверие, че няма да ми изпишат отново нещо по бързата процедура. Ако е удобно, може и да споделите името на лекаря на ЛС?
По темата на дамата, пазила съм се с прекъснат акт с бивши партньори и с презервативи със съпруга ми. Замислях се за спирала, но четох разни статии в нета, теми тук и се разколебах.

# 13
  • Варна
Да кажа и аз моя опит - дано да е полезно на някоя дама от нас.
  На 24 години съм и имам дете на 3 години.
   Имах проблемно раждане с доста усложнения. Лекари ми са на мнение между  3 и 5 години да се пазя от създаване на наследници и така тръгнах в търсене на моето "нещо".
   Първото нещо, което опитахме беше спирала. Дълго търсене и проучване, мнение на лекар избрах марка и отидох да ми сложат спиралата. Драмата ми с това чудо продължи доста дълго време - то не беше кървене по 20 дни.. Понякога въобще забравяше да спре. Гадеше ми се, болки до един прекрасен кръвоизлив и в крайна сметка решихме, че това явно не е за мен и премахнах спиралата.
   Оставих тялото ми да си почине.
Последваха изследване на хормони и изписване на противозачатъчни, които организма ми да приеме леко. 1 година беше песен, до момента в който моите хапчета изчезнаха от пазара. Смених ги с други отново изписани от гинеколога ми. 1 месец нещата бяха в норми - 2ри месец адски болки, обилен цикъл 14 дни - дисбаланс и хиперовулация ( спрях хапчетата и започнах прахчета за нормализиране на функцията на ячниците).
   Към момента съм на старите презервативи, същото или не - избор нямам, освен да се примиря.
   Силно се надявам никоя да не мине през моите терзания и проблеми.

# 14
От 2006 до момента съм със спирали, нямам конкретни оплаквания, просто цикълът е по-обилен, нишката е платинена, в случай, че има значение.

Общи условия

Активация на акаунт