Студенти в Нидерландия - 12

• 73 986
  • 765
  •   1
Отговори
# 135
Имам позната, която твърди, че преди две години синът й карал със 700-800 евро на месец, квартирата му била 300 евро, сега вече работел и сам се издържал, но за мен лично такива малки суми под 1000 евро са нереалистични

Защо? Писала съм го няколко пъти - квартира 420 евро, за храна и транспорт до нова година 300, от януари 350 евро. Факт- издържа се спокойно, даже подочух и че спестявала и си позволява разни волности. Та, явно може.

# 136
Момичета, сори, че отново ви се натрисам. Трябва да спасявам положението. Та с 2 думи търся възможност за паричен превод от тук до там за човек , който не може да си ползва банковата сметка в момента. До него има Риа/ Ria в книжарница и кофишоп , но от България се оказва, че  чрез тази система аз мога САМО да получа превод, но не и да направя такъв. Не мога да разбера защо не се предлага двупосочна услуга. Та давайте, моля, опции, освен WU. Благодаря!
Не вярвах че е останал човек без активен revolut!
А как може да изтегли в брой от Револют? Синът ми плаща в брой в хранителните около него, защото не приемат картите му. Но от Револют не може да изтегли, ползва го за онлайн разплащания когато си поръчва храна и на някои други места, където приемат плащане с телефон през Google Pay.

# 137
  • Бургас
Ами 300 евро за храна ми се струват малко, моят син и в България не знам дали ще му стигнат,  но той спортува, яде главно месо, риба, яйца, ядки.
Като стана въпрос за преводи на пари, как е най-изгодно да получават пари студентите, правят се банкови преводи  по техни сметки в Холандия ли

# 138
От револют може да тегли пари в брой ако има пластика, особено ако си избере тя да е маестро, което се предлага като опция за Нидерландия.
Дамата каза че иска да праща пари (поради невъзможност да се използва банковата сметка на получателя в момента), не че човека отсреща желае да ги ползва задължително кеш.
Както и да е, човека щом не може да ползва сметка, може евентуално да е и без адрес, така че такива високотехнологични предложения отпадат.

# 139
Има пластика, но не е Маестро и каза, че не става с нея. В брой тегли само от другата си карта. Но пък е хубаво да знам, че Револют предлагат Маестро пластика там.

# 140
Да, може да си издаде втора към профила. (Мисля че до 5 пластики може да има)
Като влезе в cards->get card и ги превърта възможните опции. За БГ дава 2-3 дизайна на виза и 2-3 на мастър, но там има опция и за маестро. Ако не му я покаже, винаги може да поиска съдействие от чата, доста са отзивчиви.

Извинявам се че разводних темата!

# 141
Ами 300 евро за храна ми се струват малко, моят син и в България не знам дали ще му стигнат,  но той спортува, яде главно месо, риба, яйца, ядки.
Като стана въпрос за преводи на пари, как е най-изгодно да получават пари студентите, правят се банкови преводи  по техни сметки в Холандия ли

Има вид фермерски пазари и там дават комбинация от продукти за доста добри пари. Примерно месо, зеленчуци и плодове за 12 евро, които стигат на моята за 4-5 яденета. Сигурно е изринала нет-а за рецепти на ястия месо със зеленчуци. Най-много пари харчи за лютеница, сирене и кисело мляко от турския магазин Satisfied

Ние правим еднократен превод на семестър по банковата ѝ сметка от Холандия. Revolut също е опция.

# 142
  • La casa de Mickey Mouse
Поради някаква причина не получавах известия от темата, та сега ще ми е невъзможно да отговоря на всеки пиоменно.
Относно данъчната декларация - по-добрия вариант е счетоводител. Много неща могат да се пропуснат или объркат, което води до глоби. Не вярвам да могат да се справят сами.
Относно наемането на самостоятелно жилище в Холандия - мисия невъзможна. Искат доходи на наемателя за предходните две години, догор за работа (заплатата трябва да е три пъти наема) и още хиляда неща. Вече една година се опитваме са наемем самостоятелна квартира на дъщеря ни, са нашите договори и не успяваме. Станало е ужасно
Помощта за наем ме се изплаща от общината, а от данъчното. Има някакво условие на което не отговаря студента. По новата систем, от преди около две години, като поискал помощ ти я дават веднага, после започват да разглеждат документите и ако не отговаряш, трябва са я върнеш. Кажете какво пише в писмото, може и да успеем да помогнем със съвет
Здравните застраховки - отново по новата система, европейски студенти могат да сключват здравна застраховка само за времето на теудовия договор. Трябва да се внимава със спирането на помощта за здравна застраховка. Винаги се иска спиране един месец преди изтичане на договора. Така няма да получите помощ за месец за който нямате право и няма да се наложи връщане.
За таксата за каналите и водата - трябва да се обадите на телефона посочен в писмото. Да обясните ситуацията и ще пратят формуляр за намаляне на таксата. Може и да бъдете освободени при определени условия. До като се разглежда таи молба, не трябва да плащате таксата. Става изискуема след като имате окончателен отговор
Мисля, че не пропускам нищо.

# 143
Oще еднин палец за Тулип хотел.
Кой питаше за данъчнитев декларации. Синът ми каза - до края на април са.
Аз попитах и благодаря за отговора миличка!Дано да успее да се справи сам с попълването и изпращането иначе ще моля пак вас ,по-опитните от мен ,за помощ!Благодаря G..D:purple_heart:

# 144
  • гр.София
Относно осигуряване на пари на момента:
Когато моето дете учеше в Нидерландия освен нидерландската сметка й бях направила карта на нейно име към моя сметка. Така като й се наложи някакъв кеш й трябва 1 Мин да ми звънне и точно 1 Мин да заредя картата й през банкирането.
Това за мен е най бързо и удобно.

# 145
Относно осигуряване на пари на момента:
Когато моето дете учеше в Нидерландия освен нидерландската сметка й бях направила карта на нейно име към моя сметка. Така като й се наложи някакъв кеш й трябва 1 Мин да ми звънне и точно 1 Мин да заредя картата й през банкирането.
Това за мен е най бързо и удобно.
И ние така действаме

# 146
За бързото пристигане на пари, освен сметка там, сина ми има сметка и в бг банка и ми направи карта към нея, мога да вкарвам пари 24 часа от банкомат.

# 147
Ако не се лъжа суифт преводи в рамките на ЕС се извършва два пъти на ден(четох дори за три пъти). Ако се пусне вальора до обяд, превода минава същия ден. Ако е следобяд- на следващия. Таксата е като превод към българска сметка в зависимост от тарифата на банката. Дъщеря ми си има и бг сметка с карта към нея,  но до момента не й се е наложило да я ползва.

# 148
Общият размер на разходите много зависи и от града, в който учи детето. В Амстердам наемите са почти двойно по-високи и има доста разходи за транспорт, тъй като при много студено време пътуването с колело не е много удобно.
Около 100 евро на седмица биха могли да стигнат, понякога доста условно и с компромиси за количеството и качеството на храната, както и без ресторанти.
Работа поне в началото не е препоръчителна. Доста деца се връщат след първата година, защото не успяват да съберат нужните кредити, заради невзети изпити. Представете си какъв стрес е било за вас да се отделите от дома си и да учите в друг град, а как се чувстват децата, отивайки в друга държава. Нивото на знаене на английски също е от огромно значение. Има специалности, за които натоварването не е толкова голямо, въпреки, че са от топ специалности в Европа и света. Има други, за които си трябва яко и ежедневно четене и предаване на няколко проекта седмично с ежеседмични тестове в добавка - имам предвид хуманитарна специалност. За техническите, инженерните специалности, точните науки и информатиката вероятно е и по-трудно.
Продължавам да мисля, че добро и качествено образование по доста дисциплини може да се получи и в България, а след това да се надгради за самочуствие в чужбина.
Купуването на самолетни билети може да стане предварително след като излезе графика за занятия, ваканции и изпити. От и за Амстердам не пътуват нискотарифни самолетни компании.
За нас беше изключително полезна информацията за това, че удостоверението за записване на студента за следващата учебна година трябва да се изпраща и в банката за да няма такси.
Все още нямаме опит с данъчна декларация, защото дъщеря ми е работила само около месец миналата година, тъй като заради онлайн обучението беше в България.

# 149
На моя син в Амстердам му стигат около 350 до 400 евро на месец. Общежитието е отделно. Случва се и повече да му превеждам когато приятелката му отиде на гости. Simple Smile
Той си готви и много рядко излиза навън. В момента живее до университета и не ползва транспорт, но търси квартира за следващата година. Под 650 евро квартири няма и е много трудно. Има изискване, че търсят само момичета или работещи. От месец търси и за сега без успех.
Относно самолетите  до сега си дойде за коледа и беше с бгаир, с голям куфар, че си стоя за повече от месец. Само резервните обувки, компютър и др. не може да събере в ръчния багаж... Решил е май месец да си дойде пак и каза, че ще търси през Айндховен с уиз, само с ръчен багаж.
Относно учене и работа, до сега не работеше, но вече май си намери работа, доставчик. Трудна му е специалността, изкуствен интелект и не можа да вземе изпита по психология. Остава за следващата година, както и още 1 изпит. Дано да е това само. Надявам се, че ще се справи и с работата и с ученето.
За сега най-много ме притеснява намирането на квартира.

Общи условия

Активация на акаунт