Студенти в Нидерландия - 12

• 74 023
  • 765
  •   1
Отговори
# 420
Дъщеря ми се опитва да наеме заедно с приятели апартамент/ къща, но се оказва че на студенти никой не иска да отдаде самостоятелен имот. Търсят вече трета седмица и дори до оглед не може да се стигне, защото са студенти.
Нявсякъде изискване за брутен доход е 3-4 пъти наемната цена
Реално на повечето агенции директно на сайта им пише, че студенти с гаранти родители не са подходящи наематели.

Някой да има опит с подобна ситуация?

Мидлех за вариант един родител да наеме , но как ще ги регистрираме после 3мата там

# 421
Яна,
Вариант е родител да наеме, ако наемодателят е наясно, че го правите за гарантиране на дохода.
Това че наемате жилище, не ви дава право да пускате други хора да се регистрират на този адрес.
За всеки един регистриран, трябва макар и формално съгласието на собственика, за да се регистрират в общината.
В момента е много сложно с имотите в Нидерландия ( и за покупка, и за под наем)

Не помага и факта, че много имоти имат забрана да се отдават под наем. Ти си ги взел с преференциална лихва, но при тези условия , дори да отидеш временно някъде, нямаш право този имот да го отдаваш под наем. А рова са масовите условия.

# 422
  • Пловдив
Аз също започнах да се отчайвам относно наемането на апартамент или две стаи в къща за дъщеря ми и приятелят й..
С тези изисквания за доходите колко пъти над наема- не знам..
Ако имат късмет децата ще намерят.
Ще съм безкрайно благодарна ако тук в групата някой освобождава или има място за настаняване в Бреда.

# 423
  • София
Biborana, благодаря. Темата с квартирите е обширна и явно много наболяла. Аз съм още далеч от огъня, на който се пекат много родители и децата им. Колкото повече информация, по-добре.  За всички ще е полезно. Напоследък чувам какви ли не разкази за настаняването в NL 🤔.  Всякакви правни подробности, обичайни добри/лоши практики, рискове е хубаво да се знаят предварително. Затова съм много благодарна, че я има темата и за всичко споделено.

# 424
Яна,
Вариант е родител да наеме, ако наемодателят е наясно, че го правите за гарантиране на дохода.

Да, аз реално това се опитвам да направя, но удряме здраво на камък.
Тъпото е, че търсенето става през агенции, реален досег до собсвеник нямаш и дори до оглед не може да се стигне.
Иначе имоти няколко харесахме, необзаведени с  по 3 спални излизат около 1300-1600 евро, за Айндховен става дума.
Ако се настанят самостоятелно студио е 1000.

Мисля си дали да не се вдигна вече и аз, на място да обикалям, дали по офисите на агенции ще е по-ефективно търсенето вместо онлайн и по телефона. Ясно е децата като отидат, че не ги приемат на сериозно на по 20…

# 425
Може би ще помогне да отидете на място, но не много.
Собственикът си е казал изискванията към наемодателите и ако има избор, той ще избере такива с утвърден доход в Нидерландия и колкото и да го премълчават, неминуемо холандци ще са с предимство.

Защо не погледнете около Айндховен. Да си вземат малка електрическа кола, ще им се изплати. Или градчета, до които бързо се стига с влак ( 15-30мин)? Особено с повечето дни раб от вкъщи.

# 426
Благодаря Ross
Не е опция да са далеч, поне дъщеря ми държи да е на макс 20 Мин пеша от унито, в момента е на 5-6. Имат лекции всеки ден, това значи пътуване всеки ден. Не я устройва да пътува по 30-40 Мин в посока.
Сега разглеждам конкретни агенции, мисля утре да се обадя аз на тези с по-висок рейтинг в Гугъл дали изобщо е реално това което искат младежите, да си знаем.
Ако е да се наемат да им търсят, ако не здраве да е ще се мисли друго, стаи, студия, важното е да е близо и като стане времето студено да не се мръзне.

# 427
Здравейте! Синът ми от септември ще е студент в Лайден. Започнахме да търсим квартира, но се оказва изключително трудно. Опция са също квартира в Хага, селата около Лайден и всичко, което е на около 15-20 км. Има ли и други деца приети там? Ако някой си търси съквартирант или освобождава стая ще ни бъде изключително полезно. Явно намирането на квартира се оказва по-трудно от приемането. Да не кажа мисия невъзможна. Всяка помощ е добре дошла. Благодаря предварително!

# 428
Здравейте! Търсим настаняване за момиче в Айндховен, първа година ще е в ТУ. Ако някой има информация ще съм благодарна да ми пише.

# 429
  • София
А защо всички търсите квартири? Никой ли не иска да е в общежитието? Поне ТУ Айндховен имат общежитие и изглежда удобно.

# 430
А защо всички търсите квартири? Никой ли не иска да е в общежитието? Поне ТУ Айндховен имат общежитие и изглежда удобно.
До колкото разбрахме няма гарантирано настаняване в общежитието дори за първи курс за всички.

# 431
Лайденският университет има кампус в Хага, който е само за студенти, които изучават изкуства. Затова нямаме друга опция. Ако можеше да се ползва общежитие със сигурност щяхме да се възползваме, поне за първата година.

# 432
Здравейте! Търсим настаняване за момиче в Айндховен, първа година ще е в ТУ. Ако някой има информация ще съм благодарна да ми пише.
Каква специалност е дъщеря Ви? Бихте ли споделили как премина изпита, къде и как се подготвя, от каква гимназия идва ... общо взето май всичко по приема! Ако е удобно, разбира се Simple Smile Благодаря!

# 433
Намирането на квартири е изключително трудно,особенно в Айнховен,защото в този малък град работят изключително много  ,емигранти и не само и като прибавим и студентите,направо става невъзможно.Важно е да знаете ,че дори и да намерите някой който освобождава квартира,вие не можете да я наемете дори и да сте си стиснали ръщете с предния наемател,ако изрично не бъдете одобрен от агенцията която я дава, а често агенцията веднага има чакащ за нея хонландец.Имахме 2-3 такива случеи с напускащи студенти.Имахме уговорка с тях, те дори ни предложиха като следващи наематели...но последната дума е на Агенцията.Така ,че и това е трудно изпълнимо. Всички  живеем в една заблуда за тези пусти квартири,защото в БГ-това е много лесно.Та намериш ли квартира изкараш ли BSN ,банкова сметка и здравна застраховка,си спечелил само половината битка,после идва и трудното-изолация,учение ,работа и лишения...Не е като в БГ/купони и дискотечки/.Ако децата не са силно мотивирани да  се справят със всичко това и  са побутвани от родителите  /,само и само да са в чужбина../.често рухват психически и се отказват още 1-вата година.Моля не ме съдете ,че показвам  и другата страна на монетата,но е важно да се знае а и става въпрос за не малко финанси.Белая успех на всички силно мотивирани деца!!!

# 434

....после идва и трудното-изолация,учение ,работа и лишения...Не е като в БГ/купони и дискотечки/.
[/quote]
Какво имате предвид под изолация и лишения? Защо да са изолирани и от какво са лишени? Имате предвид, че останалите студенти не приемат българите и отказват да общуват с тях ли? Или имате предвид нещо с пандемията?

Общи условия

Активация на акаунт