Студенти в Нидерландия - 12

• 73 995
  • 765
  •   1
Отговори
# 450
За пътуване до Холандия това лято ще ми трябва ли ваксинация
За натам не. Но за връщане в България все още не е отменено правилото за сертификат. До лятото има доста време, вероятно ще се промени.

# 451
Здравейте,детето  е прието във WdKA  Ротердам,илюстрация.Има ли някой ,който учи там и какви са впечатленията за качеството на образование и за трудностите с намиране на квартира в Ротердам?
Здравейте, дъщеря ми също е приета там, но анимация. Тя ще кандидатства за общежитие, системата се отваря на 24 май, но ако не стане ще се търси квартира. За сега разглеждам сайта Hausinganywhere, но ще почакаме да видим какво ще стане с общежитието.

# 452
И при моя син не съм чула дискриминация да има между самите студенти. Излиза с много интернационални компании. Споделят си доста неща: момиче от Чехия, напр, казало, че много й харесва университета, но никога не би живяла в Нидерландия.
За сега не се е "втурнал" да търси квартира в Амстердам, та ще видим в това поприще ще има ли проблем. Подозирам, че ще е трудно... В момента е на общежитие и на етажа са само момичета от други държави и той. Казва, че повечето не са особено по чистотата. Доста често той им мие съдовете ако иска да има чисти и да си сготви. Оставяли си и дрехите с часове в пералнята и сушилнята. Но само като факт ми ги разказва тези неща, не се впечатлява чак толкова.
Много е трудно и работа да си намери. По доста обяви е кандидатствал. Не знам причината, но не получава никакви отговори.
Самия университет много му харесва. И преподаването и условията. Има доста домашни , проекти и изпити. Здраво четене си трябва. Но той беше подготвен за усилено учене и това не му е проблем.

# 453
Попресолихме манджата малко май, ако питае децата едва ли ще опишат живота си точно така, те си го харесват. Аз лично се тревожа за това, че децата ми нямат този студентски живот който съм имала аз. Но пък се радвам че са далеч от тукашния безпорядък .   Иначе моя син е в къща с още три деца, всички са приятели и живеят добре , в мир и разбирателство. В свободното си време с девойката му обикалят градове из Нидерландия, напрвиха и едноседмична екскурзия до Барселона. Когато са си там са стегнати, отговорни и продуктивни. Тук идват основно за почивката и айляка. Факта, че възнамеряват да продължат да живеят там след завършване е показателен за това къде им допада повече работния манталитет.  Не се плашете от думите ни, за да не се предаде и на децата. Нека те сами  си създадат свои собствени впечатления  .  Българчетата са умни и живели в съвсем нелеки условия тук, в БГ. Адаптивни са и добре възпитани. В масовия случай успяват да се адаптират бързо и често са измежду най добрите студенти.
Това е истината и G..D.-за пореден път е права  ,на децата им харесва! Факта,че като си дойде моят син   за повече от 1 седмица в БГ ,бърза да се върне в Хонландия , /ТОЙ ГО НАРИЧА ВЕЧЕ ВКЪЩИ / ,го доказва.Не исках никого да плаша с написаното,просто исках да бъда реалист.Когато човек търси информация е хубаво да е подготвен и за хубавите неща и за не дотам хубавите .Наистина всичко е много индивидуално,но фактите са си факти колкото и да не ни харесват. Аз също много четох преди и след като синът ми взе решение да учи там преди година и половина .Благодарна съм на всички мами тук!!!Както те помагаха на мен и детето пред всяка изпречила се трудност, така и аз се мъча да го правя, но смея да твърдя че за повечето трудности майките на децата които са по2-3-г там знаеха , а аз не бях подготвена. Но в живота има простички правила-Когато ти помагат,помагаш и ти!!!!
Та моля ви, не се плашете  от написаното ,пак повтарям ,не ми е цел да отказвам някого,просто не е добре да се говорят  само и единствено някакви суперлативи и после  на лични....Ама никой не каза точно как стоят нещата!!!
И повярвайте ,ние майките понякога наистина от мухата правим слон !!!

# 454
Излезеш ли извън държавата си, става трудно.
Интеграцията не. е лесна в Западна Европа.( не мисля, че е по- различно в Германия или Великобритания). За един стаж в Кеймбридж се бях изприщила, че ще пропадне, защото нямаше квартира. Наложи се да кара колело по 45 мин в посока.
Децата не са се сблъсквали до сега с битови проблеми и се събират много неща, плюс обучение на нематерен език.
Но сме българи и ни се налага да се справяме.
Почти не познавам холандци да ходят да учат някъде в чужбина. Не искат. За какво им е.

# 455
Излезеш ли извън държавата си, става трудно.
Интеграцията не. е лесна в Западна Европа.( не мисля, че е по- различно в Германия или Великобритания). За един стаж в Кеймбридж се бях изприщила, че ще пропадне, защото нямаше квартира. Наложи се да кара колело по 45 мин в посока.
Децата не са се сблъсквали до сега с битови проблеми и се събират много неща, плюс обучение на нематерен език.
Но сме българи и ни се налага да се справяме.
Почти не познавам холандци да ходят да учат някъде в чужбина. Не искат. За какво им е.

Много точно казано.

# 456
  • дядовата ръкавичка
Дали има някое дете, което утре или вдругиден ще пътува до Айндховен? Синът ми си е забравил ключовете за квартирата в София....

# 457
Дали има някое дете, което утре или вдругиден ще пътува до Айндховен? Синът ми си е забравил ключовете за квартирата в София....

В петък дъщеря ми ще пътува за Айндховен от София.

# 458
  • дядовата ръкавичка
Много благодаря! Писах ви лс.

# 459
Здравейте,
майките за Бреда и не само, да погледнат в сайта
https://www.xior-booking.com/.
Ние намерихме, получихме договор и сега ще финализираме.
Добре е да прочетете въпроси и отговори в страницата за процеса.
Тази агенция ти показва наличните стаи/студио в момента, и докато ти разглеждаш и решаваш, стаята става невидима за останалите хора в нета, за около 20мин. След това се обновява.
Аз попаднах на 3различни стаи, в различни сгради, с/без тоалетна и баня. Попълних формуляра за съответната стая и платих 25евро за всяка резервация. След това получих имейл потвърждение, в който казват че до 10дена ще ни изпратят договор. След 2 дена получих договор. Все още не съм платила. Дават ни 10 работни  дни за да платим депозит и наем и консумативи.
Понеже знам колко е трудно и стресиращо търсенето и намирането на квартира в Бреда, офертата която приех е с начална дата 15.05. Ще платя за 2,5 месеца без да ползваме, но това ще е цената на моето спокойствие. Не мога да чакам до юли/август за оферти.

Да допълня :
-не са ми искали доходи
-регистрацията е с името на детето, но с мой имейл
-номер на студента, който е изписан в имейла, че е приет. това е кода, който искат за да видите определена обява
Успех на всички!

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 11:06 от vinagi

# 460
Това с плащането за няколко месеца предварително сме го коментирали и преди и всъщност е неизбежно зло, ако искаш да си спокоен.
Нормално още при напускането на стария наемател агенциите / лендлордовете търсят нов наемател и имота излиза на пазара на наеми, съответно , поне на мен не ми е известно (освен при общежитията) договора да има опция да стартира от края на вгуст, когато обикновено започва учебната година. Така че, ако търсите сега, нормално е да наемете от сега, ако не искате да платите за лятото, ще трябва да търсите лятото за август-септември, но тогава шансовете са нищожни, освен ако нямате луд късмет...
Така че, горното не важи само за Бреда и не е от вчера, нито от една година, така е от поне 10 години, но особено трудно стана след Брекзита....

# 461
Мами, като излезнат дипломите след завършването на 12 клас, и двете дипломи ли изпращаме към университета? И за завършен първи гимназиален етап (след 10 клас) и за завършен 12 клас? Не ми е ясно с тази нова постановка какво ще бъде включено във финалната диплома🤔

# 462
Здравейте,
Тази агенция ти показва наличните стаи/студио в момента, и докато ти разглеждаш и решаваш, стаята става невидима за останалите хора в нета, за около 20мин. След това се обновява.
Аз попаднах на 3различни стаи, в различни сгради, с/без тоалетна и баня. Попълних формуляра за съответната стая и платих 25евро за всяка резервация. След това получих имейл потвърждение, в който казват че до 10дена ще ни изпратят договор. След 2 дена получих договор. Все още не съм платила. Дават ни 10 работни  дни за да платим депозит и наем и консумативи.
Понеже знам колко е трудно и стресиращо търсенето и намирането на квартира в Бреда, офертата която приех е с начална дата 15.05. Ще платя за 2,5 месеца без да ползваме, но това ще е цената на моето спокойствие. Не мога да чакам до юли/август за оферти.

Да допълня :
-не са ми искали доходи
-номер на студента, който е изписан в имейла, че е приет. това е кода, който искат за да видите определена обява
Успех на всички!
Моят син е в такова общежитие ,тоест на Ксиор ,но в Утрехт
Много е доволен ,на добра локация се намира ,чисто,подредено и уредено
За съжаление е само за първата година ,иначе със сигурност щеше да остане и следващите години

# 463
Мили мами, писали сте ми на лично. Не си спомням точно какво и как съм направила при регистриране, защото са много сайтовете в които рових.
Малка подробност, сайтовете са 2 - основния
https://www.xior.be/en/ и за буукинг https://www.xior-booking.com/
Първо трябва да си направите регистрация. Отивате на "APPLICANT REGISTRATION" ON HOME PAGE AND CREATE AN ACCOUNT. След това на обявите вдясно има BOOK NOW. Ако е налично в момента, ще ви позволи да продължите, ако не е, няма да имате избор.  Ето ви отговор на някои въпроси, които ми задавате на лични.
1. A code is requested when registering a studio?

Please contact your University for more information. Xior can't give you this code.

2. Why do I pay registration costs?

You pay registration costs so that we can temporarily reserve the room for you. We will create a contract for you which you can sign within 10 days to finalize the booking. Within these 10 days, the room is not available for others to book. You register so that we can create a contract in your name.

3. Why can’t I find the available studio I just visited on the booking website?

When someone is visiting a certain studio, it disappears for 20 minutes for others who are searching. This is because we want you to have the time to book it while you are reading the information. If you decide not to book, the studio appears back on the booking website after 20 minutes. If it does not appear, it is booked and no longer available.

# 464
Здравейте,
Скрит текст:

Да допълня :
-не са ми искали доходи
Успех на всички!
Много ценна информация. Ще допълня:
1. XIOR не е агенция - а голяма фирма за студентски общежития в много градове.
2. Защо трябва код - зашото изгодните стаи са само за някои университети[/u][/b]. В долния десен ъгъл пишат code или име на университет. Кодът се получава от универитета, както е писала vinagi.
Например за Маастрихт - някои общежитията са само за университет ZUYD
3. Внимавайте в цената - с големи цифри е студеният наем. Месечно се добавят около 200 евро за режийни и обзавеждане. Просто четете внимателно.

Попаднах на интересна статия как да избегнем измами при наемhttps://www.wooninfo.nl/english/how-to-avoid-housing-scams/. Няма смисъл да превеждам, само ще отбележа, че има линк към сайт, където срещу 2,95 евро може да се провери кой е собственик на жилището: https://www.kadaster.nl/producten/woning/eigendomsinformatie

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 01:42 от biborana

Общи условия

Активация на акаунт