Студенти в Нидерландия - 12

• 74 008
  • 765
  •   1
Отговори
# 435
Има си я изолацията, със или без пандемия. Много учене, стрес, малко близки хора ( да не кажа никакви). Поне при моя син излизания на бира с колеги не знам да е имало за тези четири години. Всички  сме били студенти, знаем какво представлява студентския живот в Бг. Е, за сравнение - нищо общо няма с този  навън. Това е най общо казано.

# 436
Изолация и стрес от неизвестното. Учение, което няма нищо общо с българското, а понякога и дискриминация от страна на колеги и/ или съквартиранти. На моя син му се налагаше да учи почти денонощно, първата година. След това започна работа летата, а сега на финала работи и учи.
Двама от съквартирантите му се изнесоха, защото не искаха да живеят с източноевропейци през първата година. Та студентството не им е цветя и рози, по- скоро тъпчат трънлив път, но това ги прави по-силни, по-решителни и уверени в себе си.

# 437
Изолация и стрес от неизвестното. Учение, което няма нищо общо с българското, а понякога и дискриминация от страна на колеги и/ или съквартиранти. На моя син му се налагаше да учи почти денонощно, първата година. След това започна работа летата, а сега на финала работи и учи.
Двама от съквартирантите му се изнесоха, защото не искаха да живеят с източноевропейци през първата година. Та студентството не им е цветя и рози, по- скоро тъпчат трънлив път, но това ги прави по-силни, по-решителни и уверени в себе си.

Изцяло съм съгласна с написаното. В пъти по-трудно им е на децата да учат там. Натоварването е огромно, плюс стрес, проблемни съквартиранти, гадно време, дискриминация има, но тя е някак си рафинирана, битови проблеми и още...

# 438
Звучи много страшно положението в последните 3-4 поста. Ако дъщеря ми не беше студентка там, ще направо да се/я откажа от ходене там.
Не е така при нас. Има си учене, ама това е нормално. Ако искаш да си студент, трябва да си подготвен за това. А в БГ изобщо не ги наричам студенти. Фолк звезди по-скоро. Много ме е яд, че в БГ няма качествено висше образование, а всички го свързват с денонощни купони и орг*И... Много жалко Sad

# 439
Здравейте,детето  е прието във WdKA  Ротердам,илюстрация.Има ли някой ,който учи там и какви са впечатленията за качеството на образование и за трудностите с намиране на квартира в Ротердам?

# 440
Звучи много страшно положението в последните 3-4 поста. Ако дъщеря ми не беше студентка там, ще направо да се/я откажа от ходене там.
Не е така при нас. Има си учене, ама това е нормално. Ако искаш да си студент, трябва да си подготвен за това...
Каси, и аз щях да напиша същото... Ако моя синковец не завършваше скоро с онърс, след прочетеното щях да се метна на колата и да си прибера детето да не се мъчи... Както аз съм учила до посред нощИте, така учи и той, както съм ходила на концерти, купони, дискотеки и музеи, така ходи и той - всичко с мярка и според момента. Не е в каторга, в университет е!

ПП:май мноооого си зависи кое училище е завършено в Бг и сравняването с ученето в университета... Някои просто си имат ритъм Wink

# 441
  • La casa de Mickey Mouse

Изцяло съм съгласна с написаното. В пъти по-трудно им е на децата да учат там. Натоварването е огромно, плюс стрес, проблемни съквартиранти, гадно време, дискриминация има, но тя е някак си рафинирана, битови проблеми и още...
Ако не съм учила в Холандия и ако дъщеря ми не учи там, бих се замислила дали да пратя детето си на такава каторга.
Никак не съм съгласна - ако си комуникативен правиш приятели, излизаш, купонясваш и пътуваш. Ако само намираш кусури си седиш сам и затворен. Ако имаш навик да учиш - Холандия няма да ти в проблем (чак пък денонощно учене). Дискриминация не съм усетила, нито детето ми, има желания да се интегрира, прави го.
Очакванията на българските родители е че детето ще купонясва, ще си живее живота, ще му постелят червения килим и ще му подарят дипломата. Ами няма такова нещо.

# 442
Не е така при нас. Има си учене, ама това е нормално. Ако искаш да си студент, трябва да си подготвен за това. А в БГ изобщо не ги наричам студенти. Фолк звезди по-скоро. Много ме е яд, че в БГ няма качествено висше образование, а всички го свързват с денонощни купони и орг*И... Много жалко Sad

И при нас не е така. В началото заради пандемията й беше трудничко. Но оказа фактор, че имаше познати деца в града, с които се виждаха. И че успя да си намери квартира с чудесни квартиранти, които аз лично познавам и с които тя поддържа отлични отношения.
За ученето съм го писала много пъти. Изискват достатъчно много и ако не си мотивиран, нямаш шанс. Ама тука сме си свикнали другояче и като се видят с дебелите книги и да четат по 8 -10 часа на ден и им идва нанагорно.
Изолация тя не е усетила, купоните не са й липсвали (като си идва ходи на няколко клуба и това е), многократно съм я питала и не е имало никаква дискриминация по полов или друг признак. Нито от преподаватели, нито от състуденти, нито от съквартиранти. Шанс ли е, до човек ли е - не знам.
А в България имаше и има качествено образование. Стига да попаднеш на точните хора и да искаш да се научиш.

# 443
Честно казано и аз се притесних сериозно. Наистина ли е някакъв кошмар студентството в Холандия? Не обшуват ли поне с други българи там? Ако е в студио явно ще е по-добре, поне проблемът със съквартирантите отпада.

# 444
Не всички са от АК. Има и простосмъртни, на които им се налага да работят и учат.
Мини, той смяташе, че може да учи и работи още от първи курс. Така изкара до Н.Г. Провали се на изпити и му се наложи много бързо да изостави работата и да наблегне на учението.
Хората сме различни,навиците и очакванията ни също. Изискванията на унитата и специалностите също не са за подценяване.
Стела, той не е имал проблем със съквартирантите. По-скоро те са имали, защото от четирима немци бяха останали двама с литовец, хърватин, българин, холандец, испанец с български корени и поляк.

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 14:35 от morskibriz

# 445
Не всички са от АК. Има и простосмъртни, на които им се налага да работят и учат.
Мини, той смяташе, че може да учи и работи още от първи курс. Така изкара до Н.Г. Провали се на изпити и му се наложи много бързо да изостави работата и да наблегне на учението
Разбира се, че не всички са от АК. (И не всички завършили АК могат да лежат на кълка и да не работят. Моля, без обобщения и ненужни и грешни внушения!) Но то не е и нужо. Деца с ритъм за учене има в много езикови и математически гимназии. Въпрос на навици и ритъм. Да, и на очаквания също.

# 446
Попресолихме манджата малко май, ако питае децата едва ли ще опишат живота си точно така, те си го харесват. Аз лично се тревожа за това, че децата ми нямат този студентски живот който съм имала аз. Но пък се радвам че са далеч от тукашния безпорядък .   Иначе моя син е в къща с още три деца, всички са приятели и живеят добре , в мир и разбирателство. В свободното си време с девойката му обикалят градове из Нидерландия, напрвиха и едноседмична екскурзия до Барселона. Когато са си там са стегнати, отговорни и продуктивни. Тук идват основно за почивката и айляка. Факта, че възнамеряват да продължат да живеят там след завършване е показателен за това къде им допада повече работния манталитет.  Не се плашете от думите ни, за да не се предаде и на децата. Нека те сами  си създадат свои собствени впечатления  .  Българчетата са умни и живели в съвсем нелеки условия тук, в БГ. Адаптивни са и добре възпитани. В масовия случай успяват да се адаптират бързо и често са измежду най добрите студенти.

# 447

...
А в България имаше и има качествено образование. Стига да попаднеш на точните хора и да искаш да се научиш.
И на мен ми се иска да е така (относно БГ ВУЗ-овете, ама аз не мога да меря и 10% от това, което дават в ТУ Айндховен, Механика в ТУ София същата специалност. Нито като среда, нито като лаборатория и оборудване, нито като библиотека и места за учене, нито като реално изпълнени проекти, нито като връзки с бизнеса ... Дай ми нещо да се хвана ... не намирам! Сори. Класациите също го потвърждават, ама да речем, че тях не всеки ги тачи. Аз не намирам смисъл.

# 448
  • Бургас
За пътуване до Холандия това лято ще ми трябва ли ваксинация

# 449
Честно казано и аз се притесних сериозно. Наистина ли е някакъв кошмар студентството в Холандия? Не обшуват ли поне с други българи там? Ако е в студио явно ще е по-добре, поне проблемът със съквартирантите отпада.

Зависи от човека. Притеснявах се за малката дъщеря, че не е много комуникативна, ама не ми се сбъднаха предвижданията. Компания си намери, балансира учене (физиотерапия) и работа. Като не вземе изпит - повтаря, ама не се е стреснала от това. Засега движи с успех 8.4 от 10 макс - повече от добре е.
Излиза поне веднъж седмично. На два-три месеца си намират оферти и ходят - Лондон, Дюселдорф, Брюксел. Тази седмица дойдоха до Боровец по някаква много минимална оферта, не че ще мине през Варна за да я видим де.
Даже съветвам да не се събира с българи, защото така няма да излезе от езика и манталитета. Все пак е там за да добива международен опит. На места има дискриминация, ама и в България е така - я пола няма да й харесат, я прическата...не прави драми от това. Като не й харесва отношението - казва си го. Все пак е друга държава и друга култура - разбираемо е да не се съобразяват с нашите възпроятия, просто защото не се сещат.

Общи условия

Активация на акаунт