Студенти в Нидерландия - 12

• 73 999
  • 765
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,
Пиша с огромна молба.
Има ли мами, които живеят в Нидерландия?
Моля да ми пишат на лични съобщения.
Имаме проблем с една от институциите им и ни заливат с ужасни  писма.
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 481
Здравейте!
Синът ми е приет да учи в Лайден, археология. От месец насам търсим стая, но започнах да се отчайвам. Моля, ако някой освобождава квартира или си търси съквартирант в Лайден или Хага да ми пише. Трябва да е в Нидерландия около средата на август, за да има време да си уреди всичко документално. С това първоначално настаняване ще ми побелее косата. Ще съм безкрайно благодарна, ако някой може да помогне.

# 482
Здравейте,
Пиша с огромна молба.
Има ли мами, които живеят в Нидерландия?
Моля да ми пишат на лични съобщения.
Имаме проблем с една от институциите им и ни заливат с ужасни  писма.
Благодаря предварително на отзовалите се!

Пишете в холандската тема на Родители в чужбина.

# 483
Престолонаследничката принцеса Катарина-Амалия тази година ще бъде студентка. По традиция кралското семейство следва в Нидерландия, естествено университетите се опитват да привлекат вниманието й, например този в Маастрихт: https://www.maastrichtuniversity.nl/news/message-princess-amalia. Тя е задавала въпроси за факултета по компютърни науки, освен това тази година "денят на краля" се празнува в Маастрихт (всяка година е в различен град).
Да видим какво ще избере принцеса Амалия и дали в темата ще има мама/татко на състудент/ка на бъдещата кралица.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 19:55 от biborana

# 484
Здравейте,
Синът ми е приет в Университета в Грьонинген. Започва и нашето приключение за търсене на квартира. Моля, ако някой знае, че се освобождава квартира да ми пише на лични.
Желая успех на всички студенти и спокойствие на техните родители. 

# 485
  • София
Здравейте, да ви попитам с каква куриерска фирма е подходящо изпращане на багаж от Нидерландия към България.(става дума за два кашона до 30 кг) Натам пратихме със Спиди, но връщането е на двойна цена. Вероятно е по-подходящо с тамошна фирама или няма особено значение?

# 486
Здравейте, дъщеря ми е приета в Айндховен. Имаме затруднения с намирането на квартира. От университета (Фонтис) не ни дават категоричен отговор за настаняване, което ни притеснява. Ако има някой чиято дъщеря заминава и си търси съквартирант, нека моля да се свърже с нас.

# 487
  • Пловдив
За информация на родители търсещи място за настаняване:

"Unfortunately, BUas does not have any codes for Xior. Therefore, you are only able to book the studios/rooms that do not require a code."

Този отговор получих от BUAS Breda относно сайтът за студентски общежития XIOR.

https://www.t63.nl/contact
А тук пак е общежитие в Бреда. Това е отговорът за цените им:
In the appendix you will find more information (in dutch) about the studios and how to register for the waiting list.

Please note that we have a waiting list of at least 1 year.
Rental price (currently) including user charges
L €689.05
M € 434.30
XL € 720.48

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 18:41 от barba

# 488
  • София
Здравейте!
Едно прекрасно българско момиче е прието да учи в университет в Айндховен. Тя и родителите й трябва да решат въпроса с квартирата и имат известни неясноти. Тъй като нямат регистрация тук, обещах на майката от нейно име да задам въпросите й и ще бъда много благодарна на всякакви мнения и препоръки. Това обещах да попитам от нейно име:

„От около месец се опитваме да наемем стая за новоприета студентка в Нидерландия. Чрез една от фейсбук групите за наемане на квартири в Айндховен успяхме да се свържем директно със собственик, който дава стая под наем на студенти. След две виртуални срещи стигнахме до споразумение и получихме текст за примерен договор на холандски език. Сега ни предстои подписване на договора и плащане на депозит от един наем.
Притесненията ни са, че данните, които имаме за собственика са имена от фейсбук профил, имейл и телефон. В договора не са посочени други данни, а ние трябва да посочим още дата на раждане и номер на паспорт. Проверихме, че банковата сметка, по която ще се плати депозитът, е холандска и съществува реално, но няма как да проверим дали действително е на лице с посоченото име.
Молбата ми е да споделите от вашия опит дали тези подробности са достатъчни да приемем с относителна сигурност, че офертата е истинска и не става въпрос за измама. Има ли някакъв друг начин или друг вид информация, които да се проверят, за да сме по-сигурни, че няма да се окажем без квартира в началото на учебната година през септември? Ще съм много благодарна за всеки коментар или идея, която споделите.”

# 489
Vivi, само преди 10 дена, тук в темата писах по въпроса (края на пост 464) и бях дала линк с хубава статия.
Проблемът е сложен - от една страна квартира се намира трудно и не бива да се изпуска  просто ей-така. От друга страна - има риск човек да бъде измамен и накрая нито квартира, нито пари.

За Вашата позната бих проверила собственика през онлайн кадастъра (виж по-долу преведената статия), струва около 3 евро. Бих поискала да снима личната си карта и да я изпрати.
И още трикове
- пробваме да преведем малка сума (1 евро) на посочената банкова сметка. Ако е на друго име, банките отказват превода.
- в основание за превода подробно се описва всичко - deposit and rent for ... (месец и година)  for room ... m2, ... (пълен адрес), according contract of ... (дата).

Попаднах на интересна статия тук: https://www.wooninfo.nl/english/how-to-avoid-housing-scams/. Превеждам я, за да остане в темата

Ето няколко съвета за избягване на измами на холандския пазар за наеми:
•   Офертата звучи ли твърде добре, за да е истина? Тогава вероятно е така. Изключително рядко се срещат евтини квартири под наем в центъра на града. Бъдете особено бдителни, ако ви бъде предложена очевидно невероятна сделка. Ако се чувствате неудобно, ако нещата не изглеждат съвсем наред, обърнете внимание на това чувство и бъдете особено внимателни.
•   Не правете бизнес с наемодатели, които предлагат само имейл адрес, номер на мобилен телефон и/или страница във Facebook.Поискайте повече информация , за да установите с кого имате работа, като действителен служебен адрес или адрес на местожителство. Поискайте доказателство за самоличност, проверете го, направете търсене в интернет за това лице или компания. Имайте предвид, че копията на лични документи, изпратени по имейл, могат да бъдат фалшиви. Това често се случва в комбинация със заявки за превод на пари чрез Western Union.
•   Можете да проверите кой е собственик на апартамента в имотния регистър на Kadaster чрез тази страница за € 2,95 : https://www.kadaster.nl/producten/woning/eigendomsinformatie  (оранжев бутон с надпис на холандски „bestellen, на обект 2,95“). Ако собственикът и бъдещият наемодател не са едно и също, поискайте обяснение и, ако е необходимо, поискайте писмено разрешение, потвърждаващо, че наемодателят и/или агенцията действат от името на собственика. Ако живеете в Амстердам и се нуждаете от помощ за това, https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/oplossen-problemen/meldpunt/ може да ви помогне.
•   Бъдете особено внимателни при наемането на имот, който не сте виждали. Ако не сте в страната, можете ли да помолите някой да огледа апартамента вместо вас? Колега, приятел, съученик и т.н.?
•   Преди да предадете големи суми пари, уверете се, че ключовете работят. Ако не можете да направите това сами, отново: може би можете да помолите приятели, колеги и т.н. да проверят апартамента. Имайте предвид, че дори това не е гаранция, но определено подобрява шансовете ви.
•   Ако е възможно, говорете със съседите. Познават ли апартамента? Знаят ли кой живее там? Всяка допълнителна информация може да ви помогне да прецените дали може да се има доверие на лицето, предлагащо апартамента.
•   Рекламите за апартаменти на уебсайтове като facebook, marktplaats.nl, craigslist или други рекламни уебсайтове не винаги са надеждни. Предлагат се много незаконни преотдавания под наем (моя бележка - за преотдаване трябва съгласие на собственика, а някои наематели нямат такова). В крайна сметка може да платите много пари, но все пак да бъдете изгонени или дори глобени.
•   Попитайте дали можете да се регистрирате в съвета на адреса („inschrijven“). Ако отговорът е не, това е червен флаг. Може да е незаконно преотдаване под наем или данъчна измама, или кой знае какво се случва.
•   Не позволявайте да бъдете притискани. Измамниците често бързат. Ще ви подтикнат бързо да подпишете договора за наем (защото уж има много други заинтересовани лица или защото трябва да напуснат страната, за да отидат на гости на болния си роднина, или каквото и да било). Изисквайте достатъчно време, за да оцените правилно ситуацията, имота и договора.
•   Измамниците понякога искат различни видове такси, както и депозит. Депозитите са законни, но често много други такси за агенции, административни, договорни такси и т.н. не са законни. Напоследък много наематели-чужденци успешно получиха възстановяване на таксите, дадени на агенции. Ако живеете в Амстердам !WOON може да ви помогне да си върнете такива несправедливи такси.
•   За предпочитане е да платите по банков път. Изискванията за други видове плащания, като преводи чрез компании като Western Union, Airbnb или плащания в брой (особено плащания без разписки), са друг червен флаг.
•   Ако трябва да плащате в брой, уверете се, че получавате подписана разписка. Изпратете имейли за потвърждение до наемодателя или агенцията. Осигурете  присъствие на свидетел, когато правите плащания в брой. Използвайте телефона си, за да запишете разговора . В него се опитайте да посочите ясно сумата, причината да плащате (като „това е наемът за септември“), назовете адреса на апартамента и получателя.
•   Като цяло: събирайте и пазате всичко, свързано с наема. Съхранявайте скрийншот на екрани на рекламата и пазете всички имейли.
•   Ако все пак сте измамени, незабавно се свържете с полицията и повдигнете обвинение. Опитайте се да създадете пълен и ясен файл (набор от документи и комуникация с изманика).

# 490
  • София
biborana, беше изключително полезна на приятелката ми. Направи проверка в кадастъра и е по-спокойна вече.
Благодаря! Heart

# 491
Бихте ли споделили кои са фейсбук групите за наемане на квартири в Айндховен? Благодаря!

# 492
  • София
Моята приятелка ми изпрати тези два линка и помоли да ги публикувам тук:

https://www.facebook.com/groups/882456575178106/?hoisted_section … =5042959909127731
Student Housing Eindhoven

https://www.facebook.com/groups/1510096729269075/?hoisted_sectio … =3155477321397666
Eindhoven Housing

Дано са полезни и на друг. Simple Smile

# 493
Здравейте,търси се стая или студио за момче първи курс студент в ТУ Делфт.За съжаление не успяхме да се класираме за общежитие.Ако има някой в групата ,които освобождава стая сега, сме готови да платим и от юни примерно.Ще се радвам ,ако някой може да помогне.

# 494
  • Под Слънцето
Привет! Пак ви се натрисам . Този път аз искам да помогна, ако някому е нужно. Предимно за Североизточна България. Момчетата, на които се доверихме с мм, са от Разград .Аз не съм диспечер, а доволен клиент.
Преди къде ли не търсих, та открих едва наскоро, но мисля, че ще е полезно. Всяка седмица пътуват бусове, по които може да се праща багаж, както и да се превозват пътници.  И ни излиза сравнително евтино. Ако някой прояви интерес, да ми пише и ще дам координати. Момчетата ходят до адрес-вземат и оставят. Не правя реклама!

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 17:41 от TopsyG

Общи условия

Активация на акаунт