Банята - тема 40

• 47 000
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
Точно фреш гледах днес и му пращах линкове, на мен ми се струва по-добър от Рах по параметри, поне като дебит.
Ние се колебахме между двата. Избрах фреш заради опцията да се смени челния панел като цвят. Иначе са много близки.

# 226
Здравейте, каква врата за баня да избера? Алуминива или ПВЦ? И за какво да внимавам при избора?

# 227
Здравейте, каква врата за баня да избера? Алуминива или ПВЦ? И за какво да внимавам при избора?
А пряко ще се мокри ли вратата? Защото ако “не”, можете да сложите и стандартна интериорна врата.

# 228
  • Варна
Нашата няма да се мокри, но се спряхме на стъклена. Много ни е малко помещението, няма прозорец, разчитаме на подово и вентилация само. Комбинираните врати алуминий плюс МДФ не ми изглеждат добре, ще си спестя сравнението. Сроковете за изработка са също доста серозни. Стъклени решения има много елегантни, бързи за изработка и лесни за поддръжка.

# 229
  • sofia
Колко ви излезе стъклената врата и откъде я поръчахте?
Нашата няма да се мокри, но се спряхме на стъклена. Много ни е малко помещението, няма прозорец, разчитаме на подово и вентилация само. Комбинираните врати алуминий плюс МДФ не ми изглеждат добре, ще си спестя сравнението. Сроковете за изработка са също доста серозни. Стъклени решения има много елегантни, бързи за изработка и лесни за поддръжка.

# 230
  • Варна
Поръчахме заедно с паравана, който да раздели сухата от мокра част от Livsystems. Остъклението на терасата с плъзгане отново беше от тях. Чакаме монтаж в банята и не знам финална сума.

# 231
  • София
Фибранът лепи ли се или само е реди?
Лепи се, да, или поне мъжът ми така направи. Не знам дали е норма, или той се подсигурява. При нас дже ще има листове OSB над фибрана, върху които ще се реди паркета.

# 232
  • София
Здравейте, предстои ни правене на баня като ми е иска да е ниско-бюджетна, бих се радвала да ми дадете съвети за следните неща:
1. структура за вграждане - там не ми се прави комепромис и мисля да е Grohe, виждам, че най-често по сайтовете е Rapid SL, но всъщност има ли значение, май има и други модели на Grohe?
(това изгодна промоция ли е и някой ползва ли тази тоалетна чиния: https://www.home-max.bg/komplekt-struktura-solido-4v1/ - мнения?)
2. сифон под тоалетната или в центъра на банята - мисля да е стандартен квадратен сифон с плочка, мисля си, че под тоалетната е сложен за обсужване, ако се наложи, някой с опит?
3. душ за вграждане или обикновен? - печели ли се някакво място с душа за вграждане и защо според вас е по-добре единия или другия (душ зоната ще със стъклени прегради от две срани, едната страна всъщност ще е с врата)
4. санитарен душ - от коя страна? какво трябва да се вземе предвид? - до сега не сме ползвали такъв и нямам идея - има ли значение от ляво или от дясно на тоалетната и удобно ли е това чудо?
Това е засега, благодаря на всеки, който ще се включи с мнение Simple Smile

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 22:50 от jenn_kata

# 233
  • Sofia
Ниско-бюджетна, с вградени структури и душове?

Самите майстори взимат повече за вградените (има и повече работа). А и ще трябва да сложите маркови модели (примерно Грое) за да минимизрате риска от непредвидени ремонти.

Внимавайте и за типа на тоалетнатса чиния - ако ще слагате таква без ръб то ще трябва да закупите и адаптър за намаляване на дебита на Rapid SL (аз поръчвах от Германия, че го нямаше тук наличен) - пак още пари отгоре.

Не съм фен на ревизионните сифони - ако ще слагате такъв със сигурност трябва да е с механична клапа против миризми - по-скъпи са от обикновените, тъй като ако е само воден - ще пресъхва често.

С вградения се печели място, само ако се вкопае в тухлата или е била нужна гипсокартонена обшивка по друга причина.

Като гледам очакванията ви, по скоро говорим за средно-до-висока бюджетна баня Simple Smile

# 234
jenn_kata, аз предпочитам душът да не е вграден единствено от гледна точка избягване на къртене при евентуален проблем. От естетическа гледна точка и по-лесна поддръжка - вграденият печели. Аз не съм с вграден от прагматичната гл. точка.
Нашата тоалетна е без ръб, налягането е високо (имаме хидрофор) и водата не пръска навън. Не сме слагали адаптер и каквото и да е приспособление.
Хигиенният душ - при нас е отдясно, защото сме десничари.

# 235
Аз предпочитам вграден душ. Това, което може да се счупи и да наложи къртене, може да се случи и със стандартен тръбен и пак да се кърти. Всичко останало може да се отремотнира без.

# 236
  • София
Много благодаря за отговорите!

Julian, може ли малко информация по темата със сифоните: "Не съм фен на ревизионните сифони - ако ще слагате такъв със сигурност трябва да е с механична клапа против миризми - по-скъпи са от обикновените, тъй като ако е само воден - ще пресъхва често." - какво е ревизионен сифон и каква е другата опция?

# 237
  • Sofia
Това е вторичен, допълнителен сифон, който служи или в случай на запушване на основния, избягване на наводнение или ако е в сухата част на банята - при миене.
Типично не се ползва и започва да мирише като пресъхне водата в неговия воден затвор.
Основния, обикновено е в душ зоната и поради непрекъснато си ползване обикновено не създава този проблем. Тъй или иначе е по-добре основния да има и механичен /сух/ затвор за случаите когато ви няма дълго време - предпазва и от гадинки в канализацията.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 15:31 от julian

# 238
Привет, някой да има или да е имал тъмна на цвят/черна тоалетна и да може да изкаже мнение за поддръжката и? Тъкмо планираме как да си я направим и много ни се иска да е или графитено сива, или черна, но чуваме, че били трудни за чистене...

# 239
Привет, някой да има или да е имал тъмна на цвят/черна тоалетна и да може да изкаже мнение за поддръжката и? Тъкмо планираме как да си я направим и много ни се иска да е или графитено сива, или черна, но чуваме, че били трудни за чистене...
Ами ако живеете в район със среднотвърда или твърда вода, чистенето ѝ ще е голяма робия.

Общи условия

Активация на акаунт