Банята - тема 40

• 47 059
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
Не си играйте изобщо с монофазен проточен бойлер за къпане. Дори 12kW ще е слаба струята и напълно незползваем през зимата.

Те хората казват, че дори с 21kW трифазен положението е далеч от това спрямо ТЕЦ или нормален бойлер.

# 316
И аз потвърждавам за проточните бойлери. Зависи и колко е студена водата. В София не знам как е. Ние използвахме такъв във Велинград. Не помня колко киловата беше. Брат ми постоянно ме убеждаваше колко хубаво си се къпел с него, но аз така и не свикнах. Ходим рядко в къщата ни там. Зимата особено все ми се е искало да вляза в банята и да си взема един хубав топлъл душ. Е, за мен поне не става. Обичам да се къпя с по-силна струя, а това за мен цинцърикаше като слаба чешмичка. И да, за да е топла водата трябва струята да е по-слаба. В Пловдив съм се къпала у приятелка с такъв бойлер. Бе горе-долу нещо биваше. Но горе долу. И освен това в Пловдив лятото водата е топла като пикня.
Казват, че в Германия били все с проточни болери. Не знам доколко е достоверна информацията, но и германците не си играят със слаби пишки когато правят нещо. Даже и да е произведено в Китай, продуктите за немски марки са доста издръжливи. Съдя дори по грозноватите продукти Керхер. Грозни, грозни, ама яки.

Не се занимавайте с такъв бойлер. Сега има прекрасни плоски бойлери ако се гони естетика. Тънки по 20 см. Изглеждат по-добре от един проточен бойлер.

# 317
Ние ще сме готови с нашата баня утре и идва питането ми относно обработката на фугата. Намерих това , като бях чела и за минаване с С200, ако може да препоръчате кое е най-доброто решение. ( ще мина и останалите фуги в коридор и всекдиневна)

# 318
Аз съм минавала с С200 и съм доволна - върши работа повече от едно специално течно силиконче за целта. Иначе най-здраво е с фуга за басейни, тя май е епоксидна, защото стои като пластмасова. Но не знам има ли тънкости слагането, нито колко струва.

# 319
С чисто С200 или разреждате с нещо? Като съм си подготвила една четка за рисуване Grinning

# 320
С чисто С200 или разреждате с нещо? Като съм си подготвила една четка за рисуване Grinning
Чисто. И гледаш да не цапаш наоколо, но ако изцапаш забързваш с влажен парцал.

# 321
  • София
здравейте, това с Ц200/импрегнатор защо се прави?

# 322
здравейте, това с Ц200/импрегнатор защо се прави?

Иначе фугата попива вода, ако е силен цвят може да се размазва при миене, рони се в последствие.

# 323
И аз потвърждавам за проточните бойлери. Зависи и колко е студена водата. В София не знам как е. Ние използвахме такъв във Велинград. Не помня колко киловата беше. Брат ми постоянно ме убеждаваше колко хубаво си се къпел с него, но аз така и не свикнах. Ходим рядко в къщата ни там. Зимата особено все ми се е искало да вляза в банята и да си взема един хубав топлъл душ. Е, за мен поне не става. Обичам да се къпя с по-силна струя, а това за мен цинцърикаше като слаба чешмичка. И да, за да е топла водата трябва струята да е по-слаба. В Пловдив съм се къпала у приятелка с такъв бойлер. Бе горе-долу нещо биваше. Но горе долу. И освен това в Пловдив лятото водата е топла като пикня.
Казват, че в Германия били все с проточни болери. Не знам доколко е достоверна информацията, но и германците не си играят със слаби пишки когато правят нещо. Даже и да е произведено в Китай, продуктите за немски марки са доста издръжливи. Съдя дори по грозноватите продукти Керхер. Грозни, грозни, ама яки.

Не се занимавайте с такъв бойлер. Сега има прекрасни плоски бойлери ако се гони естетика. Тънки по 20 см. Изглеждат по-добре от един проточен бойлер.
Да, търси се естетика, защото както казах ще сме на тец и е само заместител. Ще бъде в коридора /там са изводите/ и ще трябва да се прибере в шкаф примерно.
На коя фирма и а такива тънки. Къде да ги търся

# 324
# 325
VyaraVelikova, бих го сложила само временно. Два пъти ни е текъл бойлер и добре, че беше в банята. 1.5 г след покупката и след 3-тата година. Бих го свалила веднага след включването на ТЕЦ-а щом няма да е в баня. Това е мое мнение, като патил човек. Ако искате да си го оставите не гледайте естетиката толкова ако ще го криете в шкаф, а вземете бойлер с иноксов водосъдържател. На Тедан например са с 10 г гаранция. Поне шансовете да избие са по-малки...

# 326
  • София
На ТЕЦ съм, но имам обемен бойлер. Всяка година спират топлата вода. Уж вече не правят профилактика по две седмици, ама пак се налага да го ползвам. При мен също е в банята.

# 327
  • София
Като сме на темата с бойлерите, имате ли мнение за "плоските" бойлери? Има една ниша, в която може да се вмести такъв, но не и овален, някой има ли опит с плоските? Освен, че май са по-скъпи.. дали има нещо друго, което не е ОК с тях?

# 328
Бойлер като бойлер. Формата е друга само.
Просто си вижте монтажната схема. Имам такъв и няма никаква разлика, но го ползвам като резервен вариант, когато има аварии на теца.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 13:25 от second

# 329
  • София
Съжалявам, че на час по лъжичка си задавам въпросите, но попаднах в ситуация да организирам неща за баня, която е на тухла и започнах да давам на заето какво трябва да е първо... ще се радвам на всякакви опит и съвети.. банята е на етаж на къща на груб строеж, без електро, ВиК и т.н. Понеже ни попадна ВиК човек на разположение решихме да започнем от там.. той поиска да са му осигурени всички елементи за ВиК-то: структура за вграждане, хигиенен душ, мивка и смесител, душ (ако ще е за вграждане, май няма да е...), сифони.. от там мозъкът ми превключи на: ами лира и бойлер?

За лирата - видях, че има стандартни лири с някакъв нагревател и се превръща в електро-лира - това удачен вариант ли е според вас за дълготрайно решение? Знае ли някой дали може да има инсталация за парно да речем към лирата, но тя временно да се ползва с нагревател и на бъдещ етап да се превключи към парното? Алуминиеваили стоманена лира (и защо съществуват два вида, какво значение има?)

За бойлера - вече си зададох въпроса за формата, но ако някой има съвет и за нещо друго, свързано с това? Четох за емайлирани или неръждаеми, един нагревател, два нагреватела..

Сифоните - линеен сифон от този вид ОК ли е за стандартно суха тоалетна (въпросът не се отнася към банята): - това във връзка с клапата против миризми: https://formabania.bg/%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8 … r-zhdaema-stomana

Стъклен параван - бихте ли си сложили ръбче, което да обгражда душ зоната (върху, което да стъпва този параван/преграда или не и защо?

Душ до тоалетната: въпрос само на външен вид ли е дали душчето да е на едно със смесителя или да е с два отделни елемента (напр. https://www.geraka.com/intimen-dush-komplekt-gusto или https://www.geraka.com/higienen-dush-komplekt-relaxa)

Благодаря на всеки, който ще сподели мнение Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт