Банята - тема 40

• 46 833
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
  • sofia
Ние сега правим баня - мивката е тип купа, горен ръб на 85 см от пода. Смесителят е стенен, 20 см по-високо от горен ръб мивка.
В старата баня мивката беше пак купа, но с отвор за смесител, който съответно монтирахме там, но определено не ме кефеше как постоянно трябва да се чисти и около него.

# 31
Момичета, търся къде в София може да се поръча изрязване на няколко парчета гранитогрес по зададени размери за оформяне на рамка около ревизионен отвор. Моля ако сте ползвали такава услуга да споделите.

# 32
Момичета, търся къде в София може да се поръча изрязване на няколко парчета гранитогрес по зададени размери за оформяне на рамка около ревизионен отвор. Моля ако сте ползвали такава услуга да споделите.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%D0%B2%D0 … D0%B0%D0%BD%D0%B5

# 33
Благодаря ЧС, и аз попаднах на тях в нета. Ползвали ли сте някои от тях?

# 34
Аз лично не, но съм чувала за хора, ползвали за прецизно рязане на отвори. А и в бизнеса сме ползвали такова рязане.

# 35
И аз заобмислях от миналата седмица плот върху крака, а не конзолно захванат за стената. Искам да е 120 на 45 дълбочина. Под едната му част да пъхна пералня, а останалото да е за мивката и разбира се малко да остане. Може и с по-къс плот, но тогава трябва да се мине на вариант мивка тип купа, а нещо не ми изглеждат удобни. Друго си е отлята от плота мивка или поне вградена в или на плота.

Ходих до Studio Sense в Пловдив. Много красиви неща, но все конзолно захванати с изключение на един-два модела. И се замислих за здрав плот каменен, но въху крака. Въпросът е откъде тези метални крака?

от тук например.. /от друга тема взех линка/
https://www.olx.bg/d/ad/metalni-kraka-za-masa-byuro-CID262-ID8Jh … 6.html#2d4fb8818f

# 36
Здравейте момичета. Може ли малко помощ? Никога не съм правила ремонт на баня и ми е тъмна индия.

1.Куфарът за тръби на снимка е 60 см (ще се прави нов). Идеята ми е  да го разширим с около 20 см, за да бъде позиционирана тоалетната чиния по средата на куфара.  Майсторът измрънка, че така ще се изяде пространство. Дали е добра идея според вас?

2. Чудя се дали да монтирам тоалетна чиния с вградено казанче или обикновена тоалетна чиния. Майсторът каза че разликата е само 2-3 см. Мен ми притеснява друго, видях че тръбите са много сгъчкани зад куфара и се притеснявам че няма да могат да монтират структурата както трябва, щяли някъде да се проврат измежду тръбите. Дали да рискувам или да заложа на обикновена чиния?

3. Дали е добра идея според вас да се сложи параван в тази малка баня до шкаф с мивка? Шкафът ще бъде от ПВЦ.

4. Ако се слага структурата и се разшири куфара бих искала да имам поне една ниша над ревизионния отвор за  да слагам шампоан и др. работи докато се къпя. Обаче майсторът, който ще слага гипсокартон каза, че плочкаджията ще  ми вземе много пари за тази ниша, много трудно се правило. Струва ми се, че той не може да прави ниши от гипсокартон, затова иска да ме откаже. Иначе не харесвам метални етажерки по стените, хем отнемат място, хем ръждясват. Макар че при тази малка баня, ако мивката позволява може и там да се оставят нещата. Тогава не трябва да има параван. Моля за ваше мнение.

5. Има два сифона: в ъгъла на душа и един под мивката. Има ли нужда от 2 бр. при положение, че няма да има душ-кабина?

# 37
1.Куфарът за тръби на снимка е 60 см (ще се прави нов). Идеята ми е  да го разширим с около 20 см, за да бъде позиционирана тоалетната чиния по средата на куфара.  Майсторът измрънка, че така ще се изяде пространство. Дали е добра идея според вас?
Нямате място за губене, душ кабината иска ширина от поне 80, по-д0бре 90. Разширете съвсем малко, колкото да не стърчи чинията.

2. Чудя се дали да монтирам тоалетна чиния с вградено казанче или обикновена тоалетна чиния. Майсторът каза че разликата е само 2-3 см. Мен ми притеснява друго, видях че тръбите са много сгъчкани зад куфара и се притеснявам че няма да могат да монтират структурата както трябва, щяли някъде да се проврат измежду тръбите. Дали да рискувам или да заложа на обикновена чиния?
Заложи на моноблок, но не обикновен, а прилепнал до стената. За мен е оптимално. За вградено казанче ще трябва да надстройвате куфара още напред.
https://www.geraka.com/monoblok-prilepnal-do-stena

3. Дали е добра идея според вас да се сложи параван в тази малка баня до шкаф с мивка? Шкафът ще бъде от ПВЦ.
Аз съм фенка на параваните. Имате място за 90 х 90 (80 х 90). А има и паравани хармоника, много са практични за малки бани.
https://cutmaxi.com/paravan-za-banya-harmonika-paravan-za-vana-t … kaleno-stklo.html

4. Ако се слага структурата и се разшири куфара бих искала да имам поне една ниша над ревизионния отвор за  да слагам шампоан и др. работи докато се къпя. Обаче майсторът, който ще слага гипсокартон каза, че плочкаджията ще  ми вземе много пари за тази ниша, много трудно се правило. Струва ми се, че той не може да прави ниши от гипсокартон, затова иска да ме откаже. Иначе не харесвам метални етажерки по стените, хем отнемат място, хем ръждясват. Макар че при тази малка баня, ако мивката позволява може и там да се оставят нещата. Тогава не трябва да има параван. Моля за ваше мнение.
Етажерките са евтини и се сменят. А нишата наистина е трудна - ако не се направи с изпилени плочки, а с лайстни няма да стои добре. И ще загубиш пространство. Всякакви етажерки и полички са по-добре.

5. Има два сифона: в ъгъла на душа и един под мивката. Има ли нужда от 2 бр. при положение, че няма да има душ-кабина?
Ако си без праг няма нужда. Ако си с праг на кабината може да сложиш два, но вторият да е до моноблока, а не под мивката. Така ще имаш само един общ наклон.

# 38
Черна станция, благодаря много.
Мъжът ми категорично не иска да има душ кабина. На параван от двете страни също няма да се съгласи. Чудех се дали е необходимо да сложим параван до мивката. На тези ПВЦ шкафове може ли да им стане нещо , ако случайно се полеят с вода? Нали не би трябвало?

# 39
Нищо няма да им стане на ПВЦ шкафовете, освен че ще се миете в мокра баня, което аз мразя. Но след време ръждясват пантите и за да избегнете грижа да намерите същите след години, си купете предварително 2 комплекта резервни.

П.П. И в ъгъла между куфара и задната стена може да си наредите много ъглови полички за всякакви шампоани. Или ъглови етажерки или каквото решите.
https://www.google.com/search?q=%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D … =564&dpr=1.09

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 17:55 от Черна станция

# 40
Ако аз съм решила да има ниша, ниша ще е. Няма да слушам майстора кое му е лесно на него. А кое е ок според мен. Да не стане после да съжаляваш, че не си послушала собствения си акъл, а чуждия...
Лично аз компромис не бих направила.
Като не може плочкаджията, да се научи в крайна сметка. Не е ядрена физика ...аман от недоучили "майстори"...

# 41
А бамбуковите етажерки за баня стават ли за постоянно обливане с вода?

# 42
Добър вечер! Споделете добре зареден магазин предлагащ различни ревизионни вратички. За София питам.

# 43
Добър вечер! Споделете добре зареден магазин предлагащ различни ревизионни вратички. За София питам.

Съмнявам се, че може да ти е толкова лесно. И аз бих искала да знам, ако има такъв, но май ще ти се наложи да търсиш в нета. Магазините имат един или друг модел по мои спомени, но не предлагат всякакви видове да си гледаш и избираш. Много се надявам вече да не е така, ама...

# 44
  • Sofia
Аз лично предпочитам тоалетна с вградена структура - много по-лесно ще обирате водата, която ще се стича от душ зоната, тъй като отдолу, на пода няма да има ръбове в които да се задържа вода - това ако няма да сложите паравани.

Също така с две ръце подкрепям идеята за параван тип хармоника - това е единствения начин по който ще може хем да не мокрите тоалетната - без значение каква е, така и шкафа.

Ако не сложите параван и мокрите шкафа 99% съм убеден, че пантите ще ръждясат, да не говорим че попадането на вода вътре в шкафа ще ви създава големи проблеми и потенциално мухъл, ако не забърсвате водата.

Правенето на ниши, при вече налична структура/куфар е лесно - не повече от 2 часа като работа. Т.е. не би трябвало да ви вземат за една ниша повече от 100-на лв за самия труд + материали.
Майстора обаче трябва да е адекватен, да разбира и да има желание за тези детайли.
Дали е с лайстни или с пилене е въпрос на вкус, като и с двете може да стане добре, а и говорим все пак за малък брой плочки.

Ако ще слагате 2 сифона (всъщност и един да е), ви препоръчвам да е задължително и с механичен затвор (не само воден), защото този, който не ползвате непрекъснато ще мирише като се изпари водата от затвора.

Общи условия

Активация на акаунт