Банята - тема 40

• 46 993
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Можете да вдигнете душа с удължители.Има от  1см до 10см

# 196
  • Sofia
https://www.kristin.bg/product/3687/udalzhitel-za-dush-sistema-grohe.html ето такъв удължител с 15см спрямо оригиналната би трябвало да е съвместим с Euphoria.

Причината да е 2м заради отваряне/затваряне на стъклен параван/вратичка? Някои хора забравят, че вратичката като се отвори навътре и може да удари питата Grinning Или просто имате по-високи хора в семейството? Simple Smile

Ако парите не са проблем, можете да видите и варианти на Grohe за вграждане, където си ги правите на височина, каквато ви харесва.
https://bg-maistor.com/bania/termostatni-smesiteli/grohe-smartco … e-34706000-detail

# 197
  • Сред мелниците
Правим баня, която ще е основна. Размерите на банята са 3 Х 1.60 и всичко е на едната дълга стена. От вратата: мивка , тоалетна,  душ.
 Замазката е направена, сложени са два точкови сифона. Един в душовото, което ще е с праг и втори в останалата част,  централно почти пред тоалетната. Отдолу има тръби за подово отопление.

От темата тук  разбрах , че точкови сифони изискват малки плочки. Ние обаче, най-сетне избрахме плочки - 120 см. Дървесен декор.
Говорих с  т.нар. майстор, който миналата година, след като  знаеше какъв тип плочки ще слага, ни посъветва къде да сложим двата сифона  и той каза: О, да няма да стане, трябва да се изкърти и  да сложим линеен сифон! Или сменяйте плочките!

Нито едното смятам да правя, нито другото. Него в никакъв случай няма да го ползвам ,  след кашата която забърка.  Въпросът ми е какво да правя със сифоните.
Много се надявам от тук да дойде идея.
Не искам да къртим и сменяме сифона, защото се притеснявам за тръбите на подовото. Освен това не мисля, че ще стане по-красиво ако пуснем  линеен сифон в средата на банята пред тоалетната.

Знаете ли  някакъв специален начин на нарязване  на плочките около сифоните?

Или дали не можем да превърнем дефекта в ефект,  като около сифона направим нещо с малки плочки тип патч,  или ромбовидно около сифона да се наредят плочките.
Посъветвайте ме как да търся снимки на подобно разположение плочки-сифон. Или каквата и да било  друга идея.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 03:49 от В (като Вятър)

# 198
Много зависи и къде точно са сифоните. После ще ти покажа наш сифон. Банята по описание е като вашата. Другото, което е определящо е начина на редене, който сте избрали. Снимката е без да е положена фугата около сифона.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 08:11 от mariat

# 199
https://www.kristin.bg/product/3687/udalzhitel-za-dush-sistema-grohe.html ето такъв удължител с 15см спрямо оригиналната би трябвало да е съвместим с Euphoria.

Причината да е 2м заради отваряне/затваряне на стъклен параван/вратичка? Някои хора забравят, че вратичката като се отвори навътре и може да удари питата Grinning Или просто имате по-високи хора в семейството? Simple Smile

Ако парите не са проблем, можете да видите и варианти на Grohe за вграждане, където си ги правите на височина, каквато ви харесва.
https://bg-maistor.com/bania/termostatni-smesiteli/grohe-smartco … e-34706000-detail

Да, има високи хора и затова ми трябва дължина. Вграждане не е вариант, защото плочките са поставени вече, затова отпада и местенето на изводите за батерията.
Помислила съм и за отварянето на вратата, та според чертежа има възможност питата да се върти:
https://www.gaudi-ds.com/grohe-euphoria-xxl-310-dush-sistema-s-t … amp;utm_campaign=[Netpeak]SER_DSA/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8&utm_term&gclid=CjwKCAjwoduRBhA4EiwACL5RP_Ikyrbx4-WH58CBi94shXYwLUHeDfgykwDtxk_Ako93a_o7SCuDfRoCGsQQAvD_BwE

# 200
Правим баня, която ще е основна. Размерите на банята са 3 Х 1.60 и всичко е на едната дълга стена. От вратата: мивка , тоалетна,  душ.
 Замазката е направена, сложени са два точкови сифона. Един в душовото, което ще е с праг и втори в останалата част,  централно почти пред тоалетната. Отдолу има тръби за подово отопление.

От темата тук  разбрах , че точкови сифони изискват малки плочки. Ние обаче, най-сетне избрахме плочки - 120 см. Дървесен декор.
Говорих с  т.нар. майстор, който миналата година, след като  знаеше какъв тип плочки ще слага, ни посъветва къде да сложим двата сифона  и той каза: О, да няма да стане, трябва да се изкърти и  да сложим линеен сифон! Или сменяйте плочките!

Нито едното смятам да правя, нито другото. Него в никакъв случай няма да го ползвам ,  след кашата която забърка.  Въпросът ми е какво да правя със сифоните.
Не искам да къртим и сменяме сифона, защото се притеснявам за тръбите на подовото. Освен това не мисля, че ще стане по-красиво ако пуснем  линеен сифон в средата на банята пред тоалетната.

Или дали не можем да превърнем дефекта в ефект,  като около сифона направим нещо с малки плочки тип патч,  или ромбовидно около сифона да се наредят плочките.
Посъветвайте ме как да търся снимки на подобно разположение плочки-сифон. Или каквата и да било  друга идея.
Проблемът са Ви наклоните. Вие хубаво ще режете, то и с лазер могат да Ви изрежат отвор за сифона в плочката, но оттичането как ще става?!
Защо не сложите чертеж с размери и снимки? С преразказ няма как да стане!
На големи плочи се слагат линейни сифони и наклонът се прави като една плоскост към този сифон, или ако подът е разделен на две части, от едната плоскост към другата и от там в сифона. А сифон пред тоалетна чиния изглежда доста грозно.

П.П. По принцип около сифони подово не се върти, за да не пресушава (дано са Ви монтирали такива с воден затвор) и да не Ви мирише после от сифона (канала). Дано имате снимки на пода преди да бъде залят, за да знаете в случай на нужда от къртене.

Може би има начин да наредите тези плочки без разминаване, просто една под друга, или като ги разминете само с размера на сифона (11 - 15 см колкото е там при Вас) ама си намерете майстор като хората.
По принцип (и ние го правихме при нас) може много внимателно да се разкърти замазката и да се смени сифон или да се измести, но не е работа за аматьори и майстори, които са свикнали да си лепят плочките и да не се затормозяват.
Още нещо, което се сещам е: ако сте със структура за вграждане дано е монтирана или поне предвидена преди заливането на тръбите, за да е хваната в плочата.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 11:09 от drago_2008

# 201
  • Sofia
Скрит текст:

В магазините би трябвало да са ви обяснили, че големи плочки на земята се правят при замазка с един или два успоредни наклона и поставяне на линеен сифон, иначе трябва много рязане, което обезмисля големите плочки и става грозно. Дори са ме предупреждавали да се обадя на майстора си преди да поръчвам големи плочки за пода "защото масово майсторите не искат да ги полагат". Нормалния процес е майстора да одобри плочките (размер, геометрия), а не обратното.

Ако сега положите големите плочки (вероятно са 120х20) ще е нужно в цялата баня да има множество разрези за да се направят наклоните. На лист хартия мастора ви би могъл да ви направи едно примерно разположение на плочките по пода заедно с всички необходими срезове за да видите как ще изглеждат.

Ефект на дефекта би могъл да стане само ако замазката е направена като за линеен сифон и само в областта на роговите сифони където да има друг наклон. Вероятно е обаче с мастара да е направен конусовиден (360 градусов) наклон от край до край, което би означавало срезове навсякъде и плочките с вид дърво хич няма да изглеждат реалистично, а като нещо, което не си е на мястото. Дано не се инатите заради ината и да като се успокоите да намерите някакви много по-хубави и малки плочки или мозайка за пода.

Няма задоволителен вариант който да ви свърши работа - или трябва да махнете замазката и сифоните, за да се направят наклоните както трябва или както ви е препоръчал майстора.

Пуснете схема на банята (може и да я нарисувате на лист и да я снимате) с разположението на санитарията, сегашните сифони и това как ви предлага да е линейния сифон разположен.

# 202
Какъв душ бихте ми препоръчали от своя опит? Колебая се между вграден без термостат и не-вграден с термостат. Другите ми идват извън бюджета.
Знам, че всичко е много индивидуално, но до сега съм имала най-обикновен душ и се обърквам при толкова голям избор..

Другото което е, че искам да си направим ниша за шампоаните на стената с душа. Не знам самата процедура, но ми се струва сложна, и така или иначе ще се изгражда цялата стена там, си мислех, че едва ли не ще е пропуск ако не сложим вграден Rolling Eyes

# 203
Аз бих избрала вграден, не харесвам тръби. Плюс на термостата е ако имате малки деца, както е в нашия случай.

# 204
  • Сред мелниците
Много зависи и къде точно са сифоните.
Скрит текст:
После ще ти покажа наш сифон. Банята по описание е като вашата. Другото, което е определящо е начина на редене, който сте избрали. Снимката е без да е положена фугата около сифона.

Благодаря ти, mariat ! За съжаление сифоните не са в края на помощението, както е трябвало да бъдат. Сложени са в средата.

По това време имахме далеч по-сериозни проблеми. Всичко се правеше между другото и с бързане.

... Вероятно е обаче с мастара да е направен конусовиден (360 градусов) наклон от край до край,

julian , надявах се да се включиш! Но Sad.....
Да, доколкото си спомнихме , така е станало при правенето на замазката. Още една причина да не къртим цялата замазка, а да търся решение за насочване на водата към точката чрез срезове в обсега непосредствено до  сифона.
Продължавам да се надявам някой да предложи начин на срязване, който да следва естествено дадения наклон.

drago_2008, благодаря ти за  констатацията колко грозно ще стои сифона пред тоалетната. Бях се сетила и аз.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 16:25 от В (като Вятър)

# 205
drago_2008, благодаря ти за  констатацията колко грозно ще стои сифона пред тоалетната. Бях се сетила и аз.

Жалко, че само за това ми благодариш и че останалото е било губене на време от моя страна! Успех!

# 206
Аз, доколкото съм се ориентирала от четене в Интернет (с познанията на бг-мама), с обикновен сифон 4 плочки се срещат на ъгъл от четирите страни на сифона. И наклоните са 4 - към всяка стена. По принцип такъв сифон се слага по средата на помещението - на пресечната точка на диагоналите.

# 207
  • Sofia
Пунктира е разделяне с параван на душ пространството ли е? Или е предложение за линеен сифон?
Начина по който е начертана прилича почти 1:1 с моят проект за баня:
Скрит текст:
Това е най-доброто, което измислих за себе си - линеен сифон 120см от вътрешната страна на душ пространството непосредствено до параван тип хармоника, който се отваря от едната страна. Наклоните са два, от двете къси страни в посока на сифона. Помислете за този вариант, ако искате големи плочки както е показано (120х20 дърво).

Говорете с майстора за опции, дали с нарязване на големите плочките. Друг проблем който усложнява нещата, че сифоните са два и това означава, че има на две места на които наклоните са направени към тях. Честно казано, сега ако трябваше да си проектирам банята НЯМАШЕ да използвам тези 120х20, а щях да сложа мозайка тип речни камъчета или нещо друго.

# 208
  • София-в сърцата на моите деца
Може ли един въпрос ,свързван с ремонта на банята. Когато ви правят банята , където живеете, вие къде отивате или има някакво друго решение

# 209
Аз, доколкото съм се ориентирала от четене в Интернет (с познанията на бг-мама), с обикновен сифон 4 плочки се срещат на ъгъл от четирите страни на сифона. И наклоните са 4 - към всяка стена. По принцип такъв сифон се слага по средата на помещението - на пресечната точка на диагоналите.
Аз имам такъв сифон с плочки 90/90. Той е допълнителен и го използвам само, когато мия цялата баня, през останало време има килимче отгоре

Общи условия

Активация на акаунт