Банята - тема 40

• 47 071
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
По питането за бойлера - имам позната, която е с 50 л. аристон от този вид от доста години вече
https://www.home-max.bg/elektricheski-bojler-ariston-velis-evo-5 … AYAiAAEgIwPPD_BwE

Ползва се инцидентно, при спиране на топлата вода от ТЕЦ-а при аварии или ремонти. За 2 души, за да си вземат душ, без дълго плацикане, казва, че е идеален. В банята е, плосък е, малък е като обем, така че може да му се намери място и в малко помещение.

За лирата - аз бих сложила тясна и висока до вратата, не бих се изхвърляла за много голяма, лирите гълтат топло като за световно.

Параван със сгъваеми вратички за мен е по-добре от малка клаустрофобична душ-кабина. Не е ясно от картинката къде е вратата на душ-кабината, сигурно към тоалетната чиния. Мразя събирането на вода в поддушовото корито, става моренце, винаги ме е било страх да не се хлъзна в тази локва.

Също подкрепям мнението за по-голяма мивка, максимално възможното.

# 346
Моята лира ми служи само да окачвам по нея разни неща, на практика никога не съм я ползвала да топли банята - няма нужда.

# 347
Аз бих сложила лирата зад вратата, защото за мен не е нещо, върху което да акцентирам.
Както и врати-хармоника, които да се събират и банята да изглежда просторна и да избегнеш усещането за "влизаш и срещу теб стъкло". Без праг, за да не изглежда зле, когато вратите са прибрани към стената. Както и мивка с плот, някое хубаво огледало.

# 348
Здравейте, планираме цялостен ремонт на баня и тоалетна и започнах вече да обмислям новата им визия. Blush Бихте ли ми казали как сте решили при вас въпроса с външните ръбове /прилагам снимка какво имам предвид/? Това е сегашното положение, което за мен вече е много демоде - поставена е метална лайсна.

Иска ми се някакво по-елегантно решение. Четох за пилене ръба на плочката, но доколкото разбрах не става при всякакви плочки, а аз съм избрала за там релефни плочки и не знам дали това ще е проблем. Ако знаете някакви други съвременни решения ще съм благодарна за съвет. Hug Ето засега на каква плочка съм се спряла за тази стена /там е вграденото казанче и тоалетната/.

# 349
Няма да стане пилени при тези плочки. Ще седи грозно. Може да видите тези. Много са ненатрапчиви. Има ги в Дженезис, Уницем и т.н.

# 350
Благодаря за съвета. Hug Ще ги погледна на живо. А това на тази снимка дали изисква пилене? Изглежда ми много добре. Иска ми се нещо едва забележимо, но ми се струва че пак плочката трябва да се изпили.
Всъщност в описанието на продукта пише: Завършващ профил за външни ъгли при рязане на плочки на 45° на герунг.

# 351
Отговорът се крие в името на лайстната Simple Smile. Това е пиленето, за което говорим -45 градуса, герунг. Плочките, които харесвате са с изпъкнали и вдлъбнати части. Като се режат и пилят изпъкналите частие може да се повредят или да се разминат. Аз не съм попадала на добро изпълнение с такива пилени плочки.

# 352
Да, но заради макар и минималното разделяне от ръба на лайстната може и да не личи, релефът не е голям. Но трябва да се пробва.

# 353
Благодаря ви много. Hug Ще го мисля, ще се допитам и като правим проекта. Ще мина да видя и по магазините какви лайсни предлагат. Ако толкова много не ми харесат ще търся друг вид плочка за тази стеничка. Simple Smile

# 354
  • София
Аз се опитвам да разбера съществува ли рогов сифон, който да е изцяло метален и да е за вграждане на плочка?

# 355
  • Sofia
Каква е целта на упражнението с изцяло металния сифон?

Повечето метални сифони или такива с метални елементи не са с висококачествена неръждаема стомана или по-точно 95% от неръждаемата стомана е от тип 304, която не издържа на киселини и ръждясва под действието на хлорни препарати.

По-добрия вариант е стомана 316, но дори и тя не перфектна, но все пак няма да ви ръждяса от стандартните препарати за почистване.

Но дали ще намерите такъв сифон на пазара ни е леко съмнително, тъй като цената ще му е доста по-висока.

За сметка на това сифон от качествена пластмаса, която е много устойчива на различни химии и старее бавно, плюс метална решетка от качествена стомана (316) за вграждане на плочки има примерно:

https://www.filbo.eu/bg/product/2171-hl-400-/

# 356
  • София
Скрит текст:
Каква е целта на упражнението с изцяло металния сифон?

Повечето метални сифони или такива с метални елементи не са с висококачествена неръждаема стомана или по-точно 95% от неръждаемата стомана е от тип 304, която не издържа на киселини и ръждясва под действието на хлорни препарати.

По-добрия вариант е стомана 316, но дори и тя не перфектна, но все пак няма да ви ръждяса от стандартните препарати за почистване.

Но дали ще намерите такъв сифон на пазара ни е леко съмнително, тъй като цената ще му е доста по-висока.

За сметка на това сифон от качествена пластмаса, която е много устойчива на различни химии и старее бавно, плюс метална решетка от качествена стомана (316) за вграждане на плочки има примерно:

https://www.filbo.eu/bg/product/2171-hl-400-/

Благодаря много за информацията! Понеже доста занимавах вече всички с чуденките и дилемите си.. малко ми е неудобно Simple Smile Иначе ситуацията е, че за тази баня (предварителен проект, но сравнително отговарящ на реалността):
Скрит текст:
Мислех да сложа линеен сифон в душовото прстранство и се чудях дали също да не е същия линеен при тоалетната; отделно има още една тоалетна, за която трябва да взема сифон. Моя позната ми каза "не е ли много скъпо? вземи си квадратен с плочка за сухата част", после от тук ме посъветваха (много удачно) да е с клапа, за да не се връщат миризми, предвид, че няма да се мокри всеки ден.. и като се разтърсих, те са по-скъпи и от линейните, поне този ленен, който аз гледам: https://formabania.bg/lineen-sifon-za-bania-50sm-za-plochki-ner- … ASC&limit=100 От Форма баня ми казаха, че имал клапа и че можел да се монтира и в мокро и в сухо помещение, но някак не съм много сигурна и затова проучвам опциите.. Но ми се струва скъп сифон над 200 лева? Трябва ли да преосмисля ситуацията със сифоните?

# 357
Ето засега на каква плочка съм се спряла за тази стена /там е вграденото казанче и тоалетната/.

Аз щях да попитам в кой магазин ги има тези плочки? От Гугъл ми излезе, че са на APE, но не ми излезе български магазин.

# 358
  • Sofia
Няма проблем сифона и да не е от стомана от тип 316, но трябва да запомниш да не ползваш белина или хлорни продукти, както и киселини, защото ще ръждяса бързо и ще те дразни. Неръждаемата стомана по принцип е само против ръждясване от вода, а не от химикали. Така, че не се ограничавай. По-скоро не виждам проблем сифона да е от пластмаса - все пак и металните сифони в крайна сметка стигат до PVC или ПП тръби и гумени уплътнения.

Сифона в сухата част е редно да има сух затвор (механичен затвор), а не само воден затвор (воден капан) защото като изсъхне ще мирише. Аз до сега не съм виждал лично линеен сифон, който има и воден и сух затвор и вероятно, ако има такъв ще е значително по-скъп.

При роговите тази комбинация е по-често срещана и като цяло по-евтин спрямо линейните. Но нещо което се пропуска е, че избора на сифона (линеен, рогов) определя и вида/размера на плочките и е важно да се съгласува и с майстора, който ще ги лепи, защото често се случва собственика да иска определени наклони, определен тип плочки и сифони, които няма как да се направят в дадената комбинация и да не е много грозно. Аз лично се очудвам, че майстора ви е пратил за тези неща, без да сте обсъдили какви плочки (размери) искате, на къде очаквате да са наклоните, какви (и колко) сифона искате да сложите. При висчки положения обсъдете точно какво ще закупите (преди да го направите) с майстора за да не се изненадате неприятно.

Аз лично харесвам един общ сифон в една баня, а не два броя, съответно в тази конфигурация водата от цялата баня трябва да може да се оттича.

# 359
  • Пловдив
Ние имаме линеен сифон със сух и воден затвор ,от тези с подова плочка .Имаме 3 бани с еднакви сифони ,като само в тази за гости ,поискахме да има и сух затвор.Никога не е имало миризма .От неръждавейка са ,не съм на ясно от кой вид ,но знам,че материалът е италиански. Не ползвам белина и силни препарати , само продукт за цялостно почистване на баня Viakal .

Общи условия

Активация на акаунт