Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 640
  • 844
  •   1
Отговори
# 480
  • София/Севлиево
На малкият ми казаха да не давам каша, защото е сравнително едро и дебело бебе ,за да не стане още повече.Големият ми бе много слаб и злояд и ядеше всякакви каши без да дебелее.На бебо само оризова му дадох 1-2 пъти колкото да опита,но не я хареса...

# 481
Какво давате, ако изключвате кашата? И колко време отнема за чакане при проявена алергия? Сгреших и дадох праскова. Иначе моят младеж яде всичко, без откази. Дори не мога да разбера дали му харесва или не.

# 482
Елислава, моят също е много едър, но аз и комплексно не виждах смисъл от тях в моя случай. За това исках да проверя дали не бъркам.

Петя, аз давам директно хляб, багети и тн, пюре или друга храна. Така свикнах, че просто ми я няма кашата и като чета примерни дни/менюта се чудех дали трябва с нещо да я наваксвам и да наблегна на определена група храна.

# 483
По въпроса с кашите, бебтата хапват доста зърнени култури и е хубаво да им се предлага разнообразие. Няма лошо да е хляб, стига да не е пшеничен хляб по 3 пъти на ден, всеки ден.
Кашите са обработени, за да са инстанти и губят витамини, които се добавят отново в последствие. Но пък са лесен и бърз начин да се предложи питателна храна.
Има различни деца, едни са по-подвижни, други по-пухкави, храната трябва да се съобразява с това.
Важно е да има разнообразие също: глутен/ без глутен, и имате много култури богати на витамини: просо, ечемик, елда, ръж и тн. Важно е да се разнообразяват: ако дадете глутен сутрин, следобед да е нещо безглутеново.

# 484
Аз мисля глутена да е към година, до тогава може ли да предлагам безглутенов хляб за големи. И с какво да го премествам с мляко ли. Не мога и сирене да давам, нищо с белтъка на кравето мляко.

# 485
Зависи от какво е безглутеновият хляб. Много често са от ядкови брашна или имат куп подобрители и заместители, което не е много подходящо. Ако е царевица или просо и е чист от химия би било ОК щом са въведени.
Аз мисля глутена да е към година, до тогава може ли да предлагам безглутенов хляб за големи. И с какво да го премествам с мляко ли. Не мога и сирене да давам, нищо с белтъка на кравето мляко.

# 486
Според педиатрите глутен се дава между 5 и 7ми месец , а тук чета за доста по-късно въвеждане.

# 487
  • Седмото небе
Всеки педиатър и родител захранващ детето си май е на различно мнение за глутена. Хубаво е да се прочетат различните гледни точки и според фамилната обремененост с алергии и от двете страни (ако е известна такава информация) да се действа според дадения случай. Нищо не трябва да се обобщава и генерализира.
Моята калпзанка каши хапва сравнително често, понеже и често отказва друго, то не че и от тях яде значителни количества. Иначе от раждането качва на минимум или под него, кърмих до преди месец на 1,2 г като консумираше минимални количества твърда храна, Сега на 1,3 г е 81 см на 9,5 кг. Според педиатърката е Ок, за мен също, сравнително слаба изглежда, но това не ме притеснява. Все още е злояда към всичко друго освен Ам, от втория ден след отбиването му стана голяма фенка. Така, че всичко си е до конкретното детенце. Ето както нагоре Елислава спомена, двете и дечица са съвсееем различни по отношение на храната.

# 488
Все още нямам второ детенце, но племеницата ми отказваше абсолютно всичко освен каша и кърма до 1г, племеникът ми на 6м премина на ам и яде с удоволствие дори купешки зеленчукови, а нямате си и на идея какво и правеше майка ѝ(на племеницата ми) такива пюрета и в маринела не знам дали се предлагат.😂

# 489
Здравейте мами.
Малкия е на почти 18 месеца.
Мога ли да му дам риба скумрия  едно парченце пържена естествено не мазна.
Благодаря ви

# 490
Здравейте мами.
Благодаря ви
Може, без кожата обаче... ако може да я сготвите изначално без кожата - от там влизат алергени към месото.

# 491
Здравейте мами.
Благодаря ви
Може, без кожата обаче... ако може да я сготвите изначално без кожата - от там влизат алергени към месото.
Много  ви благодаря.
Ще се постарая да я приготвя по този начин.

# 492
Здравейте,
С бебчо се захранваме вече трета седмица. /започнахме от 5+  изцяло на кърма/ Хапвал е пащърнак, морков и тиква. Следват картоф, тиквичка, сладък картоф и броколи откъм зеленчуци. Хапва с удоволствие вече около 80 гр. Правя комбинации от разхлабващ+запичащ. Като всяка начинаеща майка, имам няколко въпроса:
1. Мисля да продължа с въвеждане на жълтък, последван от месо. Към този грамаж от 80 гр. прибавям 1/4 жълтък, нали така? Колко интервал трябва да има между въвеждане на жълтък и месо? Примерно ако една седмица му давам жълтък по схемата, мога ли в същата седмица в ден, когато не давам жълтък, да дам месо?
2. Плодови пюренца мога ли да давам междувременно, докато въвеждам жълтък и месо?
3. За 2 дни може ли да се счита въведен даден зеленчук /първият ден ако дам 2-3л., а вторият повече, или трябва поне 3 дни?

Чета, чета и все още ми е объркано.
Идеята ми не е да замествам хранене, а да опитва нови вкусове.

# 493
Здравейте, не знам дали е точно по темата, но моля зя съвети как да подобря менюто на бебко, защото изглежда не наддава достатъчно. На 9 месеца и половина е, момченце, 8,200 кг/72см и се храни по следния начин: закуска: каша 200 гр.
Обяд: зеленчуково пюре с месо или 1/2 жълтък - 200 гр.
Следобедна закуска: плодово пюре/плодово пюре с елда, мюсли - 190 гр.
Хапване: бебешки бисквити с намачкан банан и около 50 мл АМ  като каша - общо 150 мл
Преди лягане - АМ - 210 мл вода и 7 лъжици АМ.
Той е и много активен, не се спира, но как ви се струва храната? Достатъчна ли е според вас?

# 494
Здравей. Мойто момченце е на 8 и е 6800 също не наддава и сме притеснени с баща му и мислим за хранителни добавки
Здравейте, не знам дали е точно по темата, но моля зя съвети как да подобря менюто на бебко, защото изглежда не наддава достатъчно. На 9 месеца и половина е, момченце, 8,200 кг/72см и се храни по следния начин: закуска: каша 200 гр.
Обяд: зеленчуково пюре с месо или 1/2 жълтък - 200 гр.
Следобедна закуска: плодово пюре/плодово пюре с елда, мюсли - 190 гр.
Хапване: бебешки бисквити с намачкан банан и около 50 мл АМ  като каша - общо 150 мл
Преди лягане - АМ - 210 мл вода и 7 лъжици АМ.
Той е и много активен, не се спира, но как ви се струва храната? Достатъчна ли е според вас?

Общи условия

Активация на акаунт