Раждане в АГ болница ''Свети Лазар''- тема 2

• 43 058
  • 547
  •   1
Отговори
# 525
Условията по отношение на храната са различни за различния стаи стаи. Пациентите в двойна не избират, може само да предпочетат вегетарианско/веганско.

# 526
Да, да нещо с шиенето не им се получава работата понякога. Мен пък твърде много ме е зашил Паликов. Толкова, че ще правя корекция, не мога да консумирам брака си по ниакъв начин. А ме боля един месец от тия шевове, уж 3 външни били... На позната пък се беше разшило и беше станала инфекция в първите дни.

# 527
Да, да нещо с шиенето не им се получава работата понякога. Мен пък твърде много ме е зашил Паликов. Толкова, че ще правя корекция, не мога да консумирам брака си по ниакъв начин. А ме боля един месец от тия шевове, уж 3 външни били... На позната пък се беше разшило и беше станала инфекция в първите дни.

ей това е неприятното от цялата работа на естественото раждане- евентуални разкъсвания и зашиването.
Това как ще се възстановите зависи от много фактори- съединителна тъкан, степен на разкъсване, колагена в самата тъкан. Лекарите се стараят да зашият добре и гонят времето заради кръвозагубата.
А защо не се консултирате с д-р Бойко Димитров от болницата? Той прави вагинапластика и корекция на половите пътища. Имам много добри впечатления от него- била съм му пациентка по отношение на друга естетична процедура.

# 528
A свързахте ли се с тях? Паликов каза ли нещо?

Това е един от кусурите на това да раждаш в друг град (поне при мен). Не отидох и на двата контролни прегледа, беше абсурд да пътувам още два пъти до София с две малки деца. При мен в деня след изписването ми падна единият шев - не се случи нищо фрапантно, но ужасно много ме болеше при уриниране, предвид че урината е солена и минава по рана. По 12 часа не успявах да отида до тоалетна. Ако ви се случи подобобна нещо, в НИКАКЪВ случай не го пръскайте с лидокаин - в спрея има алкохол и мисля, че ще 10 секунди крещях както по време на раждането. Grinning Ако бях в София, щях да ида да ме позакърпят пак. Grinning

# 529
  • София
Ще разкажа за моето второ раждане отпреди 4 месеца с екипа на Олга Дукат La vita nova. Първото ми раждане беше в държавна болница и беше според мен излишно форсирано и медикализирано. Предизвикано с отлепване на мехура от шийката в 38+5, последвали слаби неефективни контракции, след това лавинообразна поредица от интервенции поради ненапредващо раждане, накрая букет от стандартните система окситоцин, мануално пукане на мехура, епизиотомия, Кристелер, липсващ контакт с бебето след раждането, бебето на кислород, , бебето на фототерапия, дадоха ми го след 16 часа, после на всеки 3 часа по 15 мин с нощна пауза от 6 часа...

Исках второто ми раждане да не е толкова емоционално травмиращо и избрах Олга.

Отидох в София в 38 седмица и ходех на тонове всяка седмица. Терминът ми мина и замина, и аз се притеснявах, но екипа остана спокоен, направихме ехограф и продължихме с тонове през ден и всичко беше наред и в норми. Раждането започна спонтанно в 41+0. Имах слаби контракции два дни и на втория в 15:00 ми се спукаха водите. Уплаших се, защото не бяха бистри. Веднага звъннах на Олга и след 10 Мин бях в болницата, където тя и доктор Паликов ми направиха пълен преглед и установиха , че всичко е наред . Измериха бебето на ехографа, видяха че има още води. Олга ми направи най-безболезнения и нежен преглед за разкритие и установи 4 см. (През цялата бременност не давах никой да ми прави този преглед тъй като с първото бебе тези безумно болезнени прегледи започнаха от 36 г.с. и имах над 10 в деня на раждането. ) Олга изпрати мен и мъжа ми в стаята ни и останахме там да чакаме напредък. Измериха тоновете, бяха добри. Бяхме самички, слушахме музика, донесоха ни топъл компрес, топка, показаха ни масаж на кръста, сложиха ми абокат и направихме клизма (и двете с мое съгласие). След два часа Олга искаше да провери дали имаме достатъчно напредък, за да влизаме в басейна. Установи 6-7 см и ни покани в родилна зала. Напълнихме басейна и влязох вътре, водата първоначално облекчи много от напрежението в кръста. След това вече нищо не ми помагаше. В крайна сметка родих на леглото. Имах веднага контакт кожа до кожа с бебето, отложено клампиране на пъпната връв. По принцип не исках бебето да бъде къпано в деня на раждането но поради преносването, нямаше верникс и беше изцапано със зелени води, затова го изкъпаха по моя молба. В плана ми за раждане бях написала , че искам да взема плацентата, но в суматохата забравихме за тази подробност. Все пак Олга си спомняше за другото ми изискване за минимум вагинални прегледи и винаги ме питаше дали съм съгласна. Родих за общо 4 часа. Казаха, че нямам нужда от шевове. Бебето беше 3900. След по малко от час сама се качих на количката и ме превозиха до стаята с бебето. Хемоглобина ми беше отличен и се чувствах добре. Бебето си беше при мен през цялото време. Изкъпах се още първата вечер и си вечерях. Чувствах се доста добре особено в сравнение с първото ми раждане където бях парцал три дни и се наложи кръвопреливане.

Всички бяха много мили, все пак отчитам като минус, че през един час минава някой да пита нещо и родилката не може да спи и почива през деня. Аз платих за двойна стая, но бях сама през целия престой. Стаята е доста разнебитена, в банята всичко е ръждясало, етажерката наклонена, всичко пада, няма сапунерка и такива елементарни удобства. Чаршафите не ги смениха, въпреки че по договор трябва да се сменят. Хавлиите ги смениха веднъж, защото бяха изцапани след раждането. Телевизор с антена който хваща 2-3 канала. Климатика доста стар. От стаята най хубавото бяха моето легло което се повдигаше и нагласяше и леглото на бебето, което лесно се пъхаше в моето за да ми е удобно да го взимам. Храната беше потресаващо гадна. След коментарите които бях чела за разкошната храна от ресторант , това беше пълно разочарование за мен . Пържени шницели с пържени картофи, пълна мазнотия - това беше обяда два дни подред!!! Спагети... Основно тесто се ядеше, което за родилка не е ОК, и няма как да се изходиш лесно след раждането. Храната еднообразна, тестяна, без зеленчуци и плодове, и не беше вкусна. Не е вярно че дават меню. Мен никой не ме е питал за храната.

Акушерките бяха много мили и питаха за всичко което ще правят на бебето. Аз помолих за ПКК понеже се притеснявах от зелените води, но не одобриха молбата ми. Ани беше невероятна с присъствието си и съветите за кърмене. Олга и д-р Паликов идваха да ме видят всеки ден. Преди изписването имаше ехограф на матката. Не ме прегледаха вагинално, а на третия ден вече много ме болеше. Попитах Олга за каква грижа мога да положа за тези болки и тя каза, че няма нужда от цикатридина и да ползвам смрадлика и лайка. 6 дни след раждането вдигнах висока температура и понеже не живеем в София и нямаше как да се възползвам от следродилните прегледи които са включени в цената, отидох при моя АГ. След преглед се установи , че всъщност имам разкъсвания, които не са зашити, и затова ме боли. А температурата според моя АГ е от гърдите. Кръвните изследвания обаче показаха наличие на инфекция и пих антибиотик една седмица. За възстановяване на раните си правех бани със смрадлика, но е трябвало да бъде само изплакване със смрадлика и всъщност цикатридина най много ми облекчаваше болката от разкъсванията.  Самата идеология на Олга е максимално естествено раждане и разбирам и се съгласявам, че приемат леките разкъсвания като такива, които не се нуждаят от шевове. Тук бих дала препоръка да се обяснява подробно на родилката че има разкъсвания и как да се грижи за тях вкъщи. Моят АГ установи и разкъсвания на шийката, което означава че са ме карали да напъвам преди да е станало пълно разкритие.

Доволна съм от раждането, защото беше много по-хубаво от първото ми раждане, не съм травмирана емоционално и психически, не се чувствам насилена физически, и съм готова да мисля за бъдещи раждания и още деца. Това беше недопустимо след първото ми раждане, което си спомнях с ужас месеци наред. Бащата беше с мен през цялото раждане, а в следващите дни можех да имам посетители по цял ден.

В двойна стая няма избор на меню, аз бях писала по-назад, менюто е от единична нагоре... тези в двойна получаваме това, което описахте, аз лично молих родителите ми да ми носят храна, поне и аз бях преместена сама понеже дигах температура и бях на антибиотици, тъпото е че 4 дни не разбраха какво ми има...а влязох клинично здрава дори и изследванията ми от деня на раждането това показват и аз си платих 4тия ден(задържаха ме заради антибиотика и температурата) - 300лв ( февруари 2024).

# 530
Някой наскоро плащал ли е за единична стандартна стая, аз след две седмици ще ходя да капарирам и се чудя дали ценоразписа им е актуален на сайта Simple Smile

# 531
Преди 6 месеца платих 3850, от които 1000 са капаро при подписване на договора. Не зная обаче от тогава каква инфлация има 😁

# 532
Някой наскоро плащал ли е за единична стандартна стая, аз след две седмици ще ходя да капарирам и се чудя дали ценоразписа им е актуален на сайта Simple Smile

те като ъпдейтват цените, ги ъпдейтват и на сайта. При мен не е имало някаква промяна.

# 533

те като ъпдейтват цените, ги ъпдейтват и на сайта. При мен не е имало някаква промяна.

Не е точно така. Аз като раждах и се оказаха по - високи цените, от колкото в сайта.
Иначе и мен ме шиха, имам епизиотомия, та единият шев бил леко прокъсан ми каза моята АГ, но като цяло нямах проблеми. Е, освен, че имах възпаление, заради алергия към едни смотани превръзки. Та, и за това гледайте внимателно, какво си слагате след раждането.
Въпреки това, без лекарства мина, де.
При мен, при възбуда съм може би по - широка. Но не мога да кажа дали е заради раждането или повече се възбуждам, та заради това е така. 🤔

# 534

Не е точно така. Аз като раждах и се оказаха по - високи цените, от колкото в сайта.
Иначе и мен ме шиха, имам епизиотомия, та единият шев бил леко прокъсан ми каза моята АГ, но като цяло нямах проблеми. Е, освен, че имах възпаление, заради алергия към едни смотани превръзки. Та, и за това гледайте внимателно, какво си слагате след раждането.
Въпреки това, без лекарства мина, де.
При мен, при възбуда съм може би по - широка. Но не мога да кажа дали е заради раждането или повече се възбуждам, та заради това е така. 🤔

Факт, след раждането всичко трябва да е стерилно.
Според мен е въпрос на техническо време да се актуализират цените и в сайта. При мен имаше малка промяна и като сверих цените бяха ъпдейтнати след два дни. Simple Smile

# 535
Е, при мен не бяха актуализирани 9 месеца долу горе. 😃
Като цяло е най - добре да имате повече финанси приготвени, за всеки случай, от предвидената сума.

# 536
Е, при мен не бяха актуализирани 9 месеца долу горе. 😃
Като цяло е най - добре да имате повече финанси приготвени, за всеки случай, от предвидената сума.

За толкова дълъг период едва ли не са били ъпдейтнати, но излишно е да влизаме в спорове. Аз винаги си питам за цената на регистратура, особено като ходя на профилактични. Не е ставало разминаване.Simple Smile

# 537
А според Вас, каква ми е целта да лъжа? 😃
Всеки гледа от собствената си камбанария в крайна сметка.

# 538
Условията по отношение на храната са различни за различния стаи стаи. Пациентите в двойна не избират, може само да предпочетат вегетарианско/веганско.

То и това е на ръба на лукса на фона на храната в другите болници 🙂 Аз бях в самостоятелна стая и при мен хапването беше топ, на ниво висок клас кетъринг.

# 539
Здравейте, доста време следях тази тема, в която често мненията ме плашиха, но все пак вече бях взела моето решение да родя в Св Лазар.

На 8.08 се роди моето момиченце ❤ Раждането беше с ак.Олга Дукат, ак. Тони и д-р Паликов… за мен това наистина беше раждане с любов.
Първо раждане ми е, но ще започна с това, че за щастие нямаше никакви усложнения и общо взето всичко мина като по учебник.
Проследих цялата си бременност при Олга и Паликов, за мен те са истински човечни и спокойни хора, което ме караше и аз винаги да съм спокойна. В края на бременността направихме и “план за раждане”, дадоха ми избор - какво искам, какво не искам, всяко нещо , всяка мед.процедура ми беше подробно обяснена, за да преценя дали искам, получих адски вдъхновяващи съвети за кърменето от Олга, още преди да родя, знаех точно кога и какво трябва да усещам за да тръгна към болницата с мъжа си, което ме караше да бъда адски уверена по време на целия процес.

Когато болката ставаше все по нетърпима просто си спомнях как трябваше да дишам, Олга ме бе подготвила и за това.

В болницата ни посрещна ак. Тони - точно в полунощ, направи много внимателно прегледа за разкритие, пусна тонове, през цялото време се съобразяваше с мен, не са ме натискали за абсолютно нищо. След като се бе уверила, че раждането наближава, се свърза с Олга и Паликов, те дойдоха след 10-15мин.
Когато влязоха в стаята, сякаш видях ангели. Паликов - както винаги свеж и забавен, дори в такъв момент. Олга - спокойна, уверена, мотивираща.

През цялото време ме надъхваха, че се справям чудесно, поставяха ми топъл компрес долу и студен на челото , разбира се, отново с мое позволение.

В родилната стая беше прекрасно и уютно, сякаш бях вкъщи, по стените има надписи, които са супер мотивиращи и са навсякъде, накъдето се обърнеш.

Не след дълго ак. Тони пое бебето ми в ръцете си ❤ Олга пусна музика , все още ме е яд , че не можах да запомня коя беше първата песен която се чу, но чувството беше уникално.

Бебето бе поставено върху мен веднага, помогнаха ми да я сложа така , че да засуче . Беше върху мен над 1 час, в който я взеха само за няколко минути за бърз преглед и ми я върнаха.

Имах 3 шева, доктор Паликов бързо ги заши - това беше най-неприятната част, болеше си ме доста, но пък с бебето върху мен успявах да се разсейвам.

След като ме настаниха в стаята (двойна) почти веднага дойде и педиатърка да ми даде съвети и да ме попита отново какво искам и какво не искам - например дали да къпят бебето. Бебето остана с мен всичките дни, вземаха я за тоалет и прегледи всяка сутрин.

По време на престоят ми имаше няколко от неонатология и няколко акушерки, които доста “натискаха” да и дадем АМ, но аз бях застанала твърдо зад решението си да е само на кърма (отново благодарение на Олга), каквото и да получех като съвет винаги се съветвах и с моя екип.

Бях само аз и бебето в стаята, въпреки че беше двойна, казаха ми ,че рядко се пълнят всички стаи и почти винаги двойните се оказват единични.

Храната беше вкусна, но нямах апетит, стори ми се странно, че нямаше течна храна например супа. Първия ден не са ме питали какво искам, но следващите дни ме питаха какво да ми поръчат, явно това зависи от санитарката.

Хигиената е ок.

Това е , което се сещам да споделя до момента, надявам се да съм била полезна.
За мен това бе най-доброто решение.

Оставам на разположение ако някой има въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт