Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 57 536
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 930
Шоко, за мен тук по-скоро твоят малък опит води до това, да откриваш грешка във всяко нещо, което се случва по начин, различен от твоя.
Няма никаква разлика дали ще ползваш Ctrl+C или десен бутон.
Нито пък говори за некомпетентност това, да си напишеш формулата, вместо да я избереш. Аз например и IF функция мога да си изпиша, вместо да я избера. Понякога ми е по-бързо.

В това, което си споделила, не виждам основания да се смята, че човекът не става. Единствено виждам, че ти нямаш умения да предадеш работата и да го научиш.

# 931
  • Сф
Аз, пък, съм на обратното мнение, и разбирам какво има предвид Шокомен.
Октомври като сменях позицията вътрешно, пак аз трябваше да обуча новите колеги, двама на брой за моето място. Още от първата седмица беше ясно, че не са мотивирани, въобще нямат мисленето (mindset) за подобен тип работа. И тъй като и колежката обяви, че е бременна, веднага предупредих мениджъра, че тези двамата не стават, да търси още хора, защото ще оголи екипа.
Е, единият напусна още януари, другият го накараха да изработи предизвестието и тази седмица му е последна.
Миналата пролет също подобен типаж, взеха го от нямане на кой друг, ами тотал щета. И той е история вече.
Имах и една от чужбина учила, голямото добро утро, точно не знаеше как да копи- пейства в ексел, елементарни формули, при това, че работихме основно с ексел. Оказа се и доста тегав характер и също си замина на  6тия месец.

Когато обучаваш някого имаш много голямо взаимодействие с този човек и бързо се вижда дали има желание и възможност за тази работа. Някои са се оказали изненадани от естеството на работата, други заради парите са се хванали да отбиват номера, и обучаващият лесно вижда това. Много е тегаво да си вършиш работата и едновременно да обучаваш човек, който му е все тази и е ясно, че или ще скатава, или ще се/го махнат бързо и само си хабил време.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 12:06 от Miraj*

# 932
Да обучиш някого не е просто да му изброиш 10 неща, които трябва да прави Simple Smile И аз мисля, че ти самият нямаш опит и подход. За тази една година сигурно си мислиш, че си станал топ и другите не са ти на нивото.
Хората имат различен капацитет и съм съгласна, че не всички са много способни, но е в твой интерес този човек да почне да върши работа ефективно. Справя ли се със задачите и сроковете, които му поставяш и те реалистични ли са или сте на ниво следене на формули?

# 933
Аз изобщо не твърдя, че човекът става за позицията. Единственото, което твърдя е, че да решиш, че някой не става, защото копира с мишката, а не през клавиатурата, е несъстоятелно.

# 934
  • Fairbanks, Alaska
Някои хора имат телепатични способности. На мен ми казаха, че не ставам за шофьор на ТИР още като седнах на шофьорската седалка и хванах волана, без да съм изминал и 1 метър. Бил съм стиснал волана прекалено силно и това била причината. А аз въобще не съм карал такова чудо дотогава.

# 935
Голяма логика....хахахах
Като започнах да карам кола, така стисках волана, че после имах мускулна треска на ръцете. И така поне няколко месеца. И сега се усещам, че стискам повече волана, когато е натоварено движението.

Пък за Ексел - всичко може да се научи, когато ти се наложи да го ползваш.

# 936
За предпочитани екселски шорткъти наистина е въпрос на предпочитание и не говори за компетенциите. Тук искам да споделя свой опит като тим лийд от предишна работа, който не се аргументира с “не става”. Работих в кол център, където съм била и аз джуниър, синиър и тн. Т.е. Знам от първа ръка какво представлява работата. Като изисквания - английски език, средно пбразование. Работата включваше обучение. Обаче какво се получаваше - беше много стресиращо, строги правила за почивки, страшно много процедури, строг контрол по качеството, обвързан с бонуси на база представяне. Обаждане след обаждане, между телефоните имаше и офлайн задачки, времето плътно заето, текучество огромно. Удобна работа за студенти, които не искат да работят 9-6. И какво става - на нас като тийм лидове ни се падаше една от задачите като рехушировчици да разпределяме работата според обема на работата, включително при преливащи обаждания и ние да се включваме. Отделно, да оценяваме по заданени критерии определена извадка работа за всеки агент. На фона на всички наши усилия да убеждаваме мениджмънта в нуждата от допълнителни обучения (които не се случваха защото не искаха да изтеглят хора от линиите), мениджмънта повишаваше и награждаваше с бонуси основно тези, които им бяха най-симпатични. Имаше една, на която й викахме върти-опашка, от джуниър за 6 месеца стана синиър и след още няколко месеца, тийм лид. А реално си прекарваше деня в обикаляне по бюрата на приказка, кафенца, и най-желаните смени. Беше завършила педагогика и нямаше никакви технически умения. В такава среда всеки можеше да дръпне рипорт кой колко работа е свършил и нещата бяха много прозрачни. В това време много работни и качествени хора с доста по-добри технически умения доста повече време ги държаха на джуниър, режеха ги за бонуси, и при първа възможност си намираха по-добра работа навън. Други просто за два месеца виждаха що за мелачница е и не издържаха на напрежението и си напускаха. Съответно като нагърби многото работа при такова текучество, наемаха буквално от кол и въже. Ние като тийм лидове трябваше да ги обучаваме - защото мениджмънта вече много отдавна беше изгубил връзка с реалностите и детайлите на работата, те разбираха единствено от съставяне на графици, отпуски, болнични, повишения и бонуси. И какво се получаваше - в един момент даже едва ли не на английски трябваше да ги учим, защото едва сричаха. Как са се представили на интервютата, идея си нямам. Но нас ни държаха “акаунтабъл” за тяхното обучение и справяне с работата. Нищо че ние дори не участвахме в процеса на подбор.

# 937
  • София
Поантата е?
Че ръководството е отговорно за кол и въжетата предполагам?
Това е нормално, защото и ръководството в много от кол центровете е от кол и въже и просто се надпреварвате кой да вземе по- голяма лъжичка.
Не е като тук, не ги познавам хората, ама си личи, че някои имат стабилен бекграунд.

Понякога е ясно, че проектът е скапан или че ще отива на боклука и слагат за ТЛ някой по- наивен, да го извози към бунището. Другите си бият камшика далеч преди екипа си.

Сега видях за формулките. И аз винаги съм си ги писала по синтаксис,  Joy

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 11:59 от The Catcher in the Rye

# 938
Поантата, споделих опит и наблюдения, които са ме научили, че няма смисъл от такава надпревара. Самата аз не съм се борила за тим лийд, бях напуснала като агент, и след няколко години работа другаде и една безработна, зарафи опита си и с рифъръл от бивш колега, ме наеха директно на тим лийд. Проектът не беше потъващ, а най-големият за компанията, и бяхме 8 тим лийда за огромен екип от 200 агента и 4 мениджъра

# 939
  • София
Просто не видях как се отнася постът към питането за обучението на Шоко, затова попитах за поантата.

Скрит текст:
Описа го като скапан. С неадекватно, липсващо обучение, концлагерни почивки и голямо текучество, затова казах, че на такова проекти не се наемат акули. А хора, които просто да държат фронта. И дори може по- скоро да е клеймо за биографията.

Имам последен въпрос по моя казус. Струва ли си да изисквам всичко да е в писмен вид, защото нито има писмено, че се мести отделът, нито предложението е писмено - няма да те съкратим и ти предлагаме това. Всичко е на ниво кандисване и неофициални разговори, за да може инициативата да дойде от мен все едно.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 12:47 от The Catcher in the Rye

# 940
Кечър, а подтикването да кандидатстваш от настоящия ти мениджър ли идва? Може би не е непременно с лошо намерение, но няма как да знам. От мой опит само, ако се говори за закриване на отдел, не очаквай да получиш нищо писмено. Точно така се получи при мен по-миналата година. Карат мениджърите да подписват нон-дискложър, т.е да нямат право да разкриват информация. Нашата шефка едва след 4 месеца получи зелена светлина да ни каже пряко, да си подготвяме сивитата и да кандидатстваме. И пак, нямаше нищичко писмено, само нейната дума, и уверението на нейната шефка, че ще се постараят нашите кандидатури да се разглеждат с приоритет. Но, нищичко писмено.

# 941
  • София
Ясно, мерси!
Да, от него.

# 942
Относно горните мнения - не,не се смятам за господ на работата ми след като съм само от година. Даже мен ме притеснява, че на мен ми сеналага да обучавам след като даже не ми е вкл. в отговорностите. Мнението ми е, на бааза моите виждания и как аз съм работил. Като започнах бях и още съм мотивиран и нахъсан да уча нови неща и самостоятелно си разглеждах папки , софтуери, ексел файлове и т.н. Докато аз като гледам моя бъдещ колега - чака заплатата, свети жълто в тиймс като му пиша веднага става зелен, няма никакво чувство за това сам да почне да си рови и даже най-добре да разпитва това какво е защо е така и т.н. А за шорткътите, моля ви се за копиране на папка и поставяне му отнема има няма 10-15 сек няма как да ми кажете, че нормален човек използва десен бутон за такива неща. Ексела нямам предвид да си избираш всяка формула без да я пишеш имам предвид бутончето аутосум, което си го има по принцип и с него за секунди стават нещата.

Мен лично това ме дразни, може би защото очаквам от колегите същото себераздаване като моето, за да мога да съм максимално полезен.

# 943
Айде сега, ауто сум - ами то си има и шорткът за аутосум, ако трябва да сме точни, никога не съм ползвала бутона, доста навътре съм в ексел. Но само, като видя, че за някой ексела е вся и всьо и ми става лошо.

# 944
  • София
Разбрах те аз лично.
Пак от неприятен опит ще ти кажа, че правейки повече и екстра, защото си дедикейтнат, ти вреди в дългосрочен план.
Знам, че тук ръководителите ще се опитат да ме оборят, но дори подсъзнателно човек се настройва да получава повече от тези, които дават повече и да не си дава много зор. Трябва наистина много съвест (а и време, което невинаги имат), за да не стане така.

Ще дам конкретен пример. Писах вече до къде е ситуацоята ми. Междувременно съм обучила 5-ма човека от- до. Повечето неща аз съм ги писала и получаваха наготово какво трябва да правят, че и информация за бизнеса. Номинираха ме веднъж или два пъти. Плюс ласкави думи по вечери и събирания. Наскоро разбрах, че колежка за предаване на дейността с готови менюъли на нов колега е получила паричен бонус с размер на една заплата.
Не ми е виновна тя. Настоявала е, плаща й се за работа, която приключва в 6 и тя приключва точно в толкова. Друга колежка иска да поеме повече задължения, но за повече пари. Въпреки че сега половината ден й е празен. Но договорила ли се е за 10 дейности за Хлв, договорила се е. Сега иска 15 дейности за Х+500лв.
Надявам се написано така отстрани да ти помогне да видиш, че тези, правили по свое желание повече, са просто по- наивни, неопитни, прости или в моя случай - с желание за признание и уважение, да разчитат на теб и т.н. А не че другите, вършили си задълженията, без да се изхвърлят, са нещастници и скатавки.

То има и скатавки, естествено. Много даже. Но не всеки, който не цъка със същия хъс като теб, е такъв. Съвсем добронамерено го пиша.

Общи условия

Активация на акаунт