Как спестявате в ежедневието?

  • 66 474
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 365
  • Мнения: 10 997
Тук има едно предаване с един , който по някои неща напомня наш Ути , но той прави показно 1. храните по домашно и 2. по рецепта от опаковките за готова храна. Много е интересно. Например прави босилеково песто и взе едно босилеково песто от дискаунтера и направи по рецептата или също с макарони с чедър и т.н. всеки път си избира по 2 неща.
Ами босилековото песто нямаше и грам босилек , имаше магданоз и боеилекова есенция. Но фрапантни са нещата като макароните с чедър и подобни. Ами взима според описанието на етикета, пред себе си слага десетки купички с праховете, които са съставките в същност и започва да добавя в бъркащ уред едно след друго докато се получи същ продукт. Ами ужасна работа ако видиш какво съдържа фактически такава храна. След всеки така забъркан продукт включва експерт и той разказва кое как влияе на човека.
Предаването на немски, има много сезони и серии се казва Die Tricks der Lebensmittelindustrie на Sebastian Lege

# 1 366
  • Мнения: 6 910
Аз също не мога да направя едно нещо и това нещо да се яде 3 дни. Готви се сега за след малко, евентуално като остане, разбира се, не се хвърля, ще се изяде за обяд на другия ден. Но това да правя нещо и да го съхранявам както и да е, е много далеч от представата ми за хубава и прясна храна.

На времето една колежка на майка ми беше скандализирала всички, като беше обяснила, че прави супа в неделя, замразява я и ядели няколко пъти в седмицата от нея.

Хора всякакви, всеки с навиците и предпочитанията си. Не правя компромис с качеството и прясната храна. Може да направя пиле с ориз, пиле с картофи и пилешка купа от едно пиле, по порция на човек, но всичко ще се готви в отделен ден, а не да стои по кутии и фризери.

# 1 367
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 208
Картофите и ориза са много гадни след размразяване. Структура и вкус различни. Но за някои хора това няма значение.
Когато децата ми бяха малки, готвех след 21 ч като ги сложа да спят, за да може на другият ден да сме свободни за разходки или плаж. До 22.30 беше сготвено, кухнята облизана и си лягах. Ставах в 6 да им направя закуска и да се оправя, а в 7.30 тръгвахме за плажа. Прибирахм се на обед - яденето вече беше сготвено.
Това е  все едно някой да ми каже, че чисти само в почивен ден. Че то тогава почивка ли е 😂

# 1 368
  • Мнения: 6 910
Дори не съм опитвала размразено готвено. Спомням си като студентка работех за малко в един ресторант на морето. Уж беше с добра репутация, уж с претенции, но много от скъпите ястия в менюто бяха сготвени, комплектовани в пликчета и замразени. Вадеха ги от фризера, минават през микровълновата, за да се размрази и после през тиган, и айде в чинията.
Вкъщи дори рибата рядко я замразяваме, живеем на морето. Ядем каквато прясна риба има според сезона. На котките купувам много цаца, когато й е сезон и от нея замразявам за тях.

# 1 369
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 208
И аз за кратко съм работила в заведение за хранене. Пастата определено се вареше предварително и замразяваше на дози. После минаваше през микровълнова. От работата си там съм много мнителна къде извън дома ям. Излизам много рядко на ресторант, защото държа на хубав, с те са скъпи. И обикновено крада рецепти, това ми е като предизвикателство, дали мога и аз, да разгадая подправки, начин на приготвяне.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 20:59 от Доня Дафина Черешова

# 1 370
  • Мнения: 2 265
Рядко ходим на ресторант, като ходим е в скъпи и изпитани такива. Но пак няма гаранция. Последно като вечерях в Уника с приятелка и двете ни боля стомаха после.
Поне аз като готвя знам какво слагам..

# 1 371
  • Мнения: 812
Живеем в 21 век и е хубаво да се знае какви кутии съществуват без бисфенол А, с които се спестява. Например във Вентсмарт кутиите може да се държат зеленчуци до три месеца. Сега на Коледа използвах моркови, които бях прибрала в началото на октомври. Храната приготвена със собствено произведени продукти намирам само и единствено за Прясна. Тази от веригите е много далече от нея , и дали е сготвена или останала за друг ден е все с едно и също качество.

# 1 372
  • София
  • Мнения: 22 692
На мен ми се иска разни запекани да замразя в алуминиеви тарелки и само да вадя и пека/стоплям. Тепърва ще събирам идеи.

Готово ядене и замразено, особено сготвено, не е моето. Нито мога да ям втори ден едно и също ядене. Иначе мога и една седмица едно и също нещо да ям. Обичам да готвя и ескпериментирам, креативно ми е. Не обичам да разтребвам и аз като Фрау Laughing

# 1 373
  • Мнения: 5 674
tupperware не фалираха ли?
Сега се сетих за братовчеда, който 90-95г беше ученик в ЕГ в друг град. Леля ми готвеше и запечатваше и стерилизираше яхнии в буркани. Шегувахме се, че неговото меню върви със седмица назад Simple Smile
В стола на гимназията имаше само домати с ориз

# 1 374
  • Мнения: 7 460
Ние с мъжа ми студентството изкарахме така с манджи и меса в  буркани.

# 1 375
  • Мнения: 24 868
Да готвя и прибирам сготвено не е моето, за фризер имам предвид. Иначе обикновено някаква супа или яхния с месо - че те дори са още по-вкусни като са на 1-2 дни. Такова нещо не ме бърка да си направя за 2-3 дни а не само за една вечеря, то и иначе за един човек никога няма да ги сготвя. А обичам.
Но пък когато мога, винаги съм гледал да си помагам със заготовки. Пилешкото може да съм купила на куп повече, но е разфасовано както ще го готвя и е прибрано във фризер на пакетчета за по едно готвене - примерно 2 порции които да изпека вечерта в еърфраера и да имам и за обяд. Изваждам в хладилника от предната вечер, сутринта мятам в купа с каквито подправки хвана и вечерта ме чакат овкусени, половин час им е печенето. Кайма също наведнъж повече и омесена и направени кюфтета, замразени върху поднос и после пак така опаковани да една вечеря и един обяд. Тях пък даже и няма какво да им размразявам после, директно на кокал влизат в еърфраера щом се прибера. Докато се преоблека и си нарежа някаква салата за гарнитура и те станали готови. И "готвенето" за вечеря и обяд е готово Grinning
На днешно време поне уреди има всякакви с които да се улесни човек - еърфраери, мултикукър, слоукукъри и какво ли не, котлони и фурни също не ги чакаш съществено време да загреят. Като студенти наистина що буркани сме пренесли и изяли, но тогава и такива неща нямаше, беше си нормално. Ама то тогава какво имаше по студентските квартирки? Парти грил, бързовар, евентуално и по някое котлонче ама това вече бяха екстри Grinning
Имам приятелка пък която сварява варива в количество - боб, нахут, за леща не съм сигурна. Замразява отцедени и на порции, тя готви за двама души а не за пълна  къща. Но за следващите пъти е лесно и бързо, освен че и е доста по-евтино от купуване на консерви за да постигне бързината с тях. Твърди че не се променят след замразяване, аз не съм пробвала за сега.
Всеки си намира начина който работи за него, стига да му се занимава.

# 1 376
  • София
  • Мнения: 22 692
От еърфраери, мултикукър, слоукукъри кое е най- универсално, ако трябва да избера едно? Ние имаме само печка и досега не съм усетила нужда от друго. Микровълнова цял живот не съм ползвала, но гледам, че във всяка тема се спрягат 'новите' уреди.

Аз също варя нахут и замразявам на порции. Там няма промяна в консистенция и вкус.

# 1 377
  • Мнения: 2 464
И аз съм замразявала варен боб и нахут, даже нарочно кисна и варя за два пъти, едното готвя в момента, другото замразявам като заготовка.

# 1 378
  • Мнения: 24 868
Кечър, зависи какво готвиш по-често. То баш универсално няма защото вършат различни неща. Има и комбинирани, но според мен са си компромис, няма как да върши работата на самостоятелен еърфраер това нещо.
Слоукукърът е най-малко универсален защото може да върши само едно нещо - бавно готвене. Това и мултикукър го може, ако и да не е в глинен съд а в неговата си тенджера. Но може. Мултикукър е много полезен ако готвиш по-често неща които се варят и задушават - супи, яхнии, варива, задушено и прочие. Еърфраерът е за бързо приготвяне на по-"суха" храна, там няма стигане. Пилешко бутче за 30-35 минути, перфектно изпечено и кожичката му е като на пиле на грил. Цяло пиле за час някъде, също страхотно. Месо, кюфтета - чудни също и не висиш до тях. Гъби, броколи или карфиол, брюкселско зеле - омаслиш, посолиш и ги мяташ, след малко вадиш готови но ти нямаш работа по тях. И други зеленчуци де. Виж за картофи е малко с чалъм, там доста хора се разочароват защото очакват че ще станат като пържени и че ще могат да пълнят кошницата както я виждат пълна до горе по рекламите, а това са глупости.
Доста еърфраери могат и като дехидратор да работят. Да си изпечеш ядки също става супер бързо и лесно.
Та - зависи какво искаш да правиш с него, няма едно универсално за всички.
Но са си помощници - мяташ храната вътре, натискаш бутон и като чуеш че е приключило, чак тогава му обръщаш пак внимание. Най-много да трябва веднъж да обърнеш нещо, пак зависи от фраера но това е то. През това време можеш да си починеш или да свършиш нещо друго. С мултикукъра е същото - програмируема тенджера, че и под налягане може и още повече време спестява. Прави каквото прави без твое участие, приключва, свирука там да знаеш че е готово и туйто Grinning
Определено е по-лесно да се навие човек да си готви вкъщи, като има такива неща да му го правят по-лесно и бързо.

# 1 379
  • Мнения: 3 134

На тези, които не могат без веригите, ще кажа да се огледат за малките магазинчета. Време е българите да покажат Единство на практика.
В малките магазинчета цените са убийствено високи, а стоките- закупени от големите хранителни вериги. Просто имат надценка. Аз спестявам като пазарувам само от хипермаркетите и само на промоции. Дори като трябва само един хляб да купа пак отивам в големия магазин. Защото цената е по- изгодна.

Общи условия

Активация на акаунт