Как спестявате в ежедневието?

• 66 606
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 020
Темата за пестенето беше аналог, че трябва да се учат от деца. А не като станат на 30 и да се сетят, че парите не ги бият по джоба ..
Ти се заяждаш и вадиш от контекста.
Пестят, като се съобразяват за какво да си харчат парите, а не да действат първосигнално.

Скрит текст:
Gossipss ти нали си на борсата, какви клиенти, че чак и детето да помага 🙄

# 1 021
Не е от сега това данъчно облекчение за безкасовите плащания, мисля че е от няколко години. Просто у нас не е чак толкова обичайно почти нищо да не ти е в брой и като цяло не е популярно нещо. То и затова се спряга толкова това с писането а не само да си видиш извлеченията, като начин да проследиш къдет ти отиват парите. Освен че някои просто възприемат по-лесно по-визуално представени неща. И аз не схващам как на днешно време някой може да се чуди къде му отиват парите, които лично той е похарчил, но се оказва че никак не са малко дето имат нужда да правят разбор че да разберат. Няма лошо, все от някъде се почва.
От тези пък които покриват изискването за безкасово, не всеки би се занимавал да подаде декларация че и това на много хора им се вижда че е много занимавка. Знам че не е, но има хора много се напрягат.
Те и облекчението за деца не всички си го търсят, по същата причина.

# 1 022
Това с екселската таблица изисква подреден ум, какъвто моят не е. Звучи ми като голямо неудоволствие.

# 1 023
Темата за пестенето беше аналог, че трябва да се учат от деца. А не като станат на 30 и да се сетят, че парите не ги бият по джоба ..
Ти се заяждаш и вадиш от контекста.
Пестят, като се съобразяват за какво да си харчат парите, а не да действат първосигнално.

Скрит текст:
Gossipss ти нали си на борсата, какви клиенти, че чак и детето да помага 🙄
На борсата съм да, помагам на ММ, имаме си наш малък бизнес, та като види зор всички сме там.  🙂

# 1 024
Това с екселската таблица изисква подреден ум, какъвто моят не е. Звучи ми като голямо неудоволствие.
Ами то нищо задължително няма, всеки прави каквото работи за него. Тук нали затова е полезно че споделят толкова хора, все различни. Все някоя идея може да си намери човек, ако му трябва.

# 1 025
Преди години , когато правих бюджет,  предварително разпределях сума  до 50-60 процента от  прихода   за храна и за сметки.
Останали 40 процента оставаха  за спестяване , за забавления, за почивки и за хобита и други извънредни събития.
Според мен Спестяването е възможно само, ако предварително му се зададат параметрите, иначе  на мен лично не ми се получава.

# 1 026
Моята е много подробна, сладкишите за децата са повече отколкото трябва. Ще се опитам да понамаля.
Преработих я за да мога да проследя и разходите в софийската квартира. Това ми е трудно, досега с Топлофикация съм имала взимане даване преди повече от 20 години.

# 1 027
Искам да попитам дамите с апартаменти, които дават под наем, с ипотека ли ги купихте. Получава ли се номера, наема  да изплаща ипотеката.

Ние купихме в брой. Но беше пандемия и бебе и двугодишно, живеехме в малко жилище тогава. Сега нищо не можем да спестим, а много искам втори да купя. Но дисциплина 0 в момента. Ние най-много бихме спестили да не пътуваме известно време, но не издържам, защото живеем в чужбина и ме стяга шапката да се прибирам при близки за празници.

# 1 028
  • София
Ето нещо, на което попаднах. Не е лошо, дава по- общ поглед на годишна база, има и други на сайта за тези, които не искат да строят свои.
https://www.vertex42.com/Files/download2/themed.php?file=family- … dget-planner.xlsx

Kaто отворите нов екселски файл, на темплейтите също може да търсите най- различни. Знам, че повечето от редовно пишещите го знаят, но и други четат темата, като гледам.

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 21:18 от The Catcher in the Rye

# 1 029
  • София
Здравейте,

Чета темата с интерес от известно време и реших, че е време да се запиша. Много бих желала да постигна някакво по-високо ниво на финансова дисциплина, като за начало -  да се отуча да пазарувам за удоволствие козметика и парфюми. Обещах си да спазвам No buy January - никакви нови дрехи, джаджи, мазила и глезотийки, ще се ограничавам само до нужните разходи – храна, сметки, транспорт и т.н.
По какви начини спестявам в ежедневието - готвя изключително вкъщи, вместо да поръчваме храна или да се храним навън (семейство от трима души сме), и си правя кафето у нас с, много малки изключения. От няколко месеца меся домашен хляб с квас и по този начин обявих независимост от местната пекарна след поредното повишаване на цените им.
Боядисвам косата си и си правя маникюр и педикюр с гел лак сама, дъщеря ми ми оформя веждите.
Аз пазарувам в хипермаркет веднъж седмично, а съпругът ми отговаря за купуването на млечни продукти, маслини, зехтин и прочее от специализираните магазинчета наоколо, по този начин не дублираме покупки и няма риск да се презапасим със сирене, примерно.
Плащам абонамент само за Нетфликс, от Max и Storytel се отказах, но в момента ги ползвам безплатно за 6 месеца чрез приложението на Йетел, а абонаментите за Spotify и Duolingo деля с още няколко човека на база "семеен план" и така ми излизат изключително евтино. Не купувам книги вече, чета на електронен четец.
Не се сещам за друго, надявам се тази година да стана по-спестовна.

# 1 030
Темата е интересна, но аз имам някои наблюдения:
Готвенето вкъщи вече изобщо не е евтино, едни обикновени спагети Болонезе сготвих онзи ден за трима, 16 лева ми излязоха продуктите, само за самите спагети - кайма, маслини, колограм домати и пакет спагети. Това е без плодове, десерт и т. н.
Ежедневни не, но ежемесечни са разходите за детски дрехи и обувки. Преди спокойно купувах 2 чифта обувки за  около 80 лв. Сега отиват към 100.
Как се справяте със спестяването при тези цени?

# 1 031
Ами аз домати не бих купила след сезона ако става въпрос за готвене, то и за салата избягвам. Консервирам и  за спагети купувам кайма и кашкавал ( мъжете предпочитат така). Или купувам готови спагети, но по-често си правя сама 1 яйце и брашно са достатъчни за трима. При нас готвеното в къщи излиза по-изгодно от храната навън.

# 1 032
  • София
Е, за 16 лв сте се нахранили трима души доста солидно, щом сте изяли цял пакет спагети. Това прави малко над 5лв/човек за хранене. Даже си е много добре. Евтино не означава безплатно. Е, вижда се, че ако си правиш пастата, консервираш си доматите и т.н., може и по-евтино да е, но без да се смята  вложеният труд.

# 1 033
Консервирани домати не обичам, вкусът е различен, по-кисели са и изобщо не е моето. За да приготвя домашна паста, ми трябва един час отгоре, не е за човек, който не обича да готви.

# 1 034
Темата е интересна, но аз имам някои наблюдения:
Готвенето вкъщи вече изобщо не е евтино, едни обикновени спагети Болонезе сготвих онзи ден за трима, 16 лева ми излязоха продуктите, само за самите спагети - кайма, маслини, колограм домати и пакет спагети. Това е без плодове, десерт и т. н.
Ежедневни не, но ежемесечни са разходите за детски дрехи и обувки. Преди спокойно купувах 2 чифта обувки за  около 80 лв. Сега отиват към 100.
Как се справяте със спестяването при тези цени?
Консервирани домати не обичам, вкусът е различен, по-кисели са и изобщо не е моето. За да приготвя домашна паста, ми трябва един час отгоре, не е за човек, който не обича да готви.
Значи не че не е евтино, а нелюбимо готвенето разбирам от написаното. Трудно бих убедила човек, който не обича да готви в обратното.

Общи условия

Активация на акаунт