Как спестявате в ежедневието?

• 66 614
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 005
На някои хора им е по-лесно като го видят разписано и разбито в някакъв вид пред себе си. То реално няма никакво значение кой как и колко ще пише, къде и защо, а просто да си свърши работата дето е наумил с това упражнение. Която също не е една и съща за тези които пишем как си действаме от години и за някой дето казва че ей сега иска вече да почва да си следи разходите.

# 1 006
  • Mediterraneo
Да, де, то и в моето банкиране пише( и аз рядко ползвам кеш), но все пак с ММ сме с общ бюджет и ми е по- лесно да си погледнай файла, отколкото двете приложения, ако ме интересува нещо специално. Примерно, скоро търсих кога е купуван един телефон, че не се сещахме търговеца. Открих много лесно месеца, видях, че е още гаранционен и вече се разтърсих по- сериозно по сайтовете откъде съм поръчвала.

# 1 007
И аз като Тарталета гледам банкирането, ама нямам допълнителни записи ..
Не знам как ще й помогне записът, ако харчи за храна 324 лв, а иска да ги направи 300 лв?
Стига до 300 и кой ял - ял?
Не разбирам историята със записите как води до спестяване 🙄
Ако си новоизграждащо се домакинство от 1 човек, обикновено имаш ограничен доход и не особено разнообразни разходи. Смяташ си фиксираните - за ток, телефон, наем и от сорта... И виждаш с каква сума разполагаш след това. Ако смяташ, че можеш да заделиш нещо от нея - заделяш. Ако не - разпределяш тия напр. 800 лв/месец горе-долу седмично какво можеш да харчиш и толкоз .. не надвишаваш.
И да пишеш и да не пишеш, няма да станат повече...
Ще се научиш да готвиш, да си носиш храна на работа, да не залиташ по разни излишности..
Ама това трябва да се възпитава още в училище - седмичен бюджет на децата и да си оправят финансите. Не като свършат ден за ден и да мрънкат ама само за това, само за онова .. после се пренася и в живия живот.

# 1 008
Напълно съм съгласна. Синът ми е със седмичен бюджет преведен в карта от 4клас. Сега е 8ми  клас, превеждаме му или за седмица или за месеца направо, научен е от малък да спестява и да си прави сметката. От 1ви клас има мобилен телефон и до сега е сменил 3бр, последно си купи айфон 16, до сега всички с негови спестени пари. Даде ли му някоя баба за рожден ден, за празник или друг повод край, има си сейф с код слага ги там и забравя. PS4 си купи с негови пари в 3клас, миналата година си взе и РS5 пак сам. Просто идва при нас и пита дали може да си купи еди си какво с неговите пари.

# 1 009
Ехе, много пари им дават на децата явно.

# 1 010
На детето даваме според възможностите ни, даже доста скромно, но да не се отпуска 😉
Даваме му по 10лв на ден, като знаем какви са цените са едно нищо, но така сме решили.

# 1 011
Не е до много или малко, а до разпределяне и приоритети.
5-7 клас давах по 100 лв/месец
8-12 клас 300-350 лв/месец
Колко да е много...
На бала имаше спестени пари за кола.

# 1 012
Идеята е, че като видиш че харчиш 600лв за храна, като можеш да харчиш 400, ще се мотивираш. Иначе някой използва ли това данъчно възстановяне за безкасовите плащания? Мисля тази година да пробвам, и без това си направих електронен подпис по друг повод и ще подавам декларация, но за 2024г май няма да стане. Тепърва ще чета по темата.
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/v-broj-ili-s-karta-kak-na … 0%BE%D1%82%D0%BE.

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 20:48 от Jeri-sweet

# 1 013
  • София
Ехе, много пари им дават на децата явно.
Не, бъркаш, те са си "техни пари".

Аз под техни разбирам изкарани.

# 1 014
Идеята е, че като видиш че харчиш 600лв за храна, като можеш да харчиш 400, ще се мотивираш. Иначе някой използва ли това данъчно възстановяне за безкасовите плащания? Мисля тази година да пробвам, и без това си направих електронен подпис по друг повод и ще подавам декларация, но за 2024г май няма да стане. Тепърва ще чета по темата.

Аз лично за първи път чувам за това.

# 1 015
На теб в училище джобни не са ти давали и си ги изкарвала, предполагам? Или на РД ако ти подарят ваучер или кеш не се брои за пари също?
Не разбрах заяждането .. Нямаш деца.

# 1 016
  • София
Не, продавах амфети и си покривах джобните

# 1 017
Преди празниците имахме доста работа.  Особено последната седмица, много клиенти  в последния  момент разбира се. Та сина ми след училище веднага при нас и до 20ч на 23ти декември попълваше декларациите на хората, а те са над 10бр. на човек, та получи и 'заплата' детето, заслужена, защото пропусна ледената пързалка с приятелите си, за да не работм ние на Коледа. Та да даваме му понякога и повече. Баба му живее в чужбина превежда му доста за поводи, но за сметка на това се виждат рядко. Даваме му и за 'постижения', в нашия случай математически състезания. От 2ри клас ходи има огромен кашон с медали, грамоти така си го свикнахме, но само за състезания, за 6ци в училище не давам нищо. За сметка на това влезе в МГ, в 7клас изкара на НВО 90+ точки и по двата предмета и е в най-доброто училище в града. А всичко започна заради пустите парички в началото. Но се научи да учи, защото състезание не се печели като да изкараш 6ца.
Та даваме, но в случая е важно,че  той си събира и си ги пести. Най-малкото си купува сам месечната фитнес карта.

# 1 018
  • София
И как пестите в крайна сметка? Което е и темата.

# 1 019

Аз лично за първи път чувам за това.
Има си го, пише си, че все повече хора го ползват. Ето още една статия:
   https://mamainvest.eu/saving/danychno-oblekchenie-b … kasovo-plashtane/

https://trud.bg/amp/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD% … 1%82%D0%B0/ 

Общи условия

Активация на акаунт