Майчинството счетоводно - 100

• 34 823
  • 739
  •   1
Отговори

Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

За всички консултанти:  
Ала-Бала; Lady Brinne; Elfita; Viva 123; pantera666; Шана; ДейзиГ; Стики Flowers Hibiscus

Memo Калкулатор за изчисляване на заплата и всички осигуровки
Memo  Калкулатор за изчисляване на майчинството (с огромни благодарности за katya_k и колегите й)

Telephone Receiver Телефонни номера, e-mails  и адреси на офисите на НОИ в страната, където може да искате информация и да задавате своите въпроси - Контакти

Pencil2 Необходими документи за обезщетенията - Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство

Pencil2 Във форума
- Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ

Pencil2 Справки може да си правите в сайта на НОИ с ПИК- персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ може да получите безплатно срещу лична карта.Nature Zap

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Например:
Pencil2  "Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за  … т и раждане"

Pencil2 Справка за това на какви суми са ви осигурявали –
"Справка за социалното осигуряване"
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

Pencil2 Справка за изплатените болнични -
"Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО ч … НОИ по ЕГН "
Pencil2 справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
[url.https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/]"Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и  помощи от ДОО"[/url]

Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики

# Болнични за Общо заболяване (всички различни от 45-дневния болничен за бременност и последващите за раждане)
КСО чл.41 - Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, .... от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# Болнични за Бременност и раждане
КСО чл.49 - Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Кога се изплащат болнични? - Счетоводството/работодателят представя в НОИ документите до 10-то число на месеца следващ месеца, в който вие сте му предоставили болничния/декларацията.(т.е.ако вие предадете болничен през септември, то работодателят има срок до 10-ти октомври да го подаде в НОИ).Болничните се изплащат в срок от 10 работни дни след подаването им в НОИ от работодателя/счетоводството.

Link Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Link Какво включва майчинството?

Link Застъпване на майчинства

Link Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г.

Link Данъчни облекчения за деца

Предходна тема: Тема 99

# 1
Благодаря за темата!

Аз исках да попитам - това прието и актуално ли е Столична община
https://www.sofia.bg › guestPDF
Програма за отпускане на еднократна финансова помощ ...

# 2
  • София
Благодаря за темата!

Аз исках да попитам - това прието и актуално ли е Столична община
https://www.sofia.bg › guestPDF
Програма за отпускане на еднократна финансова помощ ...
Линкът не се отваря, но ако питате за Програмата за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждане на деца на територията на СО - не е актуална, това е стар проект, който не е приеман.

# 3
Здравейте, искам да се върна от майчинство на работа преди края на втората година. Възможно ли е работодателя ми да поиска да остави заместника ми и да ме освободи? Струва ми се ,че искат да ме съкратят.

Кога е по - трудно да ме съкратят - когато тече втората година или когато съм се върнала на работа?

# 4
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, искам да се върна от майчинство на работа преди края на втората година. Възможно ли е работодателя ми да поиска да остави заместника ми и да ме освободи? Струва ми се ,че искат да ме съкратят.

Кога е по - трудно да ме съкратят - когато тече втората година или когато съм се върнала на работа?

В никой от двата случая. По принцип имате закрила от уволнение до навършване на 3 години ти детето, съгласно КТ.
Мисля, че не е лошо да поговорите с работодателя си за намеренията си и съответно да разберете каква е гледната му точка.

# 5
Договор по замествяне се прекратява със завръщането на титуляра. Точка. Ако иска да задържи заместника трябва да му предложи друга позиция и да подпише нов договор.
Вие можете да се върнете и преди изтичане на двете години, и след изтичане, няма значение относно това дали ще опитат да ви съкратят. Еднакво "трудно" е, до 3 годишна възраст имате закрила, която по принцип не е невъзможно да  я заобиколи работодателя, ако наистина е решил т.е. да вземе разрешение от Инспекция по труда, като изложи някакви аргументи пред тях.
Най-добре поговорете с работодателя, кажете, че искате да се върнете преди 2 години и директно попитайте дали и неговите намерения са да продължи да работи с вас.

# 6
Доколкото разбирам се очаква масово съкращение и към момента не е ясно колко човека и кога точно ще бъдат съкратени. Струва ми се ,че ако се върна бих изключила моя заместник от " класацията".

# 7
  • В полите на Пирин планина
Ако изобщо заместникът е с договор по заместване. Може да е на общо основание.

# 8
С договор по заместване е

# 9
Здравейте, оплетена ми е малко ситуацията и се пообърках.. бях 5-6 месеца болничен заради проблемна бременност, прекъснах го за 3 дена ( пуснах отпуск), защото нямаше да ми стигнат 180 дни, а не исках ТЕЛК да минавам. Преведоха си ми заплата и днес болничния за декември, но парите са доста по-малко. Предполагам НОИ са преизчислявали, но разликата не е малка.
Замислих се и да питам, понеже не помня, сега като съм пуснала от декември нов 30-дн болничен след прекъсване нали първите 2 дена пак са за сметка на работодателя? Тези 2 дена кой трябва да ги плати 😥 наистина не помня ... работодателят трябва 3 дни отпуск и 2 дни болничен ли да ми преведе или само 3 дни отпуск, а всичко останало НОИ💐🍀💐

# 10
Здравейте!
Този месец ми свърша и последния БЛ за бременност и раждане, знам, че след това трябва да подам приложение номер 2. Въпросът ми е по повод приложение номер 1, докато се информирах какво трябва да представя като информация, прочетох, че то се е подавало заедно с последния болничен, но аз не съм го подавала това приложение. И от счетоводството нищо не ми казаха. Мога ли да го подам заедно с номер 2?

# 11
  • София
Здравейте, оплетена ми е малко ситуацията и се пообърках.. бях 5-6 месеца болничен заради проблемна бременност, прекъснах го за 3 дена ( пуснах отпуск), защото нямаше да ми стигнат 180 дни, а не исках ТЕЛК да минавам. Преведоха си ми заплата и днес болничния за декември, но парите са доста по-малко. Предполагам НОИ са преизчислявали, но разликата не е малка.
Замислих се и да питам, понеже не помня, сега като съм пуснала от декември нов 30-дн болничен след прекъсване нали първите 2 дена пак са за сметка на работодателя? Тези 2 дена кой трябва да ги плати 😥 наистина не помня ... работодателят трябва 3 дни отпуск и 2 дни болничен ли да ми преведе или само 3 дни отпуск, а всичко останало НОИ💐🍀💐
След прекъсване на болничния първите два дни от новия болничен са за сметка на работодателя. Ако влезте с ПИК код в сайта на НОИ, може да проверите по колко лева на работен ден ви изплаща НОИ за новия болничен - през декември работните дни бяха само 19, което също може да е причина за по-малката обща сума, която сте получили от НОИ.

# 12
Здравейте, при някоя от вас има ли забавяне в изплащане на болничен. Последният е от 21.12 - 13.01 и все още нямам превод. Винаги в началото на даден месец, зануляваха предходния. Реално за декември няколко дни, малко са, но ми стана странно.

# 13
  • София-Младост
Здравейте, при някоя от вас има ли забавяне в изплащане на болничен. Последният е от 21.12 - 13.01 и все още нямам превод. Винаги в началото на даден месец, зануляваха предходния. Реално за декември няколко дни, малко са, но ми стана странно.
Зависи кога е подаден този болничен.

# 14

Общи условия

Активация на акаунт