Счетоводни въпроси - 3

• 1 910
  • 46
  •   1
Отговори
  • В полите на Пирин планина
Линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1060599

Тук обсъждаме възникнали счетоводни и ТРЗ казуси.
Заповядайте!

# 1
  • Бургас
Здравейте,
Надявам се въпросът ми е правилен за тази тема.Имам фирма ЕООД от миналата година ноември месец.За сега в нея работя само и аз и всеки месец подавам протокол 1 за осигуровките.Днес реших да попълня декларация 6.Ясно е,че месеците ще са 13 но на вид плащане код 6 или 8 са ми опция.Знам,че ако подавам ежемесечно е 8 а ако подавам след годишно изравняване е 6 но все още съм леко объркана каква е точно разликата.Моля за съвет а ако въпросът ми не е за тази група нека бъде изтрит!
Благодаря предварително.

# 2
  • София
За Декларация обр.6 за СОЛ:
- за месец/година попълвате 13.2024
- за Вид плащане - нищо не попълвате.
Има вариант да не подавате всеки месец Декларация обр.1 (или както сте писали протокол 1 за осигуровките - може еднократно за 2025г. да го подадете).

# 3
  • Бургас
Има вариант да не подавате всеки месец Декларация обр.1 (или както сте писали протокол 1 за осигуровките - може еднократно за 2025г. да го подадете).
Здравейте,
Благодаря за бързия отговор.Подавам я с КЕП ако това има значение.Опитах вече да не попълвам нищо на мястото на вид плащане и ми изписва” Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 1) Невалиден месец на декларацията (13). Юридически лица могат да подават само месечни декларации.
Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 1) Липсва Вид плащане. Моля, укажете стойност.“

# 4
  • София
Еднократната Декларация обр.6 е Ваше лично задължение, не я подавате от фирмата/ЕООД.
Консултирайте се със счетоводител.

# 5
Ето какво се попълва за обр.6 на самоосигураващите се лица:

# 6
  • Обран бостан ;)
Здравейте,
Благодаря за бързия отговор.Подавам я с КЕП ако това има значение.Опитах вече да не попълвам нищо на мястото на вид плащане и ми изписва” Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 1) Невалиден месец на декларацията (13). Юридически лица могат да подават само месечни декларации.
Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 1) Липсва Вид плащане. Моля, укажете стойност.“
Връща грешка защото е с КЕП на фирмата, съответно я подавате в профила на фирмата, а м 13 се подава по ЕГН.
Направете декларацията в програмата на НАП, но вместо фирма - напишете имената и ЕГН, после я подайте с ПИК (който също трябва да е за вашето ЕГН).

# 7
  • София
Имам нужда от съвет/помощ:

Имам регистрирано ЕООД през януари 2023 г. Регистрирах го и по ЗДДС. Основен капитал - 50 лв.

Никога не е имало дейност. Всеки месец подавам нулеви декларации по ЗДДС.

Тези 50 лв. заминаха за обслужване на банковата сметка, за 1 година (нещо такова). Към днешна дата няма нито банкова сметка, нито касов апарат. Подала съм декларация към НСИ и Агенцията по вписванията, че не извършва дейност. Нямам счетоводител.

Подадох заявление за дерегистрация по ЗДДС. От НАП ми искат Оборотна ведомост за предходната година.

Има ли образец някъде, който мога да ползвам? Или какво да впиша, как да съставя тази оборотна ведомост?

Ще съм безкрайно благодарна за съвети и идеи
🙏

# 8
Оборотната ведомост не е просто "образец".
Тя се получава като резултат от счетоводни контировки.
По-добре се разберете със служителя на НАП и обяснете, че дружеството никога не е имало дейност.

# 9
  • София
Оборотната ведомост не е просто "образец".
Тя се получава като резултат от счетоводни контировки.
По-добре се разберете със служителя на НАП и обяснете, че дружеството никога не е имало дейност.

Да, благодаря за идеята. Ще му обясня, дано не се налага да търся и ангажирам счетоводител за един документ.

# 10
Едва ли. Предложи да напишеш едно писмено обяснение, ако има нужда.

# 11
Здравейте 🙂. Може ли да ми кажете до кога е срока за годишен отчет на фирма ,която вече не е по ддс?

# 12
Срокът е такъв, какъвто е и за регистрираните по ДДС фирми...
ДДС-то няма отношение към годишното приключване.

# 13
Добре,а какъв е срока?

# 14
Добре,а какъв е срока?

До 30.06.2025 е срокът за подаване.

Общи условия

Активация на акаунт