Счетоводни въпроси - 3

• 4 014
  • 94
  •   1
Отговори
# 15
Много благодаря 🙂

# 16
  • Русе
За какъв отчет питате, за този към Статистиката ли?

# 17
  • Обран бостан ;)
За декларация по чл.92 от ЗКПО става дума според мен.

# 18
  • София
Здравейте, дано успея да формулирам правилно въпросите си:
1. Предстои ми отдаване на имот под наем. Безработна съм от 3г.защото детето ми е с ТЕЛК към момента и трябва да се грижа за него. Това ще ми е единственият доход. Ще имам ли облекчение върху начисления данък?
2. Аз мога ли да попълня и подам сама декларацията или трябва да търся съдействие от счетоводител?
Благодаря и лека вечер от мен.

# 19
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, дано успея да формулирам правилно въпросите си:
1. Предстои ми отдаване на имот под наем. Безработна съм от 3г.защото детето ми е с ТЕЛК към момента и трябва да се грижа за него. Това ще ми е единственият доход. Ще имам ли облекчение върху начисления данък?
2. Аз мога ли да попълня и подам сама декларацията или трябва да търся съдействие от счетоводител?
Благодаря и лека вечер от мен.

На физическо лице ще се отдава под наем или на фирма?
Иначе, да, може да се ползва данъчно облекчение за детето.

# 20
  • София
Благодаря за бързият отговор. Апартамент на физ.лице.

# 21
Благодаря за бързият отговор. Апартамент на физ.лице.

Тогава трябва да се подава декларация по чл.55 от ЗДДФЛ за всяко тримесечие, без 4-то. Срокът ѝ е до 30/31-во число на месеца, следващ тримесечието. Съответно се изчислява и внася авансов данък.

След това до 30,04, на следващата година се подава годишна декларация по.чл 50 от ЗДДФЛ, в която се изчислява и внася окончателния годишен данък, ако има такъв, съответно се ползват и данъчните облекчения.

Всичко това е задължение на платеца на дохода, т.е. твоя.

Може да се подават с ПИК на НАП или електронен подпис. Данъка може да се заплаща чрез електронната система на НАП, с банкова карта или с платежно нареждане.

Ако нямате други доходи следва да изравняваш на годишна база и здравните осигурителни вноски. Предполагам  си внасяш всеки месец такива на база МРЗ.

# 22
  • София
Благодаря за подробния отговор. Доста сложно ми изглежда.

# 23
За човек, който е далеч от тази материя е наистина сложно или поне някой трябва да му покаже поне веднъж и след това да кара по шаблона.

# 24
  • София
Явно сама няма да успея. Ще търся помощ. Благодаря.

# 25
Здравейте, извинете ме, ако не питам на правилното място.
Заради онкологично заболяване, използвам болничен от юни 2024 г.
От тогава заплатата ми по договор трябва да е повишена. Предстои ми връщане на работа.
Интересува ме след болничния трябва ли да имам реално отработени дни и колко най- малко, за да ми се актуализира заплатата?
И кой е по удачния за мен вариант(чисто финансово)- да използвам отпуската си от миналата година веднага след болничния или да работя известно време и след това да я взема?

# 26
От тогава заплатата ми по договор трябва да е повишена. Предстои ми връщане на работа.
Интересува ме след болничния трябва ли да имам реално отработени дни и колко най- малко, за да ми се актуализира заплатата?
И кой е по удачния за мен вариант(чисто финансово)- да използвам отпуската си от миналата година веднага след болничния или да работя известно време и след това да я взема?

Възнаграждението за платен отпуск се изчислява на база предходен месец, в който има отработени поне 10 дни.

# 27
За да ви се актуализира заплатата стига и 1 работен ден, в който да си подпишете допълнителното споразумение.
За да получавате актуализираната сума по време на платената отпуска трябва да имате поне 10 работни дни в месеца, предхождащ излизането в отпуск.
Т.е по-благоприятно е да се върнете на работа, да отработите най-малко 10 работни дни (половин месец, две работни седмици) и от следващия месец да излезете в отпуск.
Ако болничния ви свършва към края на март, началото на април трябва да работите до края на април и да излезете в отпуск през м.май.

# 28
Благодаря ви за отговорите!

# 29
Здравейте, имам следното питане. Става въпрос за фирма ООД с двама самоосигиряващи се лица на длъжност управители. И двамата се осигуряват без право на болничен. Проблема е, че сега на едното момче се налага операция. Може ли да се промени позицията му, за да вземе болничен. Счетоводителя ни в момента не е удобно да го безпокоим, а ситуацията е спешна и затова ви питам за мнение. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт