Нова работа

• 2 148
  • 67
  •   1
Отговори
Здравейте, преди година пуснах тема колко ми е трудно да се впиша сред изцяло млад колектив. От няколко месеца работя на ново място, няма да изпадам в подробности, на кратко ще кажа, че съм доволна от условията, има възможност за кариерно издигане, екипът е на високо ниво. Чувствам се като цяло в свои води. Това, което ме изненада неприятно и се улавям, че често го мисля ( а знам, че не трябва изобщо) е, че по някаква причина не ме допускат до неща, които пряко ме засягат, а в същото време бивши служители имат достъп до конфиденциална информация и постоянно са в течение на всичко, което се случва. По принцип винаги се е говорило в нашите среди, че на това работно място трудно се приемат нови служители, има голямо текучество и интриги. Няма да крия, че ми е супер неприятно външни хора да ме питат за неща “ от кухнята”. Отговарям уклончиво, но смятам да престана да си вдигам телефона на въпросния човек. Притеснявам се да не ме забъркат в нещо. Нормално ли е служител, който е напуснал по свое желание да продължава живо да се интересува от предишната си работа, да бъде канен навсякъде по всеки повод ( всичко се организира супер тайно, аз явно не съм достойна да се впиша в техния кръг)? Същевременно никой не го споменава по никакъв повод през деня, все едно този човек не съществува.За съжаление, понякога ми се налага да звъня да питам нещо служебно и после разговора отива в друга посока. Ясно е, че ще се дистанцирам, но няма как да не ме засегнат някои ситуации. Как да се държа в такава среда за да оцелея?

# 1
Върши си работата, бъди дискретна и не се обиждай, ако не си в тесния приятелски кръг. Имаш си достатъчно приятели навън, предполагам.

# 2
Върши си работата, бъди дискретна и не се обиждай, ако не си в тесния приятелски кръг. Имаш си достатъчно приятели навън, предполагам.
Абсолютно така смятам да подходя. Не се стремя към приятелство, върша си работата и си тръгвам. Но за мен е неприемливо изтичането на информация. Това ме натоварва психически, защото не знам кой как ще ме “ изпържи” пред ръководството и да изляза без вина виновна. Ще дам пример : общо събрание, което касае всички служители за нещо наистина важно. Аз научавам за него след като е приключило и всички са развълнувани, а аз гледам тъпо. Същевременно външен човек знае всичко по темата, която още не е оповестена в публичното пространство ( така да се изразя). Според мъжът ми съм луда, но аз го приемам като лично пренебрежение.

# 3
Не са те поканили на общото събрание ли? Нали си била там, в офиса, как така не си тръгнала с всички?

# 4
Не са те поканили на общото събрание ли? Нали си била там, в офиса, как така не си тръгнала с всички?
Помещението е огромно на цял етаж, ако някой не дойде да ми каже, няма откъде да разбера. Да, никой не ми каза, после ме питаха защо не съм отишла.

# 5
  • Melmak
Възможно ли е нещо от това да е случайност? Примерно да не са те включили в някаква комуникация за събранието от пропуск?
Иначе тези старите, които толкова се интересуват, от къде научават новостите? От приятели във фирмата ли?

# 6
Първо, на хора извън фирмата никога не давай никаква информация. Бивши-мивши, няма значение.
Второ, ти на бившия служител ли звъниш с въпроси за работата??? Това е супер странно, нямаш ли пряк ръководител, когото да питаш? А той как ще намери информация си е негов проблем, ако трябва да се звъни на бивши служители това изобщо не е твоя работа.
Трето, кой с кого се среща в личното си време си е негова работа, гледай да не се замесваш в такива истории. Както и сама усещаш, само проблеми ще ти донесе това.

# 7
Помещението е огромно на цял етаж, ако някой не дойде да ми каже, няма откъде да разбера. Да, никой не ми каза, после ме питаха защо не съм отишла.

Защо не поставиш този въпрос на прекия си ръководител? Най-малкото той е човекът, който трябва да те уведоми за това събрание.

Прави ми впечатление, че не си успяла да се впишеш в стария колектив, сега също не можеш... Явно има някакъв проблем в теб и трябва да помислиш какво да промениш, за да ти се получи. Освен време, разбира се.

# 8
А работиш ли над “визабилитито” си? Честно казано имам колеги, които толкова никой не ги вижда никъде, дали по имейли, дали по проекти, дали на живо, че направо ги забравят, че съществуват и не ги добавят в разни срещи.

# 9
  • София
Тъкмо сега е моментът да поискаш да те включат в съобщенията, касаещи всички. Това би трябвало да се случва с имейл (от ЧР или от прекия ти ръководител) или по вътрешна деловодна система. Може да са пропуснали да те добавят ако ползват някакъв стара мейл лист.
А с бивши служители не е твоя работа да общуваш. Въпросите задавай на прекия ти ръководител. По възможност писмено, за да не каже, че не ти пука.
Дори бившият служител да ти в близък извън работата, не коментирай работата си с него. А това, че го канят на събития е напълно нормално и дори похвално, че не се разделят със служителите си с лошо.

# 10
Естеството на работа е такова, че нямаме официален начин на комуникация. Не знам дали е случайност, че не са ме извикали да присъствам или са били притеснени и са забравили, но е факт, че има хора, които са забелязали липсата ми и ме питаха защо не съм била там. Не знам кой и как изнася информация, но съм почти сигурна, че “ теча” е от служебна група, в която вече няколко месеца никой не ме е поканил да участвам. Доскоро грам не ми пукаше, но вече това пренебрегване ми прави впечатление. С никой не се познавах предварително, не сме имали конфликти. Прекият ми ръководител има само административни и организационни задължения спрямо мен. Не разбира от моята работа и с нищо не може да ми помогне.
Fever ray, разделили са се с голям скандал.
Как’Сийка, очаквах някой да ми каже, че сигурно проблема е в мен. Но за жалост, там практиката им е такава, легенди се носят за отровния микроклимат от много години. Аз реших, че няма да робувам на предразсъдъци, но слуховете се оказаха самата истина.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 19:14 от Хелия

# 11
  • София
Независимо от естеството, трябва да има официален канал. Може да е личен имейл дори или писмено съобщение на информационно табло, но липса на комуникация не може изобщо да няма.
Ти комуникира ли за проблема с прекия ти ръководител след случая?
Визирам пропуска за общото събрание, а относно административните и организационни задължения, те следва да включват и това да те насочи към кого да се обърнеш, щом той не е наясно.
Това, че не питаш и не търсиш информация може да навреди сериозно н имиджа ти във фирмата.
Дори и да става въпрос само за физически труд, пак е редно да задаваш въпроси вътре в организацията, а не към бивши служители.
Ако служебната група е официален комуникационен канал, ти трябва да изискаш да те включат. В твой интерес е. Може да не те канят ако сте става дума за Вайбър група, а сте с лични телефони, защото няма как да знаят дали си ок с това да знаят всички телефона ти.
А ти как разбираш какво знае бившият служител? Защо изобщо влизаш в такива разговори?
Това, че са се разделили със скандал, още повече изисква ти да не се забъркваш. Аз не бих толерирала мой служител да комуникира по служебни въпроси с бивш такъв. Личната комуникация не ме касае, но дори и да се усъмня само, че има теч на информация,бих се разделила с новия.
Още си с изпитателен срок и сега е моментът да покажеш 2 неща: интерес/инициатива и лоялност/конфиденциалност.
Този служител преди да започнеш ти ли си е тръгнал или сте се засекли известно време?

# 12
Не сме работили заедно. Предполагам, че става въпрос за вайбър група, не знам дали е официална или не. Не съм говорила с прекия си ръководител, да кажем, че и аз събирам все още впечатления и има какво да кажа, ако има конфликт. Как разбирам какво се говори отвън: директно ми се обажда или ми пише уж да пита как съм, после почва да разпитва и да разказва подробности, които не са негова работа и така разбирам, че е в течение на всичко. Може би се разкъсвам, защото е добър специалист и може да ми бъде полезен неговия практически опит. Но определено смятам да си преустановя контактите и ще разчитам само на себе си.

# 13
  • София
Щом не познаваш никого от преди, вкл.този бивш колега, а и не сте работили заедно, аз лично не разбирам смисъла от комуникацията. Аз не бих общувала. Директно ще заявя, че не е коректна подобна комуникация. Още повече, че не знаеш после какво разказва на другите ти колеги и дали не е някаква постановка.
За останалите неща - комуникирай ги. Пишеш, че си там от няколко месеца, затова не чакай повече. Комуникацията се почва от началото, защото всеки изминал ден в липса на такава, е само в твой минус
Не спирай контактите, а ги преориентирай.

# 14
  • Melmak
Началото помислих, че този бивш колега е твой познат. А дори не е така.
Въобще не поддавай на тези неща.
Поискай да бъдеш включена в комуникация в официални канали. Дай пример със събранието, за което не си знаела.

Общи условия

Активация на акаунт