Нова работа

• 2 156
  • 67
  •   1
Отговори
# 30
На мен пък ми стана интересно вие всеки ден ли се интересувате от всичко ново, дори и от това, което не ви влиза в задълженията? Защото случаят е точно такъв, от по-високо ниво искат някой друг да го свърши, но не идват да кажат какво точно искат и как да се направи. Аз ли трябва да отида да попитам?
Но да, като цяло съм в свои води, като се абстрахирам от всички тези взаимоотношения около мен. Явно трябва да стана пълен непукист. Факт е, че много хора са минали през моята позиция за последните 10 години. Дали всички са били като мен?!

# 31
  • Далечният изток
Аз ща не ща трябва да се интересувам, и не само, ами и да го знам всяко ново нещо, което се случва в моята професия, иначе изхвърчам като птичка. Адвокат съм. Нали ти е ясно, че нямам никой над мен, на когото се надявам и който да идва да ми обяснява кой закон са променили и кога е влязъл в сила?!
Ако аз не ставам за тази професия, няма да имам и клиенти, и самата система ще ме изхвърли, но по-скоро аз самата като постоя гладна и без пари няколко години и ще се откажа.
Ако ти не ставаш за тази работа, и нямаш критичност и реална самооценка да го прецениш, го преценяват хората, с които работиш. Виждаш отношението. Аз няма какво повече да добавя.

# 32
Защото случаят е точно такъв, от по-високо ниво искат някой друг да го свърши, но не идват да кажат какво точно искат и как да се направи. Аз ли трябва да отида да попитам?

А кой? Аз ли??? Simple Smile
Естествено че ти трябва да отидеш и да попиташ как точно да свършиш работата, още повече че става въпрос за нещо ново, което още не си правила.
Не мога да повярвам, че човек с трудов стаж и опит не знае това.

В такава ситуация не само питам, но и разпитвам за всякакви подробности – същност, изисквания, срокове... И настоявам, ако не ми ги кажат веднага. По-добре да попиташ за нещо 100 пъти, отколкото веднъж да сгрешиш.

# 33
Да, аз се интересувам. И грам не ми пука в на кой очите съм натегач, кой не ме харесва и кой какво мисли. Правя го за себе си, не за фирмата и колегите, това да се интересувам от всичко помага на мен да се развивам и да разбирам процесите, дори и да не ми влизат пряко в работата, за да мога да се подобрявам. И за мен това е правилният подход.

# 34
Аз явно не мога да се изразя както трябва. Когато искам някой да свърши моята работа, от която не разбира, аз бих отишла да му обясня как да стане. Не стига, че ще ме отмени, ами и да го зарежа.
Конкретно в случая, когато изяснихме ситуацията, поисках веднага всичко да ми се обясни с подробности, а не да получавам информация на парче. Веднага тонът омекна. Не знам защо останахте с впечатление, че съм супер пасивна.

# 35
  • Melmak
Хелия, извинявай, но те помня от другата ти тема. Имам усещането, че не се адаптираш.
Абсолютно съм сигурна, че да идваш от частен сектор в държавна администрация е шок. Обаче все някак ти си неразбрала, на теб не ти е казано.. големи хора сме, ходиш и питаш.

На мен ми се е случвало нарочно да питам и да крият половината инфо от мен. Фирмата беше малка и нямаше особени ресурси да съхранява информация за общо ползване. Това пречеше да си върша задълженията. Ама ме бяха нарочили, защото бяха разбрали каква ми е заплатата. Селска работа беше там, за това и се махнах. Има хора, с които просто не си струва да опитваш да се разбереш.

# 36
Пандора, и това го има, какво и защо крият не ме интересува, стига да не ме засяга пряко. Тук няма конкуренция заради заплати, по-скоро борбата е кой да прецака другия да свърши повече работа и така да мине работния ден. Правени са опити да ми се вменяват задължения, които не са мои, но 1-2-3 пъти помощ и дотам, ясно съм показала, че това няма как да продължи и вече не се опитват. Но както се казва длъжни са да пробват и ако мине номера. Нямам голямо поле за изява, но каквото такова, намирам друг тип удоволетворение в работата си, имам си и добри черти, които не остават незабелязани. Не съм толкова смотан служител, колкото се опитват да ме изкарат.
Аида, разбирам те прекрасно, аз обаче нямам опция за самостоятелна работа, над мен има куп хора, на които съм подчинена и е изключително важно да си спазвам йерархията в нашите среди.
Много се отклонихме от темата.

# 37
  • София
Аз ще ти кажа като работодател.
Когато дам задача, чакам да бъде изпълнена. Не обяснявам. Ако човекът попита, тогава. Ако не пита, но сгреши, значи: 1. твърде е самонадеян, че не е попитали защото не е срамно да не знаеш нещо; 2. не става за работата, защото си въобразява, че знае (не пита), а бърка.
Та топката е в служителя.
Вече за семето на задачи си има длъжностна характеристика и там ясно пише кое е твое задължение. Има обаче винаги "и други дейности по подразбиране", та пак следва да се пита това от тези дейности ли е или е нещо извънредно, което можеш да откажеш.

Накратко, на последните въпроси отговорът е същият като на първите. Комуникация. От страна на единицата към групата, а не чакане на обратното.

# 38
Аз ще ти кажа като работодател.
Когато дам задача, чакам да бъде изпълнена. Не обяснявам. Ако човекът попита, тогава. Ако не пита, но сгреши, значи: 1. твърде е самонадеян, че не е попитали защото не е срамно да не знаеш нещо; 2. не става за работата, защото си въобразява, че знае (не пита), а бърка.
Та топката е в служителя.

Накратко, на последните въпроси отговорът е същият като на първите. Комуникация. От страна на единицата към групата, а не чакане на обратното.
Добре, ще попитам така. Ако ти като работодател имаш задача, която само ти знаеш как да я свършиш и е твое задължение, но решаваш да я прехвърлиш на служител ( няма значение причината за това твое действие), няма ли да му обясниш как да го направи? Говорим за нещо, което досега не се е практикувало и е ново за теб. Няма откъде служителя да получи информация, да прочете, говорим за вътрешни разпоредби. При мен просто ми беше подхвърлено небрежно, без указания и после излязох виновна, че си позволявам своеволия. Едва тогава седнахме да поговорим кое как да се направи, а трябваше да се случи по-рано. И така се практикуват доста от задачите, кому е нужно като може да се отделят 5-10 минути за обяснение за да не се стига до недоразумения. Наясно съм, че няма да променя системата, просто липсата на официална комуникация много ме затормозява. Това ми отнема и много от времето през деня да ходя, да търся, да чакам за да питам….

# 39
Едва тогава седнахме да поговорим кое как да се направи, а трябваше да се случи по-рано.

Именно. Само че инициаторът трябва да си ти. Ръководителят ти изобщо не го вълнува дали знаеш, или не знаеш как да го направиш. На главата му са още цял куп като теб. Ти си тази, която има интерес да си свърши задачата навреме и качествено.
И изобщо, как ще седнеш да вършиш нещо, което не знаеш как става? И после другите виновни, че не са ти обяснили. Ще обяснят, ако питаш.
Виж, ако питаш, а те не ти отговорят, тогава – да, имаш право да негодуваш. Но ти си траеш и чакай някой да дойде специално да ти обясни нещо, за което понятие си няма, че не знаеш как става.

Извинявай, но оставяш впечатление на скатавка. Седиш си там в ъгъла и се радваш, ако никой за нищо не те закача. Важното е заплатата да върви.

# 40
Той много добре знае, че не знам как да го направя.
Определено не съм скатавка, излиза, че трябва да се натягам да върша чужда работа. Каквото се изисква от мен го правя, и ежедневно, и извънредно. Нищо не съм отказала. При нас няма място за самоинициативни дейности за да изпъквам.

# 41
Който не знае, пита. Щом не питаш, явно знаеш.

# 42
  • Melmak
Хелия, ръководителите ти не се занимават само с теб. Не искам да съм груба, но на един мениджър, ръководител, шеф, както искаш го наричай, му седят толкова задачи и хора на главата, че не може само за теб да мисли. Той бил знаел… моля те! Не си дете!
Делегирано ти е нещо да свършиш, най-нормалното е да попиташ как се прави. Често пъти тези над теб са много по-заети, много неща имат и не могат да гадаят Хелия знае ли го това, не го ли знае…

# 43
Ти сама казваш, че нямате много работа. Негова работа е да ти измисли такава, защото после него питат какво правят тия хора по цял ден.

# 44
  • Далечният изток
Аз се чудя защо са назначили човек, който грам, ама съвсем па нищо не разбира от тая работа. С връзки ли си там?

Общи условия

Активация на акаунт