Лъжат ли ме за предизвестието ми?

• 1 389
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте! Във фирмата, в която работя преди повече от 1 месец всички служители подписаха анекс за удължаване на предизвестието, от 30 дни на 2 месеца. Точно преди месец аз подадох моето предизвестие с ясен план, че аз ще приключа работа след точно 2 месеца спрямо този анекс- на 17ти декември. Днес на 17ти ноември обаче, ми беше казано, че това е последният ми работен ден понеже на документът, който съм дала пише ,, след изтичане на законовото предизвестие от 30 дни (или срока на предизвестие по трудовия договор)”. Тоест те решават, че нямат повече нужда от мен и е удобно, че на предизвестието, което съм им дала пише 30 дни… или т.н. Но аз исках да си изкарам това двумесечно предизвестие. И забравих да уточня, че работя от 1 година и половина и изпитателният ми срок от 6 месеца е минал. В мен ли е грешката, че съм дала това предизвестие или това, което те ми казват е неоснователно и мога да искам обезщетение.
(Прикачвам ви и бланка на предизвестието)

# 1
Пише 30 дни или каквото е в договора. Ако в договора е два месеца, значи два месеца. Баламосват те според мен. Питай ги по кой член те освобождават, виж за какво е и какви са ти правата тогава.

# 2
  • Sofia
За мен написаното не е много ясно с тия скоби и това ИЛИ и може да се тълкува и по двата начина :
- взима се или законовото предизвестие или според договора (по избор!);
- ако в договора не е предвидено нищо, се взима законовото предизвестие - но не е написано изрично.

Аз бих се консултирала със специалист по трудово право.

# 3
  • София
Криси, а какво пише в анекса? Стои въпроса и окга е подписано предизвестието и кога е подадена молбата за напускане, защото това има значение. С всички документи при адвокат трудово право или поне консултация с ИТ, те дават безплатни.

# 4
Според мен предизвестието не е задължително фиксирано на 2 месеца, а е максимум 2 месеца, освен ако страните не се договорят за друго. И всъщност попадаш в тази хипотеза - ти сама си поискала да е само един месец и те са се съгласили - имаме уговорка. Не те будалкат, ти си се прецакала сама.

# 5
  • Melmak
Анексът след предизвестието ли е подписан?

# 6
С това предизвестие ти сама си предложила прекратяване след 30 дни, като работодателят се е съгласил. Това споразумение хронологично следва и замества съответната клауза от договора.

# 7
Аз го разбирам по следния начин, че са ви буквално излъгали сами да си пуснете предизвестие, така няма да ви дължат обезщетение. Тоест все едно напускате по свое желание и то в срок 30 дни. Не е трябвало да подписвате нищо. Сега е вече късно, срокът е изтекъл.

# 8
  • София
Аз не виждам някой да я е накарал да пусне предизвестие.
Тя сама е поискала срок от 30 дни ИЛИ срок съгласно договора. Работодателят в случая може дори да мисли, че ѝ прави услуга,щом тя иска краткия срок при възможност. Затова се е съгласил. Ако пишеше само,че иска съгласно срока в договора или в анекса, щеше да е различно. Тук тя е предложила 2 опции и те са приели обичайно по-изгодната и за двете страни.

# 9
Цитиран е член 326, където е определено предизвестие от 30 дни, освен ако страните не договорят друго. Ти самата си предложила в заявлението си за напускане един от двата варианта. Значи оставяш на работодателя да избере и той е избрал. Всичко е точно. Нямаш основание да възразяваш. Искала си 2 месеца, но си писала като възможност, която те устройва, и 30-те дена. Там е проблемът, не в работодателя.

# 10
А защо сте си написала в молбата 30 дни, щом не искате? Прави са. Аз дори го разбирам като посочена основна възможност, а срокът по договор - като евентуална второстепенна, в случай че не се съгласят на 30 дни.

# 11
А защо сте си написала в молбата 30 дни, щом не искате? Прави са. Аз дори го разбирам като посочена основна възможност, а срокът по договор - като евентуална второстепенна, в случай че не се съгласят на 30 дни.

Не е ли в основата договорът? За мен второстепенно нещо е бланката, която съм принтирала. Опитаха са да ме излъжат за платения отпуск, който трябва да ми изплатят. Затова се съмнявам и дали е законно да ме освободят по-рано от посоченото в договора ми на основанието, което ми изтъкват.

# 12
  • София
Първостепенен е законовият срок,а именно 30 дни. Договорът си го предложила като опция.
Трябвало е да напишеш това,което предпочиташ еднозначно.
Повечето напускащи винаги предпочитат по-краткия срок и работодателят затова го е приел.

А как се опитаха да те излъжат за отпуска?

# 13
Договорът според КТ има едно леко едностранно действие по отношение на правата на страните - не може работодателят самоволно да те лиши от права, но ти имаш право да се откажеш от някои клаузи, ако така искаш. Тоест той не може, но  ти можеш. И това си направила. Всъщност си поискала нещо в своя полза (в общия случай) и работодателят се е съгласил. Ако иска може да се съгласи и на незабавно прекратяване без неустойка, стига да го помолиш. Ти си поискала 30 дни и си ги получила.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 18:09 от Черна станция

# 14
Първостепенен е законовият срок,а именно 30 дни. Договорът си го предложила като опция.
Трябвало е да напишеш това,което предпочиташ еднозначно.
Повечето напускащи винаги предпочитат по-краткия срок и работодателят затова го е приел.

А как се опитаха да те излъжат за отпуска?

В договора за прекратяване пишеше, че имам 3 дни платен отпуск, който ми се полага и трябва да ми изплатят. Реално дните, които имам са 8 и това се смята много лесно. Когато казах, че има грешка и няма да подпиша, ми отговориха, че от счетоводството са се объркали (при всеки един служител, който напуска се случва подобно нещо и оправданието винаги е счетоводството или оо не сме видели). Ставала съм свидетел и на много други начини по които са се опитвали да ощетят работници, които си тръгват, понякога номера минава, понякога не. Но това са сивите сектори, работодателите масово се стремят да приберат колкото се може повече пари за сметка на служители, които са били лоялни.

Общи условия

Активация на акаунт