Кариерен път, уволнения - моля за съвет :(

• 2 247
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте,

Просто ми се иска да си поговоря с Вас за кариерния ви път, случки и ситуации и да бъда честна, нещо за което да се хвана в момента, защото се чувствам като пълен провал. Sad
На 26 години съм, работила съм доста неща за кратко, но от 5 години бих могла да кажа, че "градя някаква кариера".
От тогава някъде се занимавам с администрация и финанси в ИТ средата.
Всичко беше цветя и рози до момента в който не се сблъсках с редица здравословни проблеми през тази година, операция и т.н и не ме освободиха защото не съм носила полза за компанията в моето състояние. За капак на всичко което ми се случваше в онзи момент се оказах и без работа, а разходите си бяха солидни..

Закрепиха се бързо и месец по късно започнах работа с огромен ентусиазъм, в "уж престижна" компания, но с всяка изминала седмица нещата сякаш ставаха все по-зле, нямах адекватен онбординг, няма процеси, всичко е хаос, хората са претоварени и по всичко си личеше, че не е здравословна работна среда, но предвид разходите, които се налага да покривам си...просто продължих. И така днес ми съобщиха, че ме освобождават защото смятат, че нямало да се справям, не покривам очакванията (които са нереални). Не ме пускаха в отпуск, имаше ужасен микромениджмънт, вътрешно сякаш знам, че си тръгвам от един кошмар, но и същевременно се чувствам сякаш отново се провалям и на за капак съм в изпитателен срок все още и дори не мога да се запиша към борсата докато си намеря друга работа..
Не смятам, че нямам уменията и квалификацията, не смятам и че не съм коректна към работодателите си, но някак си или не мога да попадна на своето място или влизам с погрешна нагласа или и аз не знам вече.
По-чувстителен и емпатичен човек съм и може би очаквам това и от отсрещната страна.. тъжно ми е, болно ми е и за това и пиша тук, как успявате да се изправяте когато живота ви спъва, независимо кариерно, здравословно или в личен план Sad

Извинявам се за хаотичния пост, просто съм буря от емоции Sad

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 19:00 от Тъга

# 1
  • София
Имам приятелка в същото положение. С немски и пейрол /демек ТРЗ/.
Хич не се тревожи, ще се намери стабилно място и за теб.

# 2
Колкото и да е трудно сега, всъщност са ви направили услуга, макар и нежелана. Ясно е, че средата на работа е била натоварваща и лоша, което рано или късно ще се отрази и на здравето ви, нещо което никак не ви трябва.
Гадно е, но в перспектива имате вече опит и шанс да си намерите нова работа. И дано този път е някъде, където ще се чувствате като нормален човек.

# 3
за капак съм в изпитателен срок все още и дори не мога да се запиша към борсата докато си намеря друга работа..
Напротив, имате право на пълна борса, ако не сте ползвали през последните 3 години.
Мисля, че и да сте ползвали, пак можете да се продължите борсата, но може и да е отпаднало.
https://www.odit.info/?s=6&i=312305&f=3
Ако сте ползвали, имате право на 4 месеца минимално обезщетение.
https://www.portaltrznormativi.bg/obezshtetenie-za-bezrabotitsa- … datelya-10493.htm

# 4
Ако не е ходила на подпис или е започнала работа,  без да ги уведоми, докато е записана, няма право да се записва пак 1г.

# 5
  • София
Тъга, нищо кой знае какво не се е случило, което да е петно на кариерата ти.
В момента, съкращения по компаниите, както и да го наречем, не е чудо невиждано, светът е в криза. Само на 26 си, което ти дава едно много голямо предимство - младост и енергия.
Спри да се обвиняваш, едва ли си направила нещо кой знае какво, а при зададени таргети все някой трябва да бъде съкратен, като хората на пробен срок са най-лесни и удобни от законова и финансова гледна точка. На интервю, при въпрос отговорът е лесен и очевиден - във фирмата имаша кампания за съкращения и аз тогава бях на пробен срок и изтеглих късата клечка.
За борсата не знам как стоят нещата, не мога да те посъветвам.
Направи си сиви-то, успокой се и почвай да кандидатстваш наред. Вярвам, че ще изгрее слънце и на твоята улица... и още нещо - емоциите са лош съветник, опитай да ги овладееш, смело напред и успех!

# 6
  • София
Доколкото виждам отстрани, по разкази на приятели, непрекъснато се започват проекти и се развалят проекти.
Примерно, Филипс възлагат на Съдърланд да им събере екип за ТРЗ, обаче след 2 месеца става нещо във Филипс и решават да не си правят ТРЗто в Съдърланд България. Кой е виновен? Ами шефовете във Филипс и Съдърланд, а не хората в проекта!!

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 11:59 от Rockstar

# 7
как успявате да се изправяте когато живота ви спъва, независимо кариерно, здравословно или в личен план

Давам си време да се разпадна, да потъжа, ядосам, вилнея, да си изживея мъката. После си правя план за действие. Той естествено се дъни по милион точки Simple Smile. После нов план, който според необходимост се променя. Фокусирам се върху едно нещо и натискам там.

# 8
  • София
В началото на годината имах план, който взе да се дъни жестоко към средата - май, юни и юли. Ама нищо не вървеше! Даже до такава степен, че ако изкарам пари, не мога да си ги взема. В края на краищата този период мина, имам работа, имам пари, имам любов. Даже потръгнаха разни административни неща, дето съвсем ги бях отписала.
Като станат, ще се похваля тук!

# 9
Много благодаря на всички за отговорите!❤
Относно борсата, никога не съм се записвала и нямам никаква представа как се случват нещата там, от 4 години работя без прекъсване, макар и преди 4 месеца да смених мястото, нещото което ме притеснява, че ме освобождават по време на изпитателен срок и доколкото подочух до момента искат да подпиша по взаимно съгласие, защото споменаха, че ще ми изплатят като бонус още една заплата, а не по чл71 което е че те ме освобождават.
Нямам им доверие и да бъда честна не знам кое е по-добре.
Доколкото знам, ако е  по взаимно съгласие, нямам право на борса или имам там на минималната такава, а ако те ме освободят е 60% от дохода до момента.
Каква им е ползата на тях да подпиша по взаимно съгласие?

# 10
  • София
Дръж на член 71!!!! Така ще получиш хубаво обезщетение!

# 11
  • София
Много благодаря на всички за отговорите!❤
Относно борсата, никога не съм се записвала и нямам никаква представа как се случват нещата там, от 4 години работя без прекъсване, макар и преди 4 месеца да смених мястото, нещото което ме притеснява, че ме освобождават по време на изпитателен срок и доколкото подочух до момента искат да подпиша по взаимно съгласие, защото споменаха, че ще ми изплатят като бонус още една заплата, а не по чл71 което е че те ме освобождават.
Нямам им доверие и да бъда честна не знам кое е по-добре.
Доколкото знам, ако е  по взаимно съгласие, нямам право на борса или имам там на минималната такава, а ако те ме освободят е 60% от дохода до момента.
Каква им е ползата на тях да подпиша по взаимно съгласие?

Не можеш да ги съдиш.
Аз по взаимно няма да подпиша нищо. Като искат - да напишат друг член, ако си по 71 - пълна борса, по взаимно - 4 месеца на минималното обезщетение.

# 12
Чл. 71 не изключва взаимна инициатива за прекратяване на договора (без да отпада правото Ви на пълна борса), нито изключва бонус към заплатата.
Прочетете хубаво КТ чл. 70, 71 и чл. 325-335 и питайте точно какво Ви предлагат.
Също, ако сте подписали срочен договор за 1 година или по-малко, по закон изпитателният срок не може да е по-дълъг от 1 месец, съответно е незаконно да Ви освободят по чл. 71.

# 13
Не подписвай по взаимно съгласие, ще си вкараш автогол. Виж освобождаване по какъв член ти предлагат и пак пиши тук.

# 14
Не съм длъжна да подпиша нищо утре нали? Понеже утре сутрин ми е срещата с тях.

Общи условия

Активация на акаунт