Права над дете

• 3 116
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам следният въпрос. С човекът, с когото живея си имаме малко бебче, но неразбирателството по между ни е страшно. Той е много избухлив и прави много щуротии. Посяга ми, съответно и аз не отстъпвам. Но той е мъж и ме наранява. Говори ми всякакви глупости и тем подобни.
Не веднъж съм го хващала да ме лъже. Проблемите са много. Страх го е да не си тръгна с детето и смее да ме гони от тях като изпадне в тва тежко състояние да посяга, псува и т.н. Направи много грешки, които не са нормални в едни семейни отношения и аз прощавах само заради детето. Той съжаляваше след това. Както и да е. Много е дълго за обяснение.
Така... Когато се караме до такава степен ме заплашва, че ще ми вземе детето. Като ме гони без колата, която се води на негово име, но аз съм дала половината сума и няма как да го докажа.. Ей така.. На улицата без багаж, без кола, без дете. Минава малко време и му минава. Аз съм на новото място с неговото семейство и неговите приятели (всички подкрепят него, а аз си нямам никого) Смея да твърдя, че причината и виновника за скандалите е той. Той е и провокатора.
Въпросът ми е: Как бих могла да си взема детето без той да ме допуска до този дом, ако наистина се стигне до там? За колата е ясно, че няма как да докажа, няма и да ми върне парите. Упреци защо все още съм с него са излишни.
Някой имал ли е подобна ситуация.
Другият ми въпрос е:  стигне ли се до съд кой би имал по-голямо право над детето? Все пак аз съм майката, аз съм го носила и минала през болезнена та трудност да го родя. И това е съществото, което обичам най-много. Няма да допусна да ми го вземат. Тук може би е важно да спомена, че нямам свой дом и не мога да отида при близки и роднини. Сама съм, но все някак ще се справя.
Извинявам се, ако е хаотично и не толкова разбираемо. Някой преминал ли е през подобна ситуация. Вероятно с адвокат трябва да се консултирам за правата върху детето.

# 1
Отдел "Закрила на детето" или друга организация, която защитава жени, подложени на насилие. Събрани документи и по възможност скрити пари. Изгони ли те без багаж и детето звъниш на 112 и викаш полиция и социални.
Ако имаш възможност направи консултация с адвокат също така и подготви тръгването ти от там, с детето разбира се.

# 2
  • София
Ако можеш си отделяй скрити парички, ти знаеш какво да направиш в случая с гоненето, няма нужда да ти го казвам.

# 3
  • Melmak
Заплашва и няма да ти вземе детето. Кой съд ще отнеме дете от майка му, особено бебе. Изключвам случаи на наркоманки, психично болни и подобни.

# 4
Хайде да почнем с подготовката - имаш ли семейство - майка, баща, брат, сестра? Има ли къде да отидеш с бебето?

Имаш ли някакви средства заделени, които да използваш, за да избягаш?

Телефона ти подслушва ли се, следи ли се разпечатката? Намери безопасен телефон и се обади на организации за закрила на жената и звена в помощ на жени с деца в среда на насилие. Дори ТУК в този форум има адвокати, официално представящи се и отговарящи на въпроси. Свържи се с тях.

# 5
  • София
В България ли си или не?

# 6
  • София
Класическа заплаха на класически насилник. Ако се изнесеш с детето и няма да го погледне повече.
Ако имаш родители, роднини, изнасяй се при тях, докато този хубавец е на работа.

# 7
В България много трудно дете се преписва на бащата, за да е така, майката трябва да е наркоманка, психично болна и да представлява огромен риск за детето. Това го казвам като успокоение - и да заплашва, че даже и връзки да има, пак много трудно ще му се получи. Посъветвай се с адвокат, обърни се и към Закрила на детето, нека да са наясно в каква рискова среда сте с бебето - факта, че ти посяга, е меко казано притеснителен, утре какво му пречи да посегне на детето. Това, че нямаш свой дом и близки не трябва да те отчайва - държавата ни може да е неуредена за много неща, но Слава Богу, закриля майките и децата. Успех!

# 8
Здравейте, Kayti,

В BG-Mamma даваме възможност на всички регистрирани потребители да се консултират безплатно с адвокат по семейно право. На разположение е адв. Атанася Бораджиева, която отговаря на въпроси от потребители и предоставя правни съвети в тази тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1665823

Можете да се обърнете за подкрепа и към психолог, например Ива Янчева. Нейните консултации също са под формата на въпроси и отговори в отделна тема и са напълно безплатни. - https://www.bg-mamma.com/?topic=1522349

Поздрави и успех!

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 15:08 от Пeтя

# 9
Ако описаното е вярно, сериозно ли смятате, че би имало инстанция, която са повери бебе на насилник, вероятно с психични проблеми или някаква зависимост, защото описаното не е поведение на нормален човек. И няма какво да чакате да стигате до изхвърляне на улицата, че тогава да предприемате някакви действия. Не му прощавайте заради детето, никое дете не заслужава да живее сред побоища и скандали. Точно заради детето си бягайте. Консултирайте се с адвокат и се спасявайте, спасете си живота, вашия и на детето.

# 10
Зависи и как ще бъдат представени нещата. Ако не е документирано изхвърлянето без детето и багаж на улицата или друго насилие, то ще е нейната дума срещу неговата. А той и родата му ще твърдят, че тя просто е безхаберна и е зарязала мъж и семейство.
Авторката трябва да се подготви и при следващ случай да звъни на 112, ако трябва и квартала да събере за свидетели.

# 11
  • Пловдив
Най-добре да се обърнете към адвокат, който да организира нещата, така че да са най-изгодни за вас. Пишете ми на лично, ако решите.

# 12
  • Пловдив
Зависи и как ще бъдат представени нещата. Ако не е документирано изхвърлянето без детето и багаж на улицата или друго насилие, то ще е нейната дума срещу неговата. А той и родата му ще твърдят, че тя просто е безхаберна и е зарязала мъж и семейство.
Авторката трябва да се подготви и при следващ случай да звъни на 112, ако трябва и квартала да събере за свидетели.

Точно така ще стане! Цялото семейство ще иде в съда да я очерни! И е огромна заблуда, че в България се взимат децата на пропадналите майки.

Който пръв открадне детето, обикновено той получава родителските права. Ако успее да те изгони на улицата, без да вземеш детето със себе си, свършена си!!!
На делото цялата рода ще разкажат как го предизвикваш защото си невъзпитана се биете (ти не го отричаш, просто той е по силен и те побеждава), той ще има дом и подкрепяща среда (сиреч баба на разположение), а ти нищо! Ако не си викала полиция на всеки бой, ще е буквално твоята дума срещу неговата и на цялото му семейство и приятели. Отделно и това е семейния дом и е препоръчително детето да не го напуска.
Съда ще му даде родителските права веднага!

Трябва да действаш много бавно и целенасочено, никакво тръгване в момент на скандал. Ако започне да те гони по-добре започни да плачеш и да се молиш, отколкото да излезеш от дома му без детето. Викай полиция и пиши жалби всеки път и пази копия. Дори после да се сдобиете, ще имаш черно на бяло, че неведнъж си ставала жертва на насилие.
Аз загубих родителските права за нещо далеч по дребно от побоища пред детето.
Не пуша, не пия алкохол, не взимам наркотици, нямам любовници (и той дори не го е писал като довод в исковата си молба). Имам дом и високи доказани доходи, работа, на която мога да ходя, когато си искам, но нямам "подкрепяща среда" - тати почина, мама е алкохоличка (а това се оказа изключително важно за съда) и съм осъдена за насилие.
Състави си план и действай много обмислено. Събирай пари и доказателства, защото, ако реши да ти вземе детето, те чака тежка битка. Ти няма да имаш почти никакви свидетели, за разлика от него. Разказвай всичко на близки и приятели, за да имаш свидетели и ти.
Има голяма вероятност той е да е напълно неспособен да се грижи за детето и да не го иска реално, но не се знае дали свекървата не мечтае да спре работа и да бъде отново "млада майка на бебче". Той ще вземе детето само за да страдаш, а тя ще го гледа.

# 13
  • Поморие
Класическа заплаха на класически насилник. Ако се изнесеш с детето и няма да го погледне повече.
Ако имаш родители, роднини, изнасяй се при тях, докато този хубавец е на работа.
Да, действат като по учебник. И "моят" плашеше така, а го мързи дори дупето на бебе да избърше. Такива са способни при дело за развод да хвърлят страшно много кал по жените си, но те ще използват лъжи, а ние можем да използваме самата истина и права ще вземат, ама на куково лято. Дете от нормална и адекватна майка никой съд няма да отдели. И следващия път не създавайте семейство прибързано. Аз съм преживяла адски много нещастие и някой за да ми докаже, че е свесен, от девет кладенеца вода да ми донесе, оак ще имам едно на ум (мъж ли е... Знае се..)!
Аз имам същия проблем - моят бивш мъж ме очерни пред детски психолог, а какво остава пред съд. Има и познати адвокати. Знам като по правилник какво ще стане. Той е патологичен ревнивец и ще ме изкара лека жена и каква ли не, мързеливец, който чака за всичко на жена си и дори и не пипа децата, но ще каже, че аз съм безполезна. Но аз пък няма да пропусна да спомена екземплярката с най-древната професия и най-съвременните пороци, която ми водеше вкъщи докато бях бременна и докато раждах първото дете и заради която ни ограби.
Не си мълчете, момичета! С техните камъни - по тяхната глава! Трябва да победи истината, а не лъжата. Деца от майка НЕ се отделят!

# 14
  • Пловдив
Деца от майка НЕ се отделят!
А от баща?

Общи условия

Активация на акаунт