Фармацевтичната индустрия - внос на лекарствени продукти и козметика

• 392
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам малко нестандартен въпрос. Как точно работи фармацевтичната индустрия откъм продажби на определени лекарствени и козметични изделия? Наскоро се запознах с човек производител на лекарствени продукти и козметика в Турция и искам да ги внасям в България, но не съм сигурен как точно протича дадения процес по дистрибуция. Знам, че аптеките имат определени дистрибуторски фирми, от които зареждат, но задължително ли е да минава стоката през тях? Също така вярно ли е, че понякога аптеките не изплащат продуктите докато не ги продадат или направо ги връщат ако им изтече срокът?

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 23:08 от Не се сърди, човече

# 1
Е, ако им изтече срокът ти какво очакваш? Да ги продават въпреки това.. 🙄

# 2
  • София
Лекарства се продават по строго реглентиран ред и се изисква предварително одобрение от Агенцията за лекарствата (обряват се там разни характеристики, па разрешение за внос, па листовка за пациента и т.н.).

Повечето аптеки работят на консигнация и когато продуктът е с изтекъл срок на годност или не се продава го връщат на дистрибутора.

Пазара на лекарства е доста „озверен“ и не е за всеки.

# 3
В ЕС не мога да се внасят лекарствени продукти без да са регистрирани в страната, без одобрението на производителя и без лиценз за търговия на едро . С козметиката е по-лесно, до момента в който производителя те надуши и ти врътне кранчето.

Повечето аптеки работят на консигнация и когато продуктът е с изтекъл срок на годност или не се продава го връщат на дистрибутора.
Отдавна консигнацията не е опция, всичко се плаща в брой при доставка или до 3 дни по банков път. Само редица "специални" клиенти  имат кредитна линия но срока за плащане е все по-кратък.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 20:33 от LionKing

Общи условия

Активация на акаунт