Счетоводни въпроси - 3

• 4 012
  • 94
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте имам фирма, собственик на малко хранително магазинче съм (семеен бизнес) , но в трудно положението и ми излезе работа в Германия където ще ме осигуряват, въпроса ми е дали е проблем да продължа да се осигурявам в България ? Счетоводителя ми обясни, че няма никакъв проблем и немците не ги бърка, но ще се радвам да чуя вашето мнение

# 46
  • Обран бостан ;)
Здравейте имам фирма, собственик на малко хранително магазинче съм (семеен бизнес) , но в трудно положението и ми излезе работа в Германия където ще ме осигуряват, въпроса ми е дали е проблем да продължа да се осигурявам в България ? Счетоводителя ми обясни, че няма никакъв проблем и немците не ги бърка, но ще се радвам да чуя вашето мнение

Може да подадете декларация за спиране на дейност. Така няма да дължите осигуровки, но не трябва да извършвате и дейност.

Най-вероятно осигировките в Германия не покриват здравното осигуряване и ще се налага да плащате ако ползвате здравни услуги тук.

# 47
Здравейте, при чисто РЗ 2900 лв, започване на работа на 07.05.2025 г, демек 17 работни дни, колко трябва да е заплата за месец май?
Благодаря 😊

# 48
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, при чисто РЗ 2900 лв, започване на работа на 07.05.2025 г, демек 17 работни дни, колко трябва да е заплата за месец май?
Благодаря 😊

2594.74 лева

# 49
Не разбирам от ТРЗ, но и моята логика е такава.
Май месец има 19 работни дни. Аз съм работила 17 р.д
(2900:19)х17
Благодаря Lady ☺

# 50
Е, това е повече аритметика 😋
Така се смята, да.

# 51
Моя близка се завърна в България за постоянно.  Скоро би трябвало да започне да получава пенсия от страна извън ЕС.
Интересува се дали ще трябва да декларира тези пари в данъчна декларация  и дали ще трябва да плаща данък върху тях.
Благодаря

# 52
Моя близка се завърна в България за постоянно.  Скоро би трябвало да започне да получава пенсия от страна извън ЕС.
Интересува се дали ще трябва да декларира тези пари в данъчна декларация  и дали ще трябва да плаща данък върху тях.
Благодаря

Не. Върху пенсиите не се дължи данък.

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/pensii

# 53
Здравейте, майка ми подписа трудов договор при нов работодател на 15.08, но виждам, че все още не е отразен в НАП.
Някой знае ли в какъв период това се визуализира в портала при проверка с ПИК?

# 54
По принцип веднага се отразява. Срока за подаване е три дни. Проверете дали гледате правилната справка - актуално състояние на ЕЕТЗ.

# 55
Здравейте, майка ми подписа трудов договор при нов работодател на 15.08, но виждам, че все още не е отразен в НАП.
В кой раздел на портала гледате?

# 56
  • Обран бостан ;)

Имате право да изискате от работодателя копие на протокола, който идва от НАП при подаване на ЕТЗ.

# 57
Даже трябва да подпише справката от НАП

# 58
Здравейте, брат ми  излезе в неплатен отпуск и сключи втори трудов договор по чл.111, от новото работно място искат хартиената трудова книжка да е оформена до 31.08 или да бъде издадено УП-3 за периода 01.06-31.08. От първото работно място отказват с мотива, че хартиената трудова книжка е до 31.05 и няма как да пишат в нея след този период, УП-3 няма как да издадат, след като не е напуснал, да си видят стажа в електронната трудова книжка. В новата фирма обаче твърдят, че това е невъзможно и искат документ, направо в чудо се е видял. В НОИ могат ли да издадат документ, удостоверяващ трудовия стаж за толкова кратък период и при положение, че не е напуснал работа?

# 59
Да си извади ПИК от НАП или НОИ и да направи разпечатка от там. От 01.06.2025 не се правят записи в трудова книжка. УП може да се издаде по всяко време при поискване.

Общи условия

Активация на акаунт