Оборотна ведомост - как да съставя

• 455
  • 6
  •   1
Отговори
  • София
Имам нужда от съвет/помощ:

Имам регистрирано ЕООД през януари 2023 г. Регистрирах го и по ЗДДС. Основен капитал - 50 лв.

Никога не е имало дейност. Всеки месец подавам нулеви декларации по ЗДДС.

Тези 50 лв. заминаха за обслужване на банковата сметка, за 1 година (нещо такова). Към днешна дата няма нито банкова сметка, нито касов апарат. Подала съм декларация към НСИ и Агенцията по вписванията, че не извършва дейност. Нямам счетоводител.

Подадох заявление за дерегистрация по ЗДДС. От НАП ми искат Оборотна ведомост за предходната година.

Има ли образец някъде, който мога да ползвам? Или какво да впиша, как да съставя тази оборотна ведомост?

Ще съм безкрайно благодарна за съвети и идеи
🙏

Малко ми е спешно и затова пускам нова тема. Благодаря на модераторите за разбирането

# 1
  • София
Малко ми е спешно и затова пускам нова тема.
Нова тема по никакъв начин не означава, че ще получиш бързо и точно отговори. Даже е по-вероятно никой да не ти обърне внимание.

В такива случаи съветвам да се пише в специализирани общи теми.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1739249

# 2
tini_tini без да подценявам уменията ти, обърни се към счетоводител. Трябва да се заведе някакво счетоводство. Оборотната ведомост има начални салда, дебитни и кредитни обороти, и крайни салда на счетоводните сметки. За професионалист, който има счетоводен  програмен продукт, съответните образование и знания, ще отнеме кратко време и съответно няма да Ви струва скъпо смятам.

# 3
  • София
tini_tini без да подценявам уменията ти, обърни се към счетоводител. Трябва да се заведе някакво счетоводство. Оборотната ведомост има начални салда, дебитни и кредитни обороти, и крайни салда на счетоводните сметки. За професионалист, който има счетоводен  програмен продукт, съответните образование и знания, ще отнеме кратко време и съответно няма да Ви струва скъпо смятам.

Благодаря, Бени.

Да, знам, че счетоводител ще свърши добре и бързо работата, но не ми се занимава за търся, да обяснявам... Все пак всичко е на 0.  А аз нямам време поради други ангажименти.

Една потребителка тук предложи да обясня казуса на човека от НАП, който ми изиска документа. Едва ли съм първия случай. Ако има лесно решение - ще ми каже, ако не - ще търся счетоводител.

Много благодаря за включването ☺️🙏

# 4
Не е вярно, че е нула. Има разходи по Регистрация и адвокат плюс банка месечно, в смисъл сметка банка, с която оборота ти е месечната такса. Внасяни, осигуровки? Не става ясно. Разход за счетоводител? Вероятно не ти се прави, но...

# 5
Направи разхода за счетоводител, за да си на чисто с НАП. Какво да ти каже човекът НАП, че само за теб ще се направи изключение, защото нямаш време? Приходи и да си нямала, разходи си имала, така че...

# 6
  • София
Е,  uncommon, коментарът ти е малко груб. Не искам изключение, но едва ли съм първия човек с фирма без дейност. И ако имаше по-просто решение, щеше да ми спести време. Anyway.

Просто попитах. Все пак, не всеки разбира от счетоводство. Естествено, че ще търся възможно най-бързото решение. Време нямам, и не ми се разсейва със странични занимания.

А кой нормален човек ангажира счетоводител за фирма, която няма дейност? Не знам, може и да е практика, но това би означавало да му плащам от джоба си за никаква дейност.

Дори ако имах време, щях да си инсталирам счетоводния софтуер и да се опитам сама да си съставя документа. Но не ми се занимава.

Консултирах се с човека от НАП, много любезен и добронамерен, направо не можех да повярвам. Препоръча все пак да намеря счетоводител със софтуер, който да състави оборотната ведомост.

И със счетоводител се свързах, обясних й каква е ситуацията, каза ми какви документи да подготвя и да й ги изпратя, и ще спретне ведомостта. Срещу заплащане, разбира се.

Благодаря на всички за съветите и идеите.🙏 За съжаление няма shortcut 🤭

Общи условия

Активация на акаунт