Как спестявате в ежедневието?

• 66 623
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 990
Ние отдаваме под наем апартамент в Солун и лятна къща в Неа Ираклица. С ръка на сърцето ви казвам, че от наем неможе да се самоизплаща нищо. То си има и разходи за ремонт, за почистване. В момента всички режийни поскъпват, само се радвам, че сме ги изплатили.
Иначе аз направо превъртях играта с подаръците. Забравих за бюджет, за всичко....ужас. Накупих на всички, баби, лели, племеници, сестри, братя, чичовци. Нищо не спестих тоя месец, ама здраве да е..

# 991
Здравейте, решила съм през тази година да проследявам всеки разход. Можете ли да предпочитате подходящо приложение или таблица в ексел? Бих искала да ги разделя и по категории. Ако някой ми прати и на Лс ще съм благодарна.

# 992
  • София
Аз ги водя в екселска таблица. Има и много безплатни темплейти, но за мен фенси приложенията са просто начин за взимане на пари. И на хартия да ги записваш, ако искаш да ги контролираш, пак ще намериш начин.

Е, сложила съм един чарт по категории за визуализация, но (само)дисциплината не следва от това.

# 993
Съгласна съм че всякак става, въпросът е да  имаш някъде записан всеки разход. И в приложение да е, и в проста таблица да е, и в тефтер да е - записите си зависят от теб дали ще ги правиш за всеки разход или не. И ако бюджетът ти е общ заедно с друг човек, ще ти трябва и другият да отразява коректно всичко похарчено за да излязат сметките.

# 994
  • Mediterraneo
От поне 7-8 години си водя справки за всичко похарчено в обикновен екселски файл. Това обаче не води до спестяване Simple Smile

# 995
От много години мъжът ми вкарва всички касови бонове на екселски файл. Това е за наша информация, не е начин за пестене.

# 996
  • София
Да, въпросът е дали ще направиш нещо с информацията, не само да я виждаш.

Записвам си ги в един notepad на телефона дневните разходи и на 4-5 дни ги нанасям в ексел.
Константните ги нанасям още в началото на всеки месец. Не мога да им хвана напълно края, защото половинката не е много стриктен с дребните от типа на 5-10лв в Билата, но го карам да плаща само с картата, за да се види по- лесно.

# 997
  • София
А какъв е смисъла да се записва всеки разход?
Ако напр. запиша, че съм купила 2 кутии сладолед - едната сме изяли, другата остава във фризера.
Като получа месечния приход - плащам сметките по банков път. Купувам каквото свършва в къщи и с каквото сме решили да се храним няколко дни напред. Отделям пари за фонд "И аз съм човек" и фонд Резервен в отделни сметки.
Всичко това го има в извлечението на кредитната карта, с която оперирам ежедневно. Много рядко плащам пари в брой.
Ако приходите не ми стигат бих помислила за увеличаване на дохода, а не за вписване на бройките покупки.

# 998
Благодаря ви за бързите отговори! Ще помисля запасяването в телефона и след това прехвърляне в ексел, само за 1 човек е. Целта е оптимизация, иначе и сега спестявам, но особено за храна съм сигурна, че мога да оптимизирам.

# 999
  • Mediterraneo
За мен има смисъл. Напр. като видя, че този месец съм избухнала с купуването на дрехи, следващите 2-3 месеца съвсем умишлено и целенасочено избягвам харченето точно в това перо. Разбира се, ако имам нужда от чорапи, ще си купя. Наблюдавам поведението ни през годините, не толкова да следя разходите; да успявам да преливам от перо в перо, когато се налага. Ето този месец имаме важни семейни събития, няма да вадя от спестяванията заради тях, но ще гледам да огранича максимално разни други пера, които в момента не са ни необходими.

# 1 000
Записване в телефона, че после в Ексел... двойна работа и двоен шанс да ти писне. Поне Google Sheets ползвай, пак можеш от телефона да пишеш там, но си ти е таблица като в Ексел. Обикновено техните таблици ги ползвам точно защото са ми достъпни отвсякъде, иначе си ги създавам от компютъра че ми е по-удобно, особено ако има да се пресмята нещо а не просто да надпиша колони. А от телефона вече лесно се нанасят стойности после и мога да го свърша това навсякъде и по всяко време. Аз за други неща правя така де, не точно за разходи, но си е работеща тактика.
Хубаво е човек да си проследи за някакво време какво се случва с парите му. А вече след това какво ще направи с тази информация е трето и пето Grinning Но за мен е по-успешно ако трябва да се направи нещо, да се мине през това първо. Че евентуално по-лесно решаваш къде искаш да свиеш.

# 1 001
Аз съм пробвала да записвам в една тетрадка, правих го един месец горе-долу. И бога ми то едни харчове, то едно чудо, като седна и половин час писане. Та зарязах на втория месец. Иначе спестявам, даже и сега след празниците съм на плюс, макар че се олях с подаръците за Коледа, ама имах и много накупени от преди месеци 😉. Например на детето абсолютно всичко бях взела предварително и от черен петък и от др. намаления. Но аз днес имам рожден ден, та почти всички подаръци са ми в кеш. Та веднага отиват при спестените пари, сега нямам нужда от нищо.
Иначе аз за новата година съм си решила да оптимизирам положението с храната, то е едно купуване на 5 вида сирена и кашкавали, разни глезотии, фризера пълен аз редовно купувам за вечеря, защото нищо не съм извадила и такива ти му работи. Ще започна да си планувам поне за два дена напред вечерите, и така ще спестявам едно 100лв на седмица от готови храни, поръчки и купуване на 5 различни неща, защото всеки иска различно в магазина. Аз като сготвя няма никакви претенции, слагаме масата и се сяда да се яде. Иначе ако няма се започва едно вземи на мен това, на мен от онова голямо поръчване.
Другото, което много, ама много искам вече да направя е да спра цигарите, но това е друг въпрос, с който няма да ви занимавам сега.
Та като за начало планувам вечерите и това е за сега.

# 1 002
  • Mediterraneo
Не знам за какво толкова писане говорите. Аз не отбелязвам, че този месец съм купила два буркана майонеза, три червила и пакет презервативи. Има си общи графи. Моите са горе- долу текущи сметки( ток, вода, наем, застраховки, нет и т.н., които се плащат ако не всеки месец, то на три или 6 месеца), храна, дрехи, козметика, препарати, други( от домашни потреби до паркинг, подаръци и каквото друго не влиза в останалите графи), транспорт.
Вземам бележката от Лидл, ако съм купила препарат за чистене, вадя от общата сума, останалото директно отива в храна. Работа за  не повече от десетина минути на края на седмицата да прехвърля няколко касови бележки и да видя в приложенията на банките какво е изтеглено/ платено.

# 1 003
  • София
Каквото Тарталета е написала, нямам какво да добавя

# 1 004
Аз нищо не записвам никъде. Пари в себе си кеш почти не държа, навсякъде плащам с карта и там си пише кое колко. Кеш само колкото ако събираме на някой за рд или ако искам да си купя някаква закуска, че павилиончето на спирката няма пос терминал.

Общи условия

Активация на акаунт