Как спестявате в ежедневието?

• 66 623
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 975
Аз спестявам за почивки - да. Също така някога във времето ми се ще основен ремонт на кухнята и някой и друг козметичен из другите стаи. Непредвидените разходи са гадно нещо, ето сега се оказа, че след празниците ще трябва да търся нов шкаф за банята, че моят падна.
Ама  поне според мен има разлика между това да спестяваш и това да се лишаваш.

# 976
  • София
Не спестявам заради самото спестяване, за щастие не ми се налага, но мразя разхищението. На време, на пари, на ресурси - разхищението ме дразни неимоверно. Даже не само моето лично, а по принцип. Както казват вкъщи, стисната съм по природа. Simple Smile Изработила съм си някакви модели, които работят за мен. Не ми нарушават комфорта, но и не харча излишно.
-Прах за пране ползвам само "Ариел" и купувам на промоция. Около 80 пранета бяло и 120 цветно ми отиват на година и ги купувам като са поне на -40%. Или от Гърция, или тук като са 2 за 1, но ме дразни, като трябва да ги купя на пълна цена. Simple Smile
- Душ-гел, шампоан, афтършейв, маски и т.н- по същия начин.
-Харесвам 2 марки паста и сосове, съответни взимам само тях. Като ги пуснат с намаление, взимам по 4-5.
-Кисело мляко, прясно мляко, сирене и кашкавал - харесвам 3-4 марки и взимам което е с намаление. Не взимам разни измислени, щото са евтини. Опитът ми показва, че обикновено ги изхвърлям.
- Месо купувам от определен магазин, там промоции няма. Simple Smile Но пък като отида, ми смилат 2 кг на кайма и ми я разделят в 4 опаковки. Прибирам във фризера и не се разхождам за една кайма.
- Гледам да имам в колата и в чантата торбички за многократна употреба. Много ме е яд да купувам торбички! Те обикновено се прокъсват и за боклук не стават после. Ако не са скъсани-ползвам си ги. Simple Smile
- Мразя да пускам фурната само за 1 нещо. Като ще готвя в нея, подготвям още нещо. Примерно пълнени чушки и след тях метвам една баница.
- По-малки количества - в пота.  ( ИнстантПот) . Не мога да направя толкова хубав кекс във фурната! Става за бавно готвене, за бързо готвене, за печене, за супи даже и харчи много по-малко от котлон и фурна, а вкусът е по-добър. За някои неща не става, спагети примерно, и си ползвам нормалните уреди.
- Пералня и сушилня гледам да пускам пълни, т.е. на пълен капацитет за съответната програма. Не въртя 3 парцала, като се напълни- тогава.
- Почистването на миялна и пералня, когато трябва да пусна на висока Т, го правя на нощна тарифа. Нормална пералня не пускам през нощта, може да е шумна, но почистването не е.
- Обичам да пътувам из Европа за по 2-3-4 дни. Дебна за евтини полети и го планирам спрямо тях. Когато ми е фиксирана датата, дебна за периодичните 10-20% намаления, все е нещо. Simple Smile
- Храненето предимно със сезонни зеленчуци и плодове, спирането на водата, докато си мием зъбите, загасяне на лампи в празна стая са ясни.

Както казах-стисната по природа. Simple Smile

# 977
Искам да попитам дамите с апартаменти, които дават под наем, с ипотека ли ги купихте. Получава ли се номера, наема  да изплаща ипотеката.

# 978
Ако имате "излишен" апартамент, пуснете го под наем, но честно казано аз не бих купила специално с цел да го отдавам.

# 979
Искам да попитам дамите с апартаменти, които дават под наем, с ипотека ли ги купихте. Получава ли се номера, наема  да изплаща ипотеката.
Не е с ипотека, със спестявания. Не може да разчиташ на наема, да си плащаш ипотеката. И от наематели няма голям келепир, вземаш някой лев, ама си е разправия. Аз вече махнах квартирантите, като се пенсионираме и не ни стигат парите, тогава пак ще сложа.

# 980
  • София
Не познавам човек, роден в 21-ви век, който да си е купил кеш апартамент със свои лични спестявания. Ако родителите ти са пестили цял живот и то във "валута", която не се обезценява и наследиш някакви пари плюс твои. И чакаш хептен кризата, когато една гарсониера беше по 40к, тогава може. Иначе - не

Или иначе казано, апартаменти не се купуват с пестене от прах за пране и маска за коса.

# 981
  • София
Е, човекът, роден в 21 век, ще да е на макс 25 години. Откъде да ги “спести” тези пари?!

Иначе нашите имоти са с кредит. Няма как наем да е колкото кредит. Или покупката трябва да е с много голямо самоучастие, или намерен специфичен и много подценен имот.

# 982
  • София
Аз отдавна съм го казвала в темите за спестяване - от 2010 водя семеен бюджет, въртяла съм го по всякакъв начин, но от заплатите /редовните приходи/ и редовните разходи нито лев не съм отделила. Таман сложа 200-300 настрана - айде за колата или нещо подобно. Коледа, рождени дни, 15 септември....
Вече, ако падне нещо странично - проект, наследство - тогава се мисли и се инвестира.

# 983
Съгласна, аз трудно спестявам 2хил.лв. и веднага отиват по някое направление, даже и не мечтая, че ще спестя 200хил.лв.
Иначе чувам, че "хората така правели" . Купуват с ипотека и уж наема изплащал. И се чудих възможно ли е.

# 984
  • София
Е, човекът, роден в 21 век, ще да е на макс 25 години. Откъде да ги “спести” тези пари?!

Грешно съм се изразила - със съзнателен живот в 21- ви век.

Ето един 20- годишен кредит. Наемите са свирнати, но за изцяло изплащане от наем и дума не може да става.

# 985
Спестяваме и ние вече не знаем за какво. Първо беше за покупка на място и строеж на къщата, след това завършихме къщата, ред е на ремонт на апартамента. Само  и квартира в София плащаме, та малко се объркаха плановете. Все още не смеем да пуснем апартамента под наем. Обмисляхме покупка на втора къща преди няколко години, отказах мъжът ми и сега не съм сигурна дали не сбърках.
За апартаментът имахме ипотечен кредит и повече от 50% самоучастие. За къщата само потребителски . Всички са изплатени.

# 986
Три имота съм купила без кредит, но наем не съм плащала никога, живеем близо до родителите и на двамата, като млади много ни помагаха,  но и ние не сме правили фасони и чалъми да се правим на много оправни, да не даваме децата и т.н.

# 987
Преди десетина години едни близки взеха кредит и вноската им беше около 1000 лева, максималната вноска, която са им дали. Двамата бяха със заплати от по около 1000 лева чисто. С 1000 лева си се оправяха, само като излезе в майчинство жената, на втората година веднага се върна на работа. После сменяха работи, заплатите им скочиха 3-4 пъти, похвалиха се преди 1-2 години, че вече е изплатена апартаментът. Ако бяха взели по-ниска вноска, тогава имаше, сигурно по някое време наемът за подобно жилище щеше да е по-голям от вноската, като не броим самоучастието.

# 988
  • София
Преди десетина години беше малко след дъното на цените. Криза и ниски цени на имотите означава и криза на пазара на труда. Т.е. гледат се и други фактори - дали можеш да си позволиш да рискуваш в неблагоприятна икономическа обстановка.

# 989
Ние сме в Германия, държава на наематели, така че при нас е малко по-различно. Имаме някои данъчни облекчения за жилище, което е като инвестиция (за отдаване под наем). Но при нас  цените на жилища са най-високи, и макар и наемите да са най-високи, съвсем не покрива вноската. Като отделим част от наема за евентуални ремонти горе долу е половината вноска. Но ние така сме решили, защото искаме по-бързо са го изплатим, и сме преценили, че не е рискова инвестиция.

Общи условия

Активация на акаунт