Как спестявате в ежедневието?

• 66 481
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 320
Да в Хърватска е по-евтино. И на пазара им цените са много по-ниски от нашите. Като минаваме лятото разглеждаме тук и там и където и да спредм да си вземем плодове и зеленчуци са на по-ниски цени от тези където и да спрем в България.

# 1 321
  • Между гори и планини
Как се завъртяхме, за да достигнем до лозунга " За Бога, братя не купувайте!" Това е от моите тийн години когато бяхме в жестока криза и инфлация...
Относно защо тук е скъпо - защо много малко неща произвеждаме. Внос, транспорт, прекупвачи и данъци и всичко е с двойна цена
Знаете ли на фермерските пазари , особено в топлите месеци какви смешни цени има, случвало ми се е да ме молят да купя и да намалят цената многократно, само , за да не я приберат и хвърлят.
Аз бих направила бойкот на всички хранителни магазини, не само на големите. Храна у дома много, доста съм независима в това отношение. И без това рядко купуваме . Но хората в градовете сте много зависими.

# 1 322
Доня Дафина, много ходя по такива малки производители лятото. Възрастни, които продават плодове, зеленчуци, яйца и други неща. Наистина продават евтино хората, а стоката им е много хубава.

Съгласна съм, че проблемът е далеч от цените в хранителните магазини. Всичко е много скъпо, трябват някакви масови протести за всички цени - ток, вода, услуги, транспорт, горива, хранителни продукти, строителни материали, лекарства и каквото се сетите.

Гледам да пестя, като купувам само това, което ми трябва и следя промоциите на различни места. Каквото мога си приготвям сама, купувам само суровини. Ако имах една градинка, в която да отглеждам плодове, зеленчуци и ядки би било просто чудесно. За съжаление дворчето ни е малко и почвата никак не е плодородна. Имаме една лоза с грозде и това е.
От началото на годината ме е обвзело някакво желание да се отърва от всичко, което си стои ей така и изобщо не се използва вкъщи. Разпродадох онлайн парфюми и тази седмица ще продължа. Имам и много цветя, които също мисля да пусна за продажба.

# 1 323
Ако ми останат шунки, сирена и подобни, които трябва да се употребят, веднага забърквам солени мъфини или киш някакъв, или сос за паста.
Хубава идея, ако имаш семейство от поне 4 човека. Двама работещи и обикновено заети на обяд, кога ще ги изядат тези мъфини, киш или паста + сандвича, който се предполага, че са си направили първоначално. Просто няма време нито за готвенето им, нито за изяждането, защото в крайна сметка ще се развалят или трябва 3-4 вечери под ред да се яде само това, което омръзва. (Иначе много обичам и трите изброени.)

# 1 324
kiticat ами ти си яж където ти е по-спестовно Simple Smile Кой те критикува

# 1 325
Идеята на спестяването е така да направиш бюджета, че да имаш пари за всичко. На един приоритета му е да яде плодове, на друг меса и зеленчуци, трети да купува книги, четвърти да пътува... Ако има адекватни цени на храната, за да не се тича по промоции, нещата ще бъдат много различни. Все пак това е най-скъпото перо, в България.

# 1 326
И адекватни да са цените (всички знаем че не са), пак едва ли да игнорирам промоциите, това са си спестени пари всякак. Но нещата с цените у нас наистина излизат извън контрол, те вече съвсем несравними стават с доходите...

# 1 327
В България при доста ниски за Европа данъци , въпреки това , се крият много доходи. Т.е. ... не е много ясно защо цените са такива.

# 1 328
Не са чак толкова ниски данъците в България вече.

# 1 329
Не са чак толкова ниски данъците в България вече.

Не са ниски да. Още по-лошо, еднакви са. 10% данък на ниски и на високи доходи за населението и същия 10% данък печалба на фирми. Разликата е огромна - на населението веднага ги вземат, на фирмите накрая на счетодната година, когато са изкарали и харчили и крайния резултат по 10 процента.

# 1 330
С адекватно планиране през януари храната ни излезе около 400лв - това са ни ваучерите за храна на мен и мъжа ми. Разнообразно, но не прекалено претенциозно ядене (заради дъщеря ми) - супи най-различни, пиле/свинско с ориз/картофи, спанак, задушени зеленчуци, разни сезонни салати, бобови, яйца по всички възможни начини, риба; купуваме много плодове - банани и ябълки основно, но те пък са евтини. Готвя през ден, мъжът ми дояжда с луканка и кашкавал. Само за вечерта и уикендите се готви, през деня дъщеря ми е на градина, на нас с мъжа ми ни осигуряват обяд. Не закусваме, но си държа един голям пакет мюсли от ДМ, ако ми се дояде нещо сладко. Храна вече не изхвърлям, правя по-точни сметки на количествата и ми се получават нещата. Но пак си тичам по промоции, някак ми е гот и ми е кеф да знам, че нещо съм спестила Simple Smile

# 1 331
Kiticat, в София има много места от където може да си купуваш храна за в къщи на ниски за мен цени! Ама я ела в Бургас - цените са х 2 и няма нищо общо с богатия избор в София! Както ми каза ММ - ако живеехме в София няма да се налага да готвиш Simple Smile!
Като гледам сина ми какви снимки на прекрасно изглеждаща храна, а и вкусна ми праща! Аз също ще подкрепя протеста на 13 февруари!

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 11:06 от Natt***

# 1 332
С адекватно планиране през януари храната ни излезе около 400лв - това са ни ваучерите за храна на мен и мъжа ми. Разнообразно, но не прекалено претенциозно ядене (заради дъщеря ми) - супи най-различни, пиле/свинско с ориз/картофи, спанак, задушени зеленчуци, разни сезонни салати, бобови, яйца по всички възможни начини, риба; купуваме много плодове - банани и ябълки основно, но те пък са евтини. Готвя през ден, мъжът ми дояжда с луканка и кашкавал. Само за вечерта и уикендите се готви, през деня дъщеря ми е на градина, на нас с мъжа ми ни осигуряват обяд. Не закусваме, но си държа един голям пакет мюсли от ДМ, ако ми се дояде нещо сладко. Храна вече не изхвърлям, правя по-точни сметки на количествата и ми се получават нещата. Но пак си тичам по промоции, някак ми е гот и ми е кеф да знам, че нещо съм спестила Simple Smile
Реално, едното хранене на всички ви е осигурено, а и не закусвате. Не мисля, че примерът е коректен.

# 1 333
  • Между гори и планини
Тоест едно хранене на ден на двама възрастни и едно дете.
Сега помисли колко ще стане, ако детето е ученик, закусвате нещо леко и не ви осигуряват обяд. Сумата скача двойно.
След това детето е тинейджър, особено ако е момче - изяжда света около себе си. И сметките набъбват над 1000 лв
Вие просто не сте представителна извадка.

# 1 334
Мисля, че съм ви писала една от тайните ми за Спестяване... на време е готвенето на три до четири храни/супи, манджи, десерти/ в събота или в неделя, с адекватно съхранение от горещо затваряне до кутии tuppurware изкарваме до четвъртък. Много държа да виждам какво готвя, да са цели продукти, да няма гмо, но с грах и царевица е трудно. С наготвена храна трудно се изкушавам да ям боклуци. Петък свободна програма. Смятам, че днешната жена се грижи повече за ума и душата и ако всеки ден има да готви, няма да има време за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт