Как спестявате в ежедневието?

• 66 481
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 335
  • Mediterraneo
Затова повечето хора живеят с партньори. Ние винаги ядем готвено вкъщи, но не е задължително готвено от мен. Работим на различни графици и вкъщи готви, който в свободен. Няма как ММ да почива днес и да ме чака да се върна от работа, за да сготвя. Или както аз в момента не работя, да се кумя и да го чака него от работа, за да се погрижи за яденето. Всички задължения са ни поделени, така че всеки има време за себе си, а в същото време ядем прясно приготвена храна.

# 1 336
  • Между гори и планини
Въобще не мога да си представя един от почивните си дни да го прекарам в готвене! През работните дни приготвям нещо което отнема макс час с рязането на продуктите. Повечето супи и яхнии са готови до 40 минути, ако нещо се пече, може малко повече. В почивните дни си позволявам нещо по засукано, например днес ще си играя да направя домашни макарони, утре съм си намислила чийзкейк с моркови. Лятото сме предимно на салата и месо на скара. Но вместо да гледам филм, чета, срещна приятели, да се заробя в кухнята - абсурд!

# 1 337
Вкъщи готвим всички. Кой когато има възможност и си е вкъщи. И за чистенето така, и за всяка домакинска работа. И ММ, и децата.
Абсурд да си изхабя почивните дни да съм камериерка и готвачка.

# 1 338
Четири вида прясна храна се приготвят за три часа. Всичко се нарязва вместо за една храна, за четири. След което се чисти. Не мога да си представя да се занимавам всеки ден да режа лук и да мия и да чистя, това ще отнеме поне два часа. Задължително един ден събота или неделя пълен релакс. Всеки според приоритетите си.

# 1 339
  • Между гори и планини
Е как четири вида ти отнема три часа, а за едно ястие - два?
Аз съм засичала - онзи ден правих печени картофи и пържени кюфтета - един час общо. Направих каймата, почистих картофите и ги пъхнах във фурната и докато се пекат - изпържих кюфтетата. Вместо салата - туршия, лютеничка.
Вчера правих салата Цезар с хрупкаво пилешко. Започнах да готвя в 7, в 8 вече бяхме приключили с вечерята. При това готвя за трима възрастни.
Ако правя яхния или супа, в същото време и пека хляб. Просто е въпрос на организация.

# 1 340
Ако се готви всяка вечер се губят два часа в измиване, нарязване, сваряване/сготвяне на 1 вид храна, след вечерята отново изчистване, измиване, прибиране. За работещата жена е загуба на време и енергия, тоест още два часа работа след основната работа. Готвенето 1 път седмично няколко неща на мен ми спестява време, може би, защото не съм домакиня 24 часа.

# 1 341
  • Между гори и планини
В нас живеят двама възрастни. Мъжът ми не подпира дивана, след вечеря посудата оправя този който не е готвил ( сега вече и децата ми които са големи го правят), един готви, друг сервира и отсервира, мие посуда. Аз ти казвам, че от влизането в кухнята, до напълно приключване с вечерята ми е най- много час. Как се о толкова миеш и режеш за двама възрастни и дете? Освен, че аз готвя и в количества които да останат поне за другият ден на обед?
За да сготвя за седмица напред , колко тенджери, тигани и тави + купи, дъски за рязане и др трябва да изцапам? Ти ако готвиш едно ястие за 2 часа, няма как 3-4 да не са ти пълен работен ден в кухнята. Не излизат сметките просто.

# 1 342
Kiticat, в София има много места от където може да си купуваш храна за в къщи на ниски за мен цени! Ама я ела в Бургас - цените са х 2 и няма нищо общо с богатия избор в София! Както ми каза ММ - ако живеехме в София няма да се налага да готвиш Simple Smile!
Като гледам сина ми какви снимки на прекрасно изглеждаща храна, а и вкусна ми праща! Аз също ще подкрепя протеста на 13 февруари!

Съгласна съм, вярно е това за София. Явно им излиза сметката на кухните да поддържат добри цени, защото хората са много повече.

Цитат
Мисля, че съм ви писала една от тайните ми за Спестяване... на време е готвенето на три до четири храни/супи, манджи, десерти/ в събота или в неделя, с адекватно съхранение от горещо затваряне до кутии tuppurware изкарваме до четвъртък.

Едно време в моето детство така беше. Майка ми или баба ми (нямаше разпределение на домакинска работа по равно между половете) готвят по една голяма тенджера супа и голяма тава манджа в неделя. После се налага да ям от това поне до четвъртък, когато вече ям супер изсъхнала мусака, да не говорим че вече всичко в хладилника вони на въпросните манджи, даже и десертите. Joy Ама такива времена бяха, бедни, и така ни отгледаха. Сега този "мил" детски спомен да ям суха манджа от неделя в четвъртък, няма да си го причиня. До ден днешен определени народни български гозби не мога да ги ям заради тези спомени.
И да, иначе от гледна точка на пестене, излиза супер икономично, в това няма спор.

# 1 343
Не е сложно. Една пилешка супа в кукъра за 20 минути и три втори - дроб сърма, свински вратни пържоли със зеле и пилешки със сметана и сирена, и макарони на фурна за десерт в печката на две нива. Както каза с добра организация. Утре почивка.Допълвам - два часа в делничния ден включва готвенето с останалите екстри.... Никога  не готвя  казани със супа и една тава.... Аз лично не ям едно нещо два пъти...

# 1 344
  • Между гори и планини
В гладните 90те и майка ми готвеше казан с връх с боб и половин седмица ядяхме боб за обяд и вечеря. После казан с картофена яхния, леща и пак боб... Неща които с години не можех да погледна! Който каквото и да ми говори, ако ще в най скъпата кутия да го затвори за съхранение, старото яде е си е старо и си носи и съответният дъх и привкус. Аз съм много капризна относно качеството на храната и за това като дете бях злояда. И до днес предпочитам да не ям, ако ще е само да си напълня корема с нещо. Но хората сме разни. Майка ми прави промишлени количества зелеви сарми и замразява и после размразява и яде. За мен това е кощунство, но тя е пенсионер и е богиня на пестеливостта.

# 1 345
У нас се готви ден за ден в малки количества. Не изхвърляме, така че това ми е пестенето.

# 1 346
Всяка вечер ако готвя, означава да нямам социален живот и да не спортувам през седмицата. Лятото спортът става градинарстване Simple Smile
Готви се през ден течна топла храна, след което е или риба, или месо със салата. Понеделник и сряда са дни за постно

# 1 347
Доня, аз съм инвестирала много в марката tuppurware. Имат стъклена серия, в която храната след три дни съхранение изглежда като току що сготвена. Няма начин да ям нещо старо, а и съм капризна. Обичам да има.

# 1 348
Не са чак толкова ниски данъците в България вече.
хайде не са. имат 10% ставка плосък данък и 15 за едноличните и 5 за дивиденти. да сравним с немските ?

# 1 349
  • Между гори и планини
Аз спортувам сутрин. Вечер въобще нямам енергия за тренировки. Но имам фитнес уреди и кростренажор у дома и това е удобство. Ставам много рано ( според мъжът ми аз живея без сън), тренирам, душ, кафе и денят може да започне. Толкова съм тонизирана, че съм като хала. Да не говорим, че лятото преди тренировка поливам градината. А вечер след вечеря излизам да разходя храната ( и кучето)

Общи условия

Активация на акаунт