Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 36

• 25 980
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
  • Най-красивата страна
Миловидна ми хареса.Интересно име и рядко срещано име.
Радея,Радоя също -старо славянско име е.Но Радейя  е все едно с правописна грешка.
Тициана е латинско
Рея -Рея Силвия в древноримската митология е майка на митичните основатели на Рим -Ромул и Рем .
Рея-богиня от древногръцката митология,майка на Зевс и Хера.
Обаче на български рея е глагол-рея се  -ходя безцелно,блуждая..
Рокси е от Роксана.
Древногръцката митология е източник на всякакви странни и рядко срещани имена.

Андела
Деника
Ея
Калиса
Кириана
Людина
Маркета
Озара Мадлен
Славна

# 646

Радея,Радоя също -старо славянско име е.Но Радейя  е все едно с правописна грешка.

То да беше Радейя, но е Радейа. Не мога да възприема глагол с правописна грешка за име. Дано Радейа да радее да стане грамотна, че ако следва примера на майка си...🤦‍♀️
Идвам с един Бурян. 😔

# 647
  • София
И аз знам за една Буряна, на галено Буря. Интересно ми звучеше.

# 648
Бурян звучи като “бурен” (в смисъл на нежелано растение), произнесено с местния диалект в някои части на България. А Буряна цял живот ще се обяснява, че е с У и защо… Има толкова хубави имена: Борис, Боян, Боряна. Защо не се ползват не знам. Такива експерименти изглеждат като правописни грешки, нищо, че идеята най-вероятно е дошла от думата “буря”.

# 649
Аз пък се чудя кои родители се кефят на имена с неприятни асоциации. Буря - каква прелест за малко момиченце. Слана би било още по-оригинално.

# 650
Наскоро ми попадна обяснение за имената с негативни асоциации като Нежеланка например - било нарочно, уж детето е нежелано, та да не им го вземат... Странна логика, но какво да се прави, на някого му е хрумнало такова тълкувание.
Познавам една Майя, която се прекръсти на Мая. Simple Smile

# 651
Едно време е имало подобни случаи. Например ако имат достатъчно деца и не искат повече, последното го кръщават Запрян/ка.

Чувала съм случаи, в които жена ражда деца, но умират като съвсем малки бебета по неясни причини (за тогава). Прабаба ми е била така. Казали й като роди да остави детето на пътя и който го намери да му даде име. Така се родило дете, оставили го на пътя, минал човек и казал, че това е Найден, защото е намерен на пътя. Все едно не е техен, а е намерен. Човекът си заживява, прабаба ми ражда още двама сина по-късно и живяха до старост.

Чувала съм при подобни случаи да им дават грозно име, че смъртта да не ги иска: Иго ( като робство), Гроздан/ка и подобни.

# 652
  • Най-красивата страна
Кръщавали са красиви деца нарочно с грозни имена-Грозьо,Грозана или направо Гроза,Грозна.

# 653
Петрония

# 654
Пролетин

# 655
# 656
  • Пловдив
Паунка- млада жена на около 30год, при това доста красива и нежна...

# 657
  • Стара Загора
Свобода е името на моята майка Heartbeat
Голямата ми племенница е кръстена на нея и носи същото име.

# 658
Как й казват на галено? Blush

# 659
Как й казват на галено? Blush
Роднина на съпруга ми - Свободка , казват и Бодка или Буба

Общи условия

Активация на акаунт