Качествена дограма - 3

• 45 988
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Аз за цени и сравнения на енергийна ефективност се ориентирам в един немски онлайн магазин, където може да си конфигурира човек сам дограмата. За жалост не работят с Reynaers, но останалите ги има.

https://www.fensterversand.com/?cid=25

# 661
При нас всички оферти, които получихме имаха и коефиценти за енергийна ефективност, но мисля беше само на профила, а не на стъклата.
Стъклата също са много важни.
За добрата енергоефективност е важно да си подберете добре и външните щори, ако ще слагате такива. Кутията в която се прибира щората също има коефицент на енергийна ефективност и трябва да имаш място къде да я вмъкнеш тази кутия, за да не заема част от светлата част на прозореца.

Абе цяла наука си е тази енергийна ефективност, а за съжаление не се изисва много от инвеститорите и за това и архитектите не му обръщат внимание при проектирането. Иначе и архитекта може да сметне енергийната ефективност на дограмата и да даде предложение каква да се сложи.

# 662
Даа, да не говорим, че от толкова енергийна ефективност се появяват едни други проблеми като мухъл, влага, кофти микро климат и т.н. и т.н., които изискват също съответните решения. Simple Smile)

# 663
Мухълът и влагата не са следствие на енергийната ефективност, а на други грешки - ненужно вкарване на влага в помещенията, ненужно висока температура, липса на проветряване, студени повърхности... Особено последното - ако всичко е изолирано и няма студени повърхности няма да има конденз и няма да има мухъл.

# 664
Даа, да не говорим, че от толкова енергийна ефективност се появяват едни други проблеми като мухъл, влага, кофти микро климат и т.н. и т.н., които изискват също съответните решения. Simple Smile)
В края на лятото/есента 2-3 семейства се опитвахме да навием останалите съседи да кандидатстваме в програмата за енергийна ефективност (малка кооперация в София), но те отказаха с горните аргументи, което мен лично ме смая.

# 665

по-скоро от недостатъчно и неправилна

# 666
  • Пловдив
Ако позволите ,  Hipocampus , бих посъветвола да не се вглъбявате много в малките разлики коефициентно между профилите .При големи остъклявания ,коефициентът на целия прозорец Uw идва основно от Ug (коефициентът на стъклопакета ). Щом сте се насочили към висок клас алуминиева дограма ,профилът е достатъчно здрав структурно ,каквато е основната му цел .Водещият фактор при избора е качествената изработка и монтаж ,т.е. добра ,  проверена фирма изпълнител .
 Щом имате средства за подобен ценови клас профили , помислете за рекуперация .Вече няколко госта споделят ,че у нас са се наспивали най-добре зимата . Доказано е ,че при ниски нива на CO2 се спи по-добре и   човек се чувства по -  отпочинал .
  Когато говорим за енергоефективност на къща  бих степенувала нещата така :
 1. Качествена архитектурата и  подходящо изложение ,съгласуван от целия проектански екип ОВК проект .
2.Качествено строителство и кадърно изпълнена изолация .
3 Подходящ стъклопакет и енергийноефективен монтаж на дограмата .
4.Изпълнение на ОВК проекта с възможно най-подходящите компоненти.

Правя сравнение с две ПК в.БГ  ,които са споделяли реални консумации при определени външни зимни температури .Оказва се ,че количеството изолация и двойно по-скъпи профили с двойно по-скъп монтаж ,не гарантират по - енергоефективен резултат .След вчерашния студен ден  и нашите резултати  ,сравнени с тези на въпросните ПК като разход на час ,съм си извадила извод и той е 4те точки по-горе + количеството южни прозорци .

# 667
Благодаря на всички за мненията!

@nelina_london:

Да, абсолютно си права, че всъщност стъклопакетът ще е по-важният компонент. Монтажът ще ми е основен приоритет и още отсега следя кой как се справя (и кой не се!).

По отношение на рекуперацията - абсолютно задължителна ще е. Всъщност това имах предвид по-горе, че супер изолацията поражда нови проблеми и един от тях е точно нуждата от често проветряване.

Иначе изложението на къщата не е идеално (основно ще е обърната на чист запад), но с архитекта ще го мислим как да я позиционираме, така че да спечелим и нещо от юг.

@nellytan1:

Външни щори ще имаме със сигурност под една или друга форма, защото сме свикнали много с тях и ги намираме за много практични. Където живеем ги интегрират директно в самата конструкция на касата на прозореца и нямат външна кутия, което е супер изчистен дизайн и вероятно така ще подходим и ние. Естествено, трябва да се предвиди още на ниво архитектурен план.

# 668
  • Пловдив
Ще е полезно ,след като откриете фирма изпълнител и се спрете на окончателен вариант ,  да споделите на какви стъкла сте се спрели за западно изложение .

# 669
Амии, след като изчетох всички 3 теми за дограма, като че ли основното мнение беше за К – Бяло – К  дори и за западно изложение. Та вероятно това ще избера. В комбинация с външни щори.

# 670
  • Пловдив
Принципно ,да, ако сте съгласни цяло лято да сте с пуснати щори .Всъщност ,може да сте в район ,където летния период е по-благосклонен температурно .
 Вариантите включват и тента за лятото - 4м + ,както и широколистни дървета .

# 671
Всъщност ,може да сте в район ,където летния период е по-благосклонен температурно .
По принцип е така. Благосклонността идва от надморската височина (850м) и наличието на планина (Витоша). Което обаче ми напомня, че в зависимост от това къде е сглобяван стъклопакетът, е добре да предвидя да е с клапани за изравняване на налягането, че да не се надуе при нас.

# 672
Hipocampus, ако сте все още на етап проектиране, то тогава е добре архитекта да ги заложи щорите още сега. На единия комплекс от къщи до нас видях,  едни вградени Warem-a, та аз лично много се впечатлих, че са ги проектирали навреме и ги бяха изпълнили още на етап груб строеж на къщата. Имах снимка, но не мога да я намеря. 

Нашият архитект въобще не ни пита за такива неща, та трябваше да ги мислим в движение.

[] nelina_london[/b] ние заложихме на ламелни външни щори, за да може да не скриваме светлината лятото. И сега ползвам ламелни, само, че вътрешни и съм много доволна.  Те си имат други недостатъци, но човек трябва да прецени какви са му приоритетите.

Относно мухала и влагата в енергоефективната къща според мен зависи наистина от проектирането и изпълнението. Има си разни паропропускливи ленти, които би трябвало да се слагат.
Рекуперацията според мен също е задължителна в една модерна съвременна къща...
Ако архитекта е добър, би трябвало да обясни и да заложи неща, които ще направят климата в къщата чудесен.

Аз лично не бих се отказала от енергоефективността, а винаги търся решения как тя да е в полза в нашата къща. Поне за сега не съм открила недостатъци Simple Smile ...

ПП какви са тези клапи за изравняване на налягането? За пръв път чувам.
Нашият стъклопакет дойде от Шумен. Не съм забелязала да има проблем с налягането.

# 673
Hipocampus, ако сте все още на етап проектиране, то тогава е добре архитекта да ги заложи щорите още сега. На единия комплекс от къщи до нас видях,  едни вградени Warem-a, та аз лично много се впечатлих, че са ги проектирали навреме и ги бяха изпълнили още на етап груб строеж на къщата. Имах снимка, но не мога да я намеря. 
О, да, щорите ще са заложени със сигурност още на етап проектиране, защото искам да са напълно интегрирани.
Ето такъв тип:

С интегрирани комарници:

На ламелните щори аз лично не съм голям фен, така че тях ги изключвам.

Цитат
ПП какви са тези клапи за изравняване на налягането? За пръв път чувам.
Нашият стъклопакет дойде от Шумен. Не съм забелязала да има проблем с налягането.
Има няколко варианта. Може би най-елементарният е този на Swisspacer (това е една от известните фирми за т.нар. "топли" дистанционери) и представлява просто едно цилиндрично тяло с мембрана вътре, която действа постоянно и в двете посоки и изравнява налягането. Завива се директно в дистанционера:

Големият му недостатък е, че пропускайки постоянно въздух, няма как стъклопакетът да е пълен с някакъв друг газ.

Друг вариант е с т.нар. капилярни тръбички, които се слагат да стърчат при правенето на стъклопакета и след това при монтажа на място се сплескват, така че да не пропускат повече въздух.

Третият вариант, който според мен е и единствения добър, е системата на Helantec, при която в дистанционера се слага една най-обикновена клапа, която работи само в една посока и самият стъклопакет се пълни с аргон или на мястото на монтирането му, или се задава работното налягане още в завода, където правят стъклопакета.

Ако стъклопакетът е правен в София, мисля, че не ми трябва такава чудесия. Ако е правен обаче някъде близо до морското равнище, може и да има проблем при разлика от 800+м. Особено при големите витрини. Малките не ги мисля толкова, но големите са проблем, защото нормалната сила се увеличава с увеличаване на площта на стъклото.

Та така, ще видим. Принципно не искам да си усложнявам живота излишно. Но ако се наложи - трябва да го предвидя.

# 674
Ролетните щори имат много предимства. Когато са спуснати изолират (е, не е нещо уау, ама е по-добре от нищо). Срещу крадци също имат по-добри свойства спрямо ламелните. Не се влияят толкова от външните фактори като вятър, та добър избор са.
Ние се отказахме от тях, заради това, че с тях не може да се контролира светлината, а това беше приоритет за нас.

Относно комарниците, ние мисля че се отказахме от тях, защото имаха лимит за дължината, а нашите вратопрозорци са доста дълги, така че проверете дали пасват на вашите прозорци/врати и ако трябва коригирайте.

Нашите са с външна кутия и също доста добре изглеждат.

За налягането на стъклопакетите както вече писах нашите дойдоха от Шумен в София. Не сме имали проблем, а голяма част от прозорците са ни доста големи.

Общи условия

Активация на акаунт