Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 8

• 50 945
  • 850
  •   1
Отговори
# 195
Драги "съотборници" по "съдба",

В момента дъщеря ми е на "изпит" у дома. Подредихме постановка и засякох време. Чувствам вълнение, напрежение, притеснение сякаш наистина е на изпит. До сега не сме засипали точно време и да е готова от-до с работата. А в деня на изпита няма да я виждам до къде е стигнала и ще се притеснявам дали е успяла да довърши работата. С нетърпение ще чакам да приключи, за да каже дали е успяла докрай, а след това оценката и класирането.
Остана малко време.

Вие как се справяте с емоциите?

Прекрасна вечер! 💫

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 22:46 от Fortuna Spirit

# 196
  • софия
Ще стискаме палци на девойката, а мама да не бъде твърде сурова в оценяването, че да не скърше сърцето баш преди изпитите. Хубаво се проверявате, ама не забравяйте вдъхновението и радостта от работата!

# 197
  • Sofia
Драги "съотборници" по "съдба",

В момента дъщеря мие на "изпит" у дома. Подредихме постановка и засякох време. Чувствам вълнение, напрежение, притеснение сякаш наистина е на изпит. До сега не сме засипали точно време и да е готова от-до с работата. А в деня на изпита няма да я виждам до къде е стигнала и ще се притеснявам дали е успяла да довърши работата. С нетърпение ще чакам да приключи, за да каже дали е успяла докрай, а след това оценката и класирането.
Остана малко време.

Вие как се справяте с емоциите?

Прекрасна вечер! 💫

Един съвсем добросърдечен съвет. Дори на Вас да Ви е притеснено, не го показвайте пред детето. В тази възраст са много чувствителни и сетивни. Има риск да се пренавие и колкото и да е добра, на изпита може да не ѝ издържат нервите. А това не искаме, нали?
Запазете спокойствие, за да е спокойна и тя. Ако случайно забележите напрежение в нея, успокойте я. Те разчитат на нас. Както гласи една стара поговорка : "Спокойни родители - спокойни деца".
Успех от сърце!

# 198
На уроците, където ходи, няколко пъти имаха самостоятелно рисуване с време като на изпит.
У дома не бих го направила.
А притеснение няма, а и да има, в никакъв случай не бих го показала, това не би й се отразило добре.
Спокойствието ми е по-важно, нищо не е на всяка цена. И да не влезе в желаното училище, ще влезе в друго.

# 199
Благодаря ви! 🌷

Винаги съм "желязна" външно. 😁 Едно от качествата си, които ценя най-много, е дисциплинираното ми самообладание.
А иначе определено не съм сурова към художествената ѝ работа, дори не си позволявам оценки. Изразявам мнение, ако ми хареса творбата, а "корекциите" са работа на преподавателката ѝ. Положително настроена съм.
А тя не е правила рисуване за време, защото отдавна ходи на рисуване, но не бяхме решили къде ще кандидатства. И тъй като беше неориентирана (в града ни няма подходящо училище на ниво с интересите ѝ), а имаше и други специфични обстоятелства, започнах да я разпитвам какво обича да прави, какво ѝ харесва и доставя удоволствие, с какво иска да се занимава и т. н. След като говореше все в насока рисуване, я насочих къде би могла да се занимава с това и решихме в последния момент. Така че е рисувала, но не е била на пробен "изпит" и заради това за самата нея ѝ дадох възможност тази вечер да види как ще се справи за време. Идеята беше добре приета и започна работа. А преподавателката ѝ също работи с нея в допълнителните часове, които взема сега.

Всичко ще се нареди за всички. Успех на децата ни! А сега приятна вечер на всички! Simple Smile

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 23:25 от Fortuna Spirit

# 200
  • София
Фотографското е на смени, но честичко им променят програмата. Понякога ги викат в другата смяна, ако е необходимо. Тогава се появяват проблеми с извънкласните дейности (езици, спорт и т.н.), в случай че даденото дете посещава езикова или танцова школа, тренировки и пр.
Нямат програма на сайта си - дали може да кажете какви езици се изучават като първи и втори? Евентуално колко часа седмично е натовареността?
[/quote]

В осми клас изучават английски език, като обучението започва от ниво А1 - почти от азбуката. Появява се дисонанс в това отношение, защото част от учениците са на много по-високо ниво, а друга част са изучавали различен език до този момент и имат затруднения с английския. Това е един от предметите, при които се появяват и двойки като текущи оценки. В девети клас имат право да избират между френски, немски и испански като втори език, но съответният клас трябва да бъде единен в избора си и да посочи един от трите за цялата паралелка. Ще им направят анкета за тази цел.
Имат по 7-8 часа на ден седмично, като общите предмети се изучават от целия клас, а за специалните ги разделят на два потока според съответните специалности. Преподавателите са много стабилни и изискват от учениците да учат. Приетите с изпит по рисуване изучават живопис, рисуване, специален предмет (комп. графика, гр. дизайн, комп. анимация). Имат и фотография и предпечатна подготовка. При общите предмети се добавят философия и религия. Имам предвид само програмата за осми клас, защото засега сме запознати единствено с нея. Очаква се от следващата година да изучават и история на изкуството.
В училището има приятелска атмосфера между учениците от различните випуски и паралелки. Помагат си и се поддържат при необходимост. Представят се на различни конкурси и състезания. Дава се възможност на всички да се изявяват по такива форуми и в училищния вестник. Част от преподавателите са от НБУ, като на завършилите Фотографското се признава година и половина при прием в този университет. Учителят по история е изключително добър, написал е редица учебници, а студенти от СУ карат стажове в неговите часове. Децата са много впечатлени и това още повече повишава техния интерес към предмета.
Държи се на дисциплината и на спазването на правилника на училището.

# 201
Някой има наблюдения в нуи Варна как се решава въпроса с втория език. Делят ги според  желанието им или гледат преобладаващото желание в избора на целия клас.

# 202
Някой има наблюдения в нуи Варна как се решава въпроса с втория език. Делят ги според  желанието им или гледат преобладаващото желание в избора на целия клас.

Бях на деня на отворените врати на 4-ти. Мисля, че казаха, че е според желанието, като трябва да има минимум 8 желаещи, за да се сформира група. на 99,5% съм сигурна, че казаха така. И все пак... Като първи език е английски. А втори немски или италиански.

И между другото - дъщеричката ми завърши работата си от празен лист до готова работа за около 3 часа и 45 минути, т. е. с около 45 минути по-рано от максималното време. Явно притесненията ми за време са били напразни. Аз вярвам в нея, но практиката си е практика.

Хубави сънища на всички! 💫

# 203
Дори и да си мислиш, че не си показваш притеснението, то децата го усещат.

Inanna, благодаря, че сподели за фотографското. Това е първото желание на дъщеря ми. Дори да я приемат в Приложното или в изящното, ще избере фотографското.

# 204
За Св. Лука отправих запитване дали може да се приложи служебната бележка, която се издава за НВО - то. Говорих със секретарката - може. Все пак препоръчвам да си попитате лично, за да не стане недоразумение. Супер мили и любезни са и с охота отговарят на въпроси (за Св. Лука).

Привет, благодаря! Ад също говорих по телефона с г-жа Лилия Балева или поне така пише на сайта на училището и няма проблем да се подаде служебната бележка за явяване на матурите.

Направих същото и във Фотографското, но там вече се обади една жена, която като папагал повтори, че на бележката трябва да пише, че е в 7 клас на 2021/2022 и в кое училище. Казах, че това го пише на тази бележка и тя каза : ..."е тогава сигурно става..." Хубавото е, че там има най-много време за подаване на документи и ще има време ако не стане с тази бележка да се извади нова. Наистина в училището на дъщеря ми са и дали само това и са и кацали, че стига Simple Smile

# 205
  • софия

Inanna, благодаря, че сподели за фотографското. Това е първото желание на дъщеря ми. Дори да я приемат в Приложното или в изящното, ще избере фотографското.

И друг път съм чувала това през годините и винаги ми е настръхвала косата.
Разбирам философията на един на родител да си подкрепя детето, но все пак... Така де, нищо лично!

# 206

И друг път съм чувала това през годините и винаги ми е настръхвала косата.
Разбирам философията на един на родител да си подкрепя детето, но все пак... Така де, нищо лично!

От кое ти настръхва косата, не разбрах?

# 207
  • софия
Да се избере фотографското пред изящното или приложното.
(наистина ли не се разбира?)

# 208
Да, защо не, не разбирам?
То също е добро училище. Не казвам, че е по-добро, а че е добро. Различни са. Има различни специалности.

# 209
  • софия
Отговорът се крие в субективното разбиране и мярна единица.
Сигурна съм, че под "добро" ще се окажем с много ралзични предтсави и няма да стигнем до съгласие. Не е и нужно задъжлително да се съгласваме един с друг.

Да, специалностите са различни, с което печелят не рядко в избора.

Общи условия

Активация на акаунт