Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 8

• 52 269
  • 850
  •   1
Отговори
# 90
  • Редута, София, България
Отново, Не съм Казала Никъде, че детето ми Не може да рисува, а че не сме ходили на уроци по рисуване. Има Голяма Разлика. Дарбата за рисуване е по Рождение!  Подготвяме се по математика и български и се надяваме да изкараме по добри оценки от 3ки, каквото е изискването във Фотографския например. Освен това,не съм специалист,  но от опит знам, че за Компютърната Анимация се изискват и много добри умения по ИТ и математика. Изобщо не бутам детето си в Модерни Специалности, защото Аз Искам. Това е нейна Мечта. Темата е много полезна и благодаря за нея , но започвам да си мисля , че някои хора тук си търсят други занимания освен да бъдат полезни.

# 91
  • софия
Отново, Не съм Казала Никъде, че детето ми Не може да рисува, а че не сме ходили на уроци по рисуване. Има Голяма Разлика. Дарбата за рисуване е по Рождение!  Подготвяме се по математика и български и се надяваме да изкараме по добри оценки от 3ки, каквото е изискването във Фотографския например. Освен това,не съм специалист,  но от опит знам, че за Компютърната Анимация се изискват и много добри умения по ИТ и математика. Изобщо не бутам детето си в Модерни Специалности, защото Аз Искам. Това е нейна Мечта. Темата е много полезна и благодаря за нея , но започвам да си мисля , че някои хора тук си търсят други занимания освен да бъдат полезни.
Вие не искате някой да ви е полезен, вие исакте да се съгласяват с вас. Това няма как да стане на 100% в обществен форум. Винаги ще има И различна гледна точка. Или да не споделяме мнение за да не ви противоречим?

Нито статистиката ви е вярна, че изпита по рисуване елиоминира 90% от кандидатите във фотографското, нито твърдението, че е важно да си добър по мат и ИТ за анимация.
Извинявам се много, но тук четат много повече хора отколкото пишат, и за тях, четящите, е важно информацията да не се изкривява.

Никой не оспорва таланта на детето ви. Самият факт, че иска да рисува, за мен е достъчен да му се радвам.

И всъщност аз през цялото време отговарях на денизара, която буквално попита:
"А защо е задължигелно детето да може да рисува за Анимация и компютърна графика?", мнение, което вие прегърнахте в съгласие.

Скрит текст:
А защо е задължигелно детето да може да рисува за Анимация и компютърна графика? За 51-во няма изпит по рисуване.
Моето дете не може добре да рисува, но е добро в математиката и IT.
За Фотографското има изпит по рисуване за горните специалности.
Рисуването е основен инструмент в анимацията,  после идва овляадяването на всякакви софтуери и подобни. А  пък вие, Ирушка, си негодувайте колкото искате.

# 92
И аз се извинявам, писала съм паралелно на Амвли, Но Единствения начин (!) да се докаже че едно дете може да рисува е да се яви на изпит с другите деца и в това "състезание" да се види кой, какво и колко може. Всичко друго  се счита за субективно(!).
Моето дете се готвеше и по бел и по мат и по рисуване. При което по рисуване се готвеше много упорито защото при нас, за нашия град има само 26 места. Категорично каза че ще се яви само на  Нуи формат. За мен пък беше важно да може да влезе навсякъде, а да избере каквото желае. Изкара бал на НВО бел и мат, който му позволяваше да влезе където пожелае - ще математическа, ще езикова. Но за него си беше важно че беше приет в Нуи. Когато искаш нещо, никога не се пестиш.

# 93
  • Върху лъчите на Слънцето.
Също така, ако на някого не му е комфортно или му се вижда много да рисува четири часа за приемен изпит, как ли след евентуално приемане ще се чувства в учебните часове? Защото тогава вече ще рисува много и то ежедневно.🤔

# 94
Също така, ако на някого не му е комфортно или му се вижда много да рисува четири часа за приемен изпит, как ли след евентуално приемане ще се чувства в учебните часове? Защото тогава вече ще рисува много и то ежедневно.🤔
В Специалностите Рекламна Графика, Графичен Дизайн и Компютърна Графика не мисля , че се изисква да се рисува на ръка всеки ден. А за Висше образование и работа в далечно бъдеще в Реклами , се изисква добри познания предимно в Икономиката, Маркетинга, много добри и ИТ. За средно образование,  наистина, не мисля , че може да излезе някакъв свръх талант при каквито и да е условия.

# 95
В такъв случай се насочете към Националната стопнаско-финансова гимназия. Там се учи икономика, маркетинг и икономическа информатика. И няма изпит по рисуване.

# 96
  • софия
В Специалностите Рекламна Графика, Графичен Дизайн и Компютърна Графика не мисля , че се изисква да се рисува на ръка всеки ден. А за Висше образование и работа в далечно бъдеще в Реклами , се изисква добри познания предимно в Икономиката, Маркетинга, много добри и ИТ. За средно образование,  наистина, не мисля , че може да излезе някакъв свръх талант при каквито и да е условия.

По-далеч не можете да бъдете.

Не бъркайте статистика, анализ, маркетинг рекламни кампании и сие с изработването на творческата част от нещата.
Съвсем добронамерено ви казвам, че бъркате нещата. Просто сте на грешното място/тема.
Не са ви лоши търсенията, просто не са в тази тема.

# 97
  • Върху лъчите на Слънцето.
За средно образование,  наистина, не мисля , че може да излезе някакъв свръх талант при каквито и да е условия.

Вие може да не мислите така, но и не познавате реалността! Тук пишещите родители на вече приети деца можем да Ви го докажем! Да! Има много, ама наистина много талантливи деца! Още в гимназията! И същите са положили много, ама много усилия, труд, вложили са сърце в подготовката си точно за тези приемни изпити! И сега са на правилното място! Заслужено! И думите Ви започват да звучат обидно точно за тях! И за нас - подкрепящите ги родители! Нямате представа как тези деца са се вълнували до деня на изпита! Как не са спали спокойно, докато си видят резултатите! И как са дочакали класиране, за да разберат дали са приети! И какъв стрес е докарвала мисълта, че може да не бъдат приети точно в такова училище!
 Ако имате различни търсения, а сте тук, само за да се опитвате да ни докажете някаква Ваша си правота, то действително сте сбъркала темата!

# 98
Мисля че е най-добре да престанем да убеждаваме някого в нещо. Особено като се върти като ветропоказател. Оставете дамата да си мисли. Запазете опита и мнението си за който иска да чуе.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 21:29 от _re_ge

# 99
Човек да може да рисува,  не е само да има дарба, това не означава, че няма какво да се учи и да се развива, напротив. Трябват много усилия, много неща да се научат и отработят. Точно затова е този изпит. Смятам, че трябва да се положат, точно толкова усилия, колкото и за всеки друг изпит.

# 100
Близо 600 деца са се явили на изпита по рисуване във Фотографското, паралелките с изискване умения по рисуване са 4 бр. Може да не са елиминирали 90%, но като гледах статистиката така ми се стори. Който иска да си го изчисли с по голяма точност, статистиката е в сайта на училището.

# 101
Вашият въпрос.
Нас ни интересуват Училища, които предлагат Графичен Дизайн или Компютърна Графика или Анимация по възможност БЕЗ допълнителен изпит по Рисуване.
Заглавието на темата - Кандидатстване С рисуване след седми клас - тема 8
Мястото е крайно неподходящо за спора, който се опитвате да поддържате. Изпитите не елиминират деца. Напротив.

# 102
Добре. Разбирам. Нека да Обобщим , защото рано или късно всеки ще се сблъска с този проблем.
Във Всички Училища, където има специалност "Изобразително Изкуство" има изпит по Рисуване, който Не е Национализиран т.е. детето трябва да ходи да рисува във всяко едно училище.
В Същите тези училища се предлагат специалностите "Графичен Дизайн" или "Компютърна Графика" за които Не Се Изисква Изпит по Рисуване. Балообразуването е от Оценките от НВО, различно, някъде се взимат 3хБел 1хМат или 2хБел 2хМат + Годишните оценки по ИИ и ИТ. Като в ПГД Изобщо няма изпит по Рисуване,  тъй като и няма специалността Изобразително Изкуство. В ПГИИ Специалността "Компютърна Графика" също Не изисква изпит по рисуване поне за миналата година.

Изключение е Фотографското, което е и единственото училище предлагащо "Компютърна Анимация" , където Изпитът по рисуване е основен в Балообразуването, но тъй като наливат там е много голям, то ние, изобщо няма и да се пробваме.
И много се извинявам ако някой ме е приел обидно или лично, но аз Никога не съм обсъждала Таланта по рисуване, който е изключителен и много труден за осъвършенстване и е винаги Ценен! Винаги съм говорила за специалностите в Реклами, както и Правене на Видеоигри, което на Средно ниво в училищата не може да придобие знанията на професионално ниво, тъй като съчетава още много учене и познания, а във вечно променящия ни се свят , изобщо не се знае дали изобщо ще имаме нужда от Реклами например след 10 години, а Видеоигрите може да се окажат абсолютна загуба на време, което е и вярно сега, но тъй като е мечта на моята дъщеря като неин родител аз съм длъжна да я подкрепям.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 09:07 от Ирушка

# 103
https://www.facebook.com/169327779807386/posts/7251744631565630/
Отворени врати в 51во.
Малко е странно, че е в сряда.

# 104

Във Всички Училища, където има специалност "Изобразително Изкуство" има изпит по Рисуване, който Не е Национализиран т.е. детето трябва да ходи да рисува във всяко едно училище.
В Същите тези училища се предлагат специалностите "Графичен Дизайн" или "Компютърна Графика" за които Не Се Изисква Изпит по Рисуване. Балообразуването е от Оценките от НВО, различно, някъде се взимат 3хБел 1хМат или 2хБел 2хМат + Годишните оценки по ИИ и ИТ. Като в ПГД Изобщо няма изпит по Рисуване,  тъй като и няма специалността Изобразително Изкуство. В ПГИИ Специалността "Компютърна Графика" също Не изисква изпит по рисуване поне за миналата година.

Мога да коментирам само следното.
Да тръгнем от това че има разлика от това под шапката на кое министерство се подвизава даденото училище - МОН или МК.

При тези под шапката на МОН ако е определено в изискванията за дадена специалност  има проверка на способностите по рисуване  (НВО рисуване). За явяването му се дава заявка-попълва се молба за желание да се явиш на това НВО.  Там кандидатите се явяват на НВО рисуване и имат избор от следните две опции  :
1. тема, която се тегли ( темата композиция  включва фигури - хора животни обсързани с въпросната тема)
2.  декоративна композиция ако мога да я нарека така. Няма да уточнява какво включва, инфото може да бъде намерено.

Кандидатите както казах рисуват едното или другото по избор( вкл по избор са и материалите - акварел, темпера, пастели, моливи и пр.) и получават оценка, която заедно с другите оценки от НВО или оценки от дипломата формират бала. Възможно е да има училища към МОН, които имат специалности свързани с рисуване и там  се приема без НВО Рисуване, а просто с бал от оценки от дипломата и НВО.

Училища към МК. Всяко от тях  има собствен изпит. Обикновено композицията се състои от предмети ( кубове, паралепипеди, вази, кани, бутилки, кошници, плодове, зеленчуци, яйца и пр.) предметите често са до 3. Но може и повече. Ако има драперия не е задължително да се рисува. Рисува се от натура, само в графичен стил. Много зависи на какво място кандидатът ще попадне в залата. Има неблагоприятни позиции въпрос на късмет е. Кандидатите са разпределени по залите - могат да 5-10 човека в помещение, зависи от училището. Децата получават за рисунката си оценка.

От тук вече как ще стане класирането зависи от самото училище към МК. При нас, в провинцията, класирането в училището към МК става само и единствено с оценка от изпита по рисуване. Оттам според желанията и бала кандидатите се разпределят в РГ или ИИ . Мисля че в СФ обаче има училища кум МК, където в бала влизат и други оценки (НВО/диплома) заради повишения интерес към тях и необходимостта от по-добра цедка, но не мога да съм специфична в случая.

При нас, примерно има  училища към МОН където има специалност РГ и ИИ без изпит НВО рисуване. Същото предполагам важи и за София т. е. и РГ и ИИ без НВО Рисуване. Интересът към тях вече зависи от ценза на училището.

Общи условия

Активация на акаунт