Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 8

• 50 915
  • 850
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Мисля, че относно избирането на училище и специалност трябва да бъде на детето. Ако се колебае, може да си кажеш мнението. Иначе, ако не се съобразим с неговото желание, цял живот ще ни го натяква. От личен опит го знам.

# 211
Имам един глупав въпрос относно подредбата на училищата и специалностите в системата на МОН.
Какво става, ако на първо място се напише езикова гимпазия (по условие едни от училищата с висок бал за приемане), а после професионалните училища с рисуване и балът на ученика на първо класиране стигне за първо желание?

Ако е влязъл на всички места по първо желание - може да избира, нали така?

Ако е влязъл в езиковото по първо желание, но не е влязъл с рисуване, ще пропусне евентуално класирането и ще отпадне от езиковата и ще чака второ класиране, но при всики случаи губи езиковата?

Ако е подал първо училищата с рисуване и влезе там, а не в езиковата (не му стига бал), ако не се запише с рисуване ще отпадне от класирането и ще чака евентуално второ, трето класиране..., но при всики случай губи рисуването.

Следователно, според вас как е по-добре да се подредят училищата, ако все пак сърцето тегли към рисуване ?

# 212
Да, именно това са и моите разбирания. Тя иска да учи тази специалност, в това училище и ще я подкрепя в избора си.
Предвид, че съм завършила едно от най-добрите средни училища в България, казанлъшкото и Националната Художествена Академия, където имах колеги и от приложното и от изящното, имам поглед, и съм наясно, че са по-добрият избор.

# 213

Какво става, ако на първо място се напише езикова гимпазия (по условие едни от училищата с висок бал за приемане), а после професионалните училища с рисуване и балът на ученика на първо класиране стигне за първо желание?

Доколкото знам, ученикът винаги върви нагоре в класирането. Ако се класира още на първо класиране по първо желание, то той или се записва или не участва повече във второ класиране и губи мястото си. После може да подаде отново за трето класиране, но тогава може да няма места вече в желаното училище. Ако се класира на първо класиране по по-ниско желание, може да запази мястото си и да участва във второ, като се надява да се изкачи на по-предно желание. Така че, когато се подреждат желанията, трябва да се съобрази реда така, че да не се окаже после, че детето е прието на по-предно желание, но в действителност е искало по-задно такова, защото няма да може да се върне назад.

# 214
  • sofia
Имам един глупав въпрос относно подредбата на училищата и специалностите в системата на МОН.

Ако е влязъл в езиковото по първо желание, но не е влязъл с рисуване, ще пропусне евентуално класирането и ще отпадне от езиковата и ще чака второ класиране, но при всики случаи губи езиковата?

Ако е подал първо училищата с рисуване и влезе там, а не в езиковата (не му стига бал), ако не се запише с рисуване ще отпадне от класирането и ще чака евентуално второ, трето класиране..., но при всики случай губи рисуването.

Следователно, според вас как е по-добре да се подредят училищата, ако все пак сърцето тегли към рисуване ?
Ако визираш училищата с професионални паралелки към МОН - да, има значение как са подредени. При прием по първо желание трябва да се запишеш, иначе оставаш с минимален избор за трето класиране.
При прием по 5-10-12 желание, можеш само да потвърдиш и да чакаш второ класиране, като на него се придвижваш само нагоре по желанията или оставаш на същото място, на което си приет на първо.

Хубавото е, че класирането при училищата към Министерство на културата са отделни и независими.

# 215
  • софия
Разбира се, че детето трябва да избира. Как иначе, дори не ми е хрумнало друго яче. Но не трябва и да бъде първосигнално на база фенси описание или модно течение...  Трява да има информация, пълно разбиране за специалностите  на двете/трите места, а в последствие и качеството на изпълнение, реализацията и т.н.

Всеки си знае и си решава. Аз просто не харесвам случаите на супер талантливи деца неизползващи потенциала си, оказали се на грешно място. И за мен лично подкрепата на всяка цена "то това иска" е неправилна, ако е без обсъждане. Родителят трябва да се намесва, просто едно дете не знае достатъчно какви въпроси да си зададе или какви неща да търси.  Обсъждането не е отнемане на решение.

# 216
Абсолютно съгласна съм, че изборът на училище и специалност е редно да бъде на децата. Единственото, което можем да направим, е да им помогнем в откриването на училища според интересите и силните им страни, които са ни споделили и които ние самите наблюдаваме, да им кажем къде какво се предлага, да разясним възможностите, те да ги разгледат, да изберат и ние да ги подкрепим в избора им. Това е моята философия.

# 217
Много черно-бяло приемате казаното. Разбира се, че сме обсъждали.

# 218
Много черно-бяло приемате казаното. Разбира се, че сме обсъждали.

В коментара си нямах предвид теб, а говорех по принцип.

# 219
Желая успех на децата от форума утре на матурата по БЕЛ! Да имат късмет и утре и на всички предстоящи изпити! На майките желая спокойствие и здрави нерви Flowers Four Leaf Clover
И не се притеснявайте, всичко ще се нареди!

# 220
Желая успех на децата от форума утре на матурата по БЕЛ! Да имат късмет и утре и на всички предстоящи изпити! На майките желая спокойствие и здрави нерви Flowers Four Leaf Clover

Благодарим! Успех на всички и от мен! 🍀

# 221

Няма такова нещо - не може да избира след това. Ако сте писали например английска гимназия за първо желание и го приемат по първо желание в английската,  не може да го запишете в някое училище, което е по-назад в желанията.
Така че е важно да запишете като първо желание това, което ученикът наистина най-много иска! И да внимавате какво си пожелавате, разбира се! Успех!
(Това важи за училищата към МОН, не тези към МК, там класиранията са независими)

# 222

Няма такова нещо - не може да избира след това. Ако сте писали например английска гимназия за първо желание и го приемат по първо желание в английската,  не може да го запишете в някое училище, което е по-назад в желанията.
Така че е важно да запишете като първо желание това, което ученикът наистина най-много иска! И да внимавате какво си пожелавате, разбира се! Успех!
(Това важи за училищата към МОН, не тези към МК, там класиранията са независими)

Сигурно ли е, т.е. ако не се запиша по първо желание, всички останали училища подредени в списъка ми отпадат на първо класиране и оставам да чакам чак трето?
Това прочетох някъде в нета  "...При подреждането на желанията кандидатът трябва да се съобрази с факта, че ако отиде на второ класиране и там мине на по-предно желание, той няма право да се върне на мястото, което е заемал на първо класиране. В случай обаче, че той не мине на по-предно желание, мястото му от предишното класиране не се губи,а се запазва за него". 

Но това не означава, че ако на първо класиране съм приета в 3 училища нямам право да се запиша в едно от тях напр.? Моля хора,, които са кандидатствали миналата година или имат представа да ме ориентират , като блондинка . Предварително благодаря на отзовалите се.

# 223
  • Sofia

Сигурно ли е, т.е. ако не се запиша по първо желание, всички останали училища подредени в списъка ми отпадат на първо класиране и оставам да чакам чак трето?
Това прочетох някъде в нета  "...При подреждането на желанията кандидатът трябва да се съобрази с факта, че ако отиде на второ класиране и там мине на по-предно желание, той няма право да се върне на мястото, което е заемал на първо класиране. В случай обаче, че той не мине на по-предно желание, мястото му от предишното класиране не се губи,а се запазва за него". 

Но това не означава, че ако на първо класиране съм приета в 3 училища нямам право да се запиша в едно от тях напр.? Моля хора,, които са кандидатствали миналата година или имат представа да ме ориентират , като блондинка . Предварително благодаря на отзовалите се.
Не може да имате няколко първи желания. Имате едно единствено, останалите са поред на номерата - 2,3,4.... 50.
Благодаря от сърце!

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 13:56 от Katty Draganova

# 224
  • София
Но това не означава, че ако на първо класиране съм приета в 3 училища нямам право да се запиша в едно от тях напр.?
На всяко класиране приемът е в ЕДНО училище - това, за което ти е стигнал балът и което си подредила на най-високо място. Ако на 1-во класиране те приемат по трето желание и не се запишеш, защото искаш някое по-предно желание, автоматично участваш във 2-ро класиране, където можеш да се придвижиш само нагоре. На 2-ро класиране най-лошото, което може да се случи, е да си останеш на същата позиция като от 1-во класиране.
Но ако и след 2-ро класиране не се запишеш, се подава наново заявление за участие в 3-то класиране и паралелките се редят отново, но вече списъкът им е ограничен на базата на свободните места.
Друг сценарий - приемат те по първо желание на 1-во класиране. Ако не се запишеш, отиваш направо на 3-то класиране и ограниченият избор на паралелки. Няма как да участваш на 2-ро класиране, защото при 2-ро класиране можеш да вървиш само нагоре, а ти като си приета по първо желание, няма повече "нагоре" къде да вървиш.
Съвет: Заради всичко гореописано, от изключителна важност е да се подредят паралелките по желанието на ученика - на първо място да се пише най-желаната паралелка и надолу. Няма такова нещо като "Приемат ме на 10 места и аз си избирам.". Балът може да стига за 10 места, но класирането е само за едно училище.
Това, което написах, важи само за училищата към МОН.

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 14:06 от Kally May

Общи условия

Активация на акаунт