Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 8

• 50 892
  • 850
  •   1
Отговори
# 225
Детето ми кандидатства миналата година. Към МОН беше прието по първо желание. Всичко останало назад беше отпаднало в класацията - тоест изобщо нямаше опция да се запише там. В таблицата в сайта беше останало само това първо желание, нищо друго. На първо класиране те приемат само на едно място.
Има възможност за разместване на трето класиране, но трябва да рискуваш и да не се запишеш на първо. Ние не сме стигали до там. В крайна сметка се записа в училище към МК.

# 226
  • sofia
Скрит текст:

Няма такова нещо - не може да избира след това. Ако сте писали например английска гимназия за първо желание и го приемат по първо желание в английската,  не може да го запишете в някое училище, което е по-назад в желанията.
Така че е важно да запишете като първо желание това, което ученикът наистина най-много иска! И да внимавате какво си пожелавате, разбира се! Успех!
(Това важи за училищата към МОН, не тези към МК, там класиранията са независими)

Сигурно ли е, т.е. ако не се запиша по първо желание, всички останали училища подредени в списъка ми отпадат на първо класиране и оставам да чакам чак трето?
Това прочетох някъде в нета  "...При подреждането на желанията кандидатът трябва да се съобрази с факта, че ако отиде на второ класиране и там мине на по-предно желание, той няма право да се върне на мястото, което е заемал на първо класиране. В случай обаче, че той не мине на по-предно желание, мястото му от предишното класиране не се губи,а се запазва за него". 

Но това не означава, че ако на първо класиране съм приета в 3 училища нямам право да се запиша в едно от тях напр.? Моля хора,, които са кандидатствали миналата година или имат представа да ме ориентират , като блондинка . Предварително благодаря на отзовалите се.
При класирането за училищата към МОН  -да, удебеленото е сигурно. Трето класиране е независимо от първите две - т.е. желанията се редят отново, но могат да се впишат само паралелки, в които е обявено, че има свободни места.
При класирането за училищата към МОН няма как да сте приети в 3 училища. Може да ви приемат в училище към МОН, и във всяко едно от училищата към МК - тогава вече избирате в кое да се запишете. Всяко училище към МК си прави класиране само за него си.

# 227
  • Ланкър, планините Овнерог
Цитат
Ако на 1-во класиране те приемат по трето желание и не се запишеш, защото искаш някое по-предно желание, автоматично участваш във 2-ро класиране, където можеш да се придвижиш само нагоре.
Ако няма някакви промени от миналата година, не е баш така. Не участваш автоматично без нищо да се направи. Трябва да се подаде декларация за участие във второ класиране, за да учаатваш в класирането.

# 228

Няма такова нещо - не може да избира след това. Ако сте писали например английска гимназия за първо желание и го приемат по първо желание в английската,  не може да го запишете в някое училище, което е по-назад в желанията.
Така че е важно да запишете като първо желание това, което ученикът наистина най-много иска! И да внимавате какво си пожелавате, разбира се! Успех!
(Това важи за училищата към МОН, не тези към МК, там класиранията са независими)

Сигурно ли е, т.е. ако не се запиша по първо желание, всички останали училища подредени в списъка ми отпадат на първо класиране и оставам да чакам чак трето?
Това прочетох някъде в нета  "...При подреждането на желанията кандидатът трябва да се съобрази с факта, че ако отиде на второ класиране и там мине на по-предно желание, той няма право да се върне на мястото, което е заемал на първо класиране. В случай обаче, че той не мине на по-предно желание, мястото му от предишното класиране не се губи,а се запазва за него". 

Но това не означава, че ако на първо класиране съм приета в 3 училища нямам право да се запиша в едно от тях напр.? Моля хора,, които са кандидатствали миналата година или имат представа да ме ориентират , като блондинка . Предварително благодаря на отзовалите се.

Дъщеря ми кандидатства миналата година, но не я записах за класиранията на МОН ( въпреки че и на изпита за способности се яви), защото тя така или иначе не желаеше и нямаше да се запише към такова училище. Реално е кандидатствала само към НУИИ и НПГИ. Но пък и имахме вариант да продължи в ЧУ, в което беше учила до онзи момент. Идеята ми е - мислете добре,преценете  желанията, възможностите на детето. Ако детето иска училище с рисуване, няма смисъл да пишете първо езикова гимназия, така за спорта и след това да се окаже, че са го приели там, а детето не иска.
Също така съветвам да следите темата на кандидатсващите след 7 клас - там споделят много полезна информация, включително за подредбата на желания, балове и т.н.

Успех на всички дечица утре! 🍀

# 229
  • Sofia
За МОН. Имахме обща родителска среща при която се обсъди специално кандидатстването и класирането. Останах с впечатление, че за второ класиране трябва на място в конкретното у-ще да подадеш заявление за участие. Не е като при МК - автоматично.

# 230
Ако си приет по първо желание или се записваш, или си губиш мястото и можеш да играеш чак на трето класиране.
Ако си приет по второ и следващо желание и искаш да участваш във втори етап на класиране, подаваш заявление в училището, в което си приет. На второ класиране или се придвижваш нагоре по реда на желанията, или в най-лошия случай те прекласират на мястото от първи етап. Ако се придвижиш нагоре, не можеш да избираш между училищата, в които си бил приет на първо и второ класиране. Остава само това от второ класиране.
Ако на първо класиране не си приет никъде, участваш автоматично във второ класиране.

# 231
Благодаря на всички! Поизясни се малко положението.
Дано не стигаме до това класиране изобщо Simple Smile. Но сега се оказа, видиш ли, че след 3 години рисуване и говорене за дизайн и мода, щерката не  ще да ходи в друго училище освен в НУИИ или НГПИ и ако не стане там, ще се пробва в езиковите. Не, че не уважавам това желание. Добре поне, че докато стане време да се редят специалности ще има класиране вече в НУИИ, НГПИ и ще се знает оценките от матурите, за да няма нереални очаквания. Пубери ! Simple Smile))))))))))))

# 232
Havg, ,в НГПИ има специалност Мода, и, повярвайте ми, по- добро е обучението от училищата към МОН. Особено едната преподавателка е върхът. Още при подаване на документи се пишат желанията ( дано не бъркам).

# 233
  • Ланкър, планините Овнерог
Да, още при подаване на документите за явяване на изпита се редят желанията.

# 234
  • София
Здравейте.
Включвам се с една бъдеща седмокласничка, която иска да кандидатства с рисуване. През тази година посещаваше уроци по рисуване. Напредва бавно...
Изчетох доста теми назад. Иска ми се да засили рисуването и извън ателието,  което посещава.
Имате ли информация за добри курсове по рисуване - преди години е имало към Приложното в 119 у-ще, четох нагоре и за кратък курс към НУИИ. Организират ли училищата годишни курсове?
Или пък евентуално да ми пратите на л.с. препоръки за индивидуален учител, струва ми се, че на нея й е необходим по-индивидуален подход.
През лятото ми се иска да я пусна на интензивни курсове, тъй като ателието затваря за два месеца.
Видях, че в Студио S организират подобни... Някакво мнение имате ли за тях?

Успех на всички деца на изпитите и НВО днес ☘️

# 235
Havg, ,в НГПИ има специалност Мода, и, повярвайте ми, по- добро е обучението от училищата към МОН. Особено едната преподавателка е върхът. Още при подаване на документи се пишат желанията ( дано не бъркам).

Сигурна съм. Всички са очаровани от отворените врати там Simple Smile.
Днес е матурата по български. Желая на всички дечица успех. Да им стискаме палци, да останат доволни от себе си.

# 236
Цитат
автоматично участваш във 2-ро класиране, където можеш да се придвижиш само нагоре.
Ако няма някакви промени от миналата година, не е баш така. Не участваш автоматично без нищо да се направи. Трябва да се подаде декларация за участие във второ класиране, за да учаатваш в класирането.

Това е много важно да бъде отбелязано, защото е имало миналата година родители и деца очакващи автоматично да участват във второ класиране. Автоматичното е било преди, но вече не е. Подава се желанието за участие във второ класиране.

Ние също миналата година кандидатвахме по МОН ( с подредба на желание) и по МК ( с изпит) . Беше приет и по двете системи  по първо желание. Избра НУИ.

Друго важно ковто искам да кажа - моето дете е творците които не обичат да бързат, не обичат да бъдат припирани, искат да се потопят в света на това което творят и да си работят със свои си темпове. И на изпита след 4 клас и след седми клас  - времето му стигна. Но преди това той работеше основно за "скорост"  Т. Е. Да не се отплесва както е свикнал. Но миналата година като излизаше от изпита каза, че е имало деца в помещението, с още час по негово виждане работа. Така че и скоростта се оказва немаловажен фактор.

# 237
  • Sofia
Здравейте.
Включвам се с една бъдеща седмокласничка, която иска да кандидатства с рисуване. През тази година посещаваше уроци по рисуване. Напредва бавно...
Изчетох доста теми назад. Иска ми се да засили рисуването и извън ателието,  което посещава.
Имате ли информация за добри курсове по рисуване - преди години е имало към Приложното в 119 у-ще, четох нагоре и за кратък курс към НУИИ. Организират ли училищата годишни курсове?
Или пък евентуално да ми пратите на л.с. препоръки за индивидуален учител, струва ми се, че на нея й е необходим по-индивидуален подход.
През лятото ми се иска да я пусна на интензивни курсове, тъй като ателието затваря за два месеца.
Видях, че в Студио S организират подобни... Някакво мнение имате ли за тях?

Успех на всички деца на изпитите и НВО днес ☘️

Благодаря за пожеланието!

Относто Студио S. Ако сте в южните райони, може да посещавате техните курсове през лятото. Те са на няколко модула и са интензивни. По памет помня, че бяха по 6 астрономически часа дневно. Така, ще може да прецените за предстоящата година колко да я натоварите.

# 238
Здравейте,да разбирам ли,че се подават отделно документите за МК и за МОН и се записва всичко отделно?

# 239
  • Sofia
Да, отделно. Училищата към МОН са в общо класиране. Училищата към МК е във всяко училище поотделно. Повече информация за тях, може да намерите, като посетите техните сайтове : необходими документи, срок за подаване и т. н.

Общи условия

Активация на акаунт