Момче на 2 години, 20 кг при ръст 92 см. Нормално ли е?🤔

• 6 279
  • 58
  •   1
Отговори
# 15
Ами може и да ви е време за отбиване. Множко са си килограмите. Моят син е на 2г8м и е 96-97см, 14-15кг. Изглежда нормален, не слаб, има си и коремче. Кантара ни дава отклонение един кг в зависимост къде го сложим.

# 16
Явно детето не яде кой знае колко много. Може би е заради кърменето. Вероятно изпива твърде много кърма. Нощем кърмиш ли го? Ако е така, трябва час по-скоро да спрете нощното ядене. Малко е трудна тази възраст за отбиване, защото децата са вече по-осъзнати, но не е невъзможно. Опитай плавно да премахваш едно по едно кърменията и да разсейваш детето с други неща. По принцип и за гърдите ти е най-добре спирането на кърменето да стане възможно най-плавно.

Иначе, моето малко дете е на 2г и 10м, около 96-98см, около 14-15кг. Голямото е на 5г и е около 17кг. Но не знам дали моите деца са критерий, тъй като и двамата са злояди и има дни, в които ядат много малко. Предполагам, че нормално ядящите деца тежат малко повече.

# 17
Според таблицата, която аз имам, средно тегло за 2г дете 12.2кг, среден ръст 87-88см.
Индекс на телесната маса нормално до 20.3, след това вече влиза в графата затлъстяване. На вашето дете е 23.6.
На мен това ми се струват много килограми, бих говорила с лекар. Може да се говори с ендокринолог, да се провери щитовидната жлеза.
Не мисля, че в кърменето е проблемът, а и не изглежда да яде кой знае колко храна.
А колко е роден, как беше наддаването в началото, на годинка колко е бил?

# 18
Синът ми беше 20кг в първи клас. Проверете детските си картони с таткото как сте наддавали.
Може би консултация с ендокринолог.

# 19
  • Пловдив
Доста е.
Моят на 2 години и 4 месеца е 13 кг.

# 20
  • MI
Ето таблицата за отношение кг-височина за тази възраст за момчета на СЗО:

Доста са килограмите, дъщеря ми е на същата възраст, малко по-висока и тежи към 15 кг. И тя е супер пристрастено кърмаче, та въобще не вярвам да е от това. И храната въобще не ми изглежда много. Наистина бих направила консултация с ендокринолог или поне бих обърнала внимание на педиатъра му.

# 21
Моята дъщеря на 2г.8мес. тежи 12кг, висока е 94см, но тя не е критерий, защото хич не иска да яде и за последните 6 месеца не беше качила нищо. 20кг са множко и според мен, но си мисля, че кърмата има роля, все пак е доста калорична. Не се притеснявайте излишно, просто трябва да се обсъди с медицинско лице. Брат ми е бил такова едро дете, пък сега е 195см и няма и 80кг, мъж на 37години. Не мисля, че задължително трябва да е някакъв здравословен проблем.

# 22
Ако количествата храна и калориите са правилните за възрастта може би ще го израсте, но ако приема твърде голямо количество храна или повече от нуждите калории има риск да си навлече проблеми. Мисля, че затова майката се притеснява.
На две години трябва да си има график за хранене и преценени, съобразени с възрастта порции. За справка може да се ползват грамажите на яслите.
Бананът и гроздето, сушените плодове са много по-калорични от ябълката. Един банан си е пълноценно междинно хранене. Общо взето закуска 7-8 часа плод - в 10, обяд - 12-13 часа, следобедна закуска (кремче, грис, мляко с ориз) - 15,30-16 часа и вечеря 18,30-19 часа би било добре. Щом детето не е отбито, защо не оставите кърменето за първо или последно хранене?

# 23
  • MI
Щом детето често отказва вечеря и яде плод или се кърми между основните хранения колко точно може да яде повече от необходимото? Моята си яде и трите хранения, закусва следобед нещо и определено само плод не винаги ѝ стига, суче и тя и определено си е напълно в нормата по горната графика. Вярно, не се допира, и като излезе върви и тича цялото време, ама все пак...
Да не му е малко движението? Странно ми изглежда, аз наистина бих обърнала внимание на педиатъра.

# 24
А при кърмене как разбирате какво количество кърма е изсукало детето? Не се заяждам, моите деца са хранени изкуствено и с шише е лесно да се види колко изпива, но при кърмене?
Детето пие ли вода или чай? Т.е поема ли други течности освен кърмата? Ако суче повече между храненията не е ли възможно да кара повече на кърма реално?

# 25
  • MI
Не се разбира, те се саморегулират. Аз и храната не ѝ меря, ако не иска не я карам да доизяде, ако иска повече давам. Единствено внимавам какво предлагам, нищо друго. Но със сигурност яде повече от описаното и е пет кг надолу и с 2 см по-висока. За мен или движението е много малко, или трябва да се провери да няма проблем при ендокринолог. Може наистина да няма, но при толкова над нормата на СЗО ми се струва редно поне да се провери.

# 26
В такъв случай, ако детето не се саморегулира? Т.е ако ползва кърмата за набавяне на течности, вместо вода? Възможно ли е чрез кърмата, ако я ползват за заместител на водата и другите течности да поема повече калории или пък, ако е хранено на поискване да преяжда?
Аз не съм мерила грамажи също, малко на око съм сипвала на децата, синът ми на 3г навършени беше някъде 90см, много късокрак и е тежал около 14кг, не повече. Купих му баланс байк, едва стигаше земята, през лятото краката му се удължиха, но той буквално не слизаше от него.

# 27
Аз изобщо не мисля, че е заради кърменето, особено щом не яде много храна. Най-вероятно си яде нормално количество спрямо останалите деца, които ядат повече храна, но не пият мляко например.
Ако беше заради кърменето, то много двегодишни все още сучат или пият по 1-2-3 шишета АМ, а повечето са много далече от тези килограми.
Средното тегло на 4-годишно е 16кг на 102см, а на 5-годишно е 18кг, на 109см.
Детенцето е на 2 години, по-малко сантиметри, а повече килограми.
Аз със сигурност бих потърсила ендокринолог.
Ако не открият проблем- чудесно, майката ще е спокойна, че всичко е наред. Ако открият проблем, пак добре- ще може да се вземат мерки навреме.

Не знам колко кг е родено детето, но ако предположи 4кг, то за 24 месеца е качило 16кг, което прави по 1.5кг на месец! Това може да се случи първите няколко месеца, но след това идва период, в който качват по 200-300гр на месец или даже нищо.

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 12:28 от Pistachio

# 28
  • MI
Природно заложено е да се саморегулират, като на всички останали бозайници. Ако това е нарушено, пак има някакъв проблем. Въпросът е колко мляко трябва да изпие, че да е прекалено, след като често вечер не яде ..

# 29
Не може на двегодишно да се смята индекса като на голям човек. Ако детето изглежда добре и е енергично, не бих се тревожила. Ако здравния работник не е притеснен, значи може би ще дръпне скоро и ще отслабне. Големият ми син беше като топка като малък, много пухкав - да не кажа дебел. После се издължи и отслабна. В момента е с перфектна фигура и учи в Спортен университет.

А 5 годишното ми момиче в момента е 105 см, малко под 15 кг. Обаче не изглежда кльощава, а съвсем нормална. Някак си децата са много различни като малки едно от друго, не е задължително да е отклонение.

Общи условия

Активация на акаунт