Как поддържате добра работна атмосфера с колегите си?

• 1 517
  • 13
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,
не съм сигурна дали съм избрала правилно заглавие за темата, но идеята ми е следната.
Когато нервите на тези около вас идват малко в повече, правите ли нещо за да повдигнете духа и настроението им или смятате, че нещата могат само да се влошат?
Питам, защото на мен негативното настроение на другите много ми се отразява. Дори и цял ден да не съм била засегната от проблеми и всичко да е било топ, накрая се чувствам изморена и натъжена.
Какво трябва да направим и за себе си?

# 1
  • Sofia
Аз намерих в себе си спокойствие като договорих периодично да сменям офис и хоум офис. Ако вашата работа не предлага такова условие, ви предлагам да намерите тема с всеки от колегите ви, които ви натоварват и да се придържате към тях в комуникацията си, намерете също така кой какво го дразни и в зависимост от това си променяйте комуникацията - тоест ако виждате че някой е по-доминантен тип и го дразни, когато друг доминира - бъдете по-пасивни с него. Оставяйте си емоционалния негативен багаж на работа, а вкъщи не говорете за проблемите си, които сте имала на работа, така се затваря "справянето" със ситуацията само, когато сте така да се каже на бойното поле иначе сте натоварена нон стоп Simple Smile Надявам се да съм била полезна

# 2
Много е сложно, ако средата е токсична, не мисля, че има начин да се поправи.
Аз лично не съм такава попивателна за емоции, понеже не съм особено чувствителен човек, но и на мен ми е неприятно ако има напрежение.

Опитвам да се концентрирам върху комуникация с хората, които ми допадат повече. Ползвам почивките да пийна кафе с тях (когато някога ходехме и в офис), опитвам да огранича контактите с негативните и изнервящи хора до минимум (колкото е възможно).

Хоум офиса помага, защото по чат/телефон е друго, като не ги виждаш по-трудно ще те изнервят.

# 3
  • София
milennag, Sherilyn Благодаря за съветите!
Може би е инстинктивно, но точно това за което говорите го правя.
Атмосферата не е токсична, дори е страхотна, а аз съм изключително спокоен човек и винаги помагам, когато нямам работа. Тези емоции са на моменти и въпреки, че се опитват да се владеят, аз ги усещам и така губя всякакъв тонус и желание за работа.
Не знам, как да се справям с тези моменти. Трябва ли и как да повдигам духа на околните или да се самоизолирам напълно от тях със слушалки в ушите?

# 4
  • Sofia
milennag, Sherilyn Благодаря за съветите!
Може би е инстинктивно, но точно това за което говорите го правя.
Атмосферата не е токсична, дори е страхотна, а аз съм изключително спокоен човек и винаги помагам, когато нямам работа. Тези емоции са на моменти и въпреки, че се опитват да се владеят, аз ги усещам и така губя всякакъв тонус и желание за работа.
Не знам, как да се справям с тези моменти. Трябва ли и как да повдигам духа на околните или да се самоизолирам напълно от тях със слушалки в ушите?

Зависи как реагират на това - гледай им реакциите, ако за всички е по-добре, когато повдигаш настроението - давай, стига това да не те ограбва прекалено. Ако виждаш апатия - слушалките и чао свят Simple Smile

# 5
Не отговарям за чуждото щастие и не бих се правила на клоун, за да развеселя някого. Особено пък ако човека отсреща е негативен и все мисли най- лошото. Колкото и да се мъчиш, само ще си изгубиш времето.
Държа се приятелски по принцип. Казвам някоя добра дума, ако има някакъв лош момент. Но до там, след това се изолирам.
Имах колежка, която по цял ден мрънкаше колко и е крив света за абсолютно всичко. Просто спрях да я слушам, започнах да я отбягвам. И си реших проблема.

# 6
Можеш да си помогнеш с осъзнаване. Явно си емпат и за да не си попивателна на всеки негатив, когато усетиш емоция, вдишай и издишай дълбоко няколко пъти и се свържи със себе си, за да определиш тази емоция твоя ли е или я отразяваш. Ако не - си кажи “това не е мое” и изчакай неутрално малко. Всяка емоция се разтваря и преминава за 90 сек, ако не й придаваш важност.
Другото, което би ти било от полза е да повишиш вибрациите си, така все по-малко ще привличаш по-ниските такива към себе си.

# 7
  • София
По-нагоре го казаха вече. Не си клоун, че да им повдигащ духа и да ги забавляваш, когато са криви. Най-много да ти излезе име, че навсякъде взимаш участие и се бъркаш на всички с нежелана помощ, съвети и др.
Навремето,когато работех в колектив, основното ми правило беше да не се сближавам особено с никого в офиса и да не плямпам излишно. И винаги да съм положително настроена. Когато някой искаше да говорим извънслужебно, подбирах неутрални теми, никога лични. През останалото време си слагах слушалките и си работех. В извънработно време оставях служебните емоции в офиса. Чувствах се прекрасно.
Като цяло и това ми е нагласата. Нищо друго, извън моя свят, не може да ме изкара от релси, когато не ме засяга пряко.
За служебни дискусии, решаване на проблеми и регулиране на емоции относно работния процес, винаги бях насреща.
Накратко - абстрахирай се от чуждите проблеми и отделяй служебното от личното. Слушай хубава музика и бъди открита, без да се натоварваш.
Вкл. имам опит с колежка, за която всяко нещо беше драма. Дори и аз се връзвах в началото, а после разбрах, че така обича да привлича внимание и да пие (буквално) енергията на околните. По гореописания метод много бързо я отучих да си показва негативите пред мен, след като изобщо иска да общува с мен.

# 8
Не се сближавам с колежки, те знаят много малко за мен, видя повърхностни разходи, не се включвам в групи, върша си работата. Ако някой не е на кеф, трая си, той ако иска ще сподели. При нас е популярно с цел сплотяване да ходим на ресторанти. Ами ходя, хапваме, пийваме, говорим маловажни неща.

# 9
Бях в много негативна работна среда. Не мисля, че някой може да промени другите. В моя случай, усетих, че ако остана, ще се поболея и се махнах.

# 10
В моята среда се разведряваме от напрежението в работата с кратки разговори между смените на общи хоби теми - домашна техника (телевизори, роботи, телефони, смартчасовници), придобивки за дома, препоръки за медицински специалисти и др. подобни, които са ни полезни и приятни едновременно. Имаме културата да не обсъждаме конфликтни теми от типа на политика, заплати и кой колко (не)работи.

Хората сме социални същества и имаме нужда от общуване, но темите в работен колектив винаги трябва да са неутрални, за да не се предизвикват излишни страсти Wink

# 11
  • София
Можеш да си помогнеш с осъзнаване. Явно си емпат и за да не си попивателна на всеки негатив, когато усетиш емоция, вдишай и издишай дълбоко няколко пъти и се свържи със себе си, за да определиш тази емоция твоя ли е или я отразяваш. Ако не - си кажи “това не е мое” и изчакай неутрално малко. Всяка емоция се разтваря и преминава за 90 сек, ако не й придаваш важност.
Другото, което би ти било от полза е да повишиш вибрациите си, така все по-малко ще привличаш по-ниските такива към себе си.
Благодаря много!
Да, емпат съм. Как мога да повиша вибрациите си?

# 12
С осъзнаване..))
С избор на всяка твоя мисъл и преработаване на емоцията. Трябва да преобразуваш негатива в благодарност - като се фокусираш в това, което си и което имаш.
Общо взето накратко работи така: Приемане, прошка, смирение, благодарност.
И много изчистване.
Мощния детокс на тялото също дава добър старт.
Повишаването на вибрациите обаче може да бъде доста болезнено - ако не си готова да се разделиш със старите модели и хора и ситуации, които те свалят и дърпат надолу.
Пускам ти нещо - за ориентир как ни влияят емоциите и коя емоция ни сваля и коя ни вдига.
Когато изпиташ негативна емоция се определи на каква честота калибрира и ще еидиш как сама ще поискаш да я трансформираш..)
Моля, не цитирай.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 09:05 от Angel_wing

# 13
Трябва да се работи в посока да се минимизира негативното отношение на околните. На мен лично, когато не съм хоум офис, работното ми място е в рамките на отдел, в който пряк ръководител е мъжа ми (подчертавам, че на мен не ми е пряк ръководител, няма конфликт на интереси, там съм позиционирана за удобство, откакто съм във фирмата (още преди мъжа ми). И тъй като останалите му/ни колеги са или мъже, или по-възрастни дами, взела съм организаторските функции що се касае до сплотяване на колектива и намаляне на напрежението. При повод винаги купувам цветя или правя торта или пита за почерпка, по Коледа украсявам и раздавам скромни подаръчета на всички, понякога без повод купуваме баници или по шоколади, лятото по време на обедната почивка - сладолед. Това го правим с лични средства и виждаме как от нещо малко хората се чувстват по-добре, сякаш оценени, в настроение, работата върви.

Общи условия

Активация на акаунт