Малки трикове за по-ниски сметки

• 21 055
  • 343
  •   1
Отговори
# 75
А и ако трябва да сме прецизни сама по себе си чистотата изисква не особено много вода. Човек може да се изкъпе съвсем добре и за пет минути. Лично аз обаче стоя поне три пъти по-дълго за кеф (не съм засичала), даже и да съм свършила "чеклиста" с дейностите си седя под врялата вода ей така, за удоволствие. Е, това удоволствие променя поне 2 или 3 пъти количеството вода. Освен това изхвърлих икономичния душ и си сложих един такъв, който се опитва да ме размаже в пода с дебит и струи. Ми кеф ми е така, обаче ако някой си сложи икономичен душ ще харчи още по-малко вода и пак ще си е чист, просто за него миенето няма да е кеф, а само прагматизъм.
С прането също може да се пести - пералня с голям капацитет, напълнен добре е много по-икономична от пускане на няколко перални с малко пране.  Та не можем еднозначно да съдим за това кой е кирливец и кой е чист само по някакви писания за кубици вода.

# 76
Добре де тоалетна не ползвате ли ? Не миете ли баня, мивка, WC, батериите, подовете в жилището?
Абсурдно е с толкова малко вода! Майка ми е сама и има 4-5-6 кубика месечно.
Не, акаме в дупка на двора. 🤦
Няма начин да имате 5 кубика за 4 човека. Или крадете вода или нещо не е наред. И ние така в дупката на двора, миялна, джакузи и вана не ползваме, ама 3-ма човека поне 10 кубика. Ако сме 4-ма ги докарваме към 13-15.

# 77
5 кубика наистина са малко за 4 човека. Много малко са, но може да не им е в ред водомерът?

# 78
  • Mediterraneo
Накарахте ме да си погледна последната фактура. Сигурно ще сте шокирани- 30 кубика за четирима вкъщи. За тримесечие. 10 кубика за месец за 4 човека. Изключително пестелива съм аз откъм вода, вече го казах. ММ също се къпе бързо, децата се оливат и добре, че бойлерът е 80 литра, способни са да го източат всяка сама. Миялната и пералнята са икономични, банята я мия през ден( чак 4 пъти дневно да мия баня, не ме пере толкова жестоко токът; ако пък се налага след всяко влизане в тоалетната да я мия, бих се замислила как, по дяволите, се**т хората, които я ползват).

# 79
  • Варна
Жената сподели, че доста са пътували последните месеци. Ние с мъжа ми двамата имаме 3 кубика почти всеки месец. Не е ненормално. Дори миялна нямаме, да пести вода, защото нямаме място. Лятото се къпем по-често, но пък за по-кратко време. (да се чете къпане - различно от душ) В студените зимни дни буквално се варя под душа, докато не се източи бойлерът. Пералнята ни е от малките за 5 кг и често се пълни и пуска. За жалост нямаме двор, на който да акаме. Не миришем и не живеем в мизерия.  Който иска, да идва и да проверява на място. Grinning

# 80
Сега се сетих за една потребителка, която май в Германия живееха и обясняваше в една подобна тема как имали 1-2 кубика вода. Ходели да се къпят по фитнесите... Ми то и това си е трик.
А защо да не обсъждаме - напротив хигиенните навици са важни. От това, което виждам в София, поне 30-40 % от младежите не се къпят и перат редовно. Сигурно родителите им използват трикове за по-ниски сметки....

# 81
  • Mediterraneo
Те може да са важни хигиенните навици, ама не са обект на темата. Освен ако не са трик за по- малки сметки.

# 82
  • Варна
... Ходели да се къпят по фитнесите... Ми то и това си е трик.
...
Това ми напомни, че точно веднъж реших да се изкъпя след плуване в банята на басейн Приморски. Пуснах си душа, сложих шампоан и докато го изплакна, някой друг пусна друг душ другаде и топлата вода свърши. Grinning Та трудна работа специално с тоя трик у нас.

# 83
За мен е абсурдно 5 кубика за 5 членно семейство. Мислех, че е по 5 на човек, което е леко завишено, но приемливо .
Освен да имате баня по месторабота и вкъщи само да перете.
Ние като бяхме четирима имахме по 20-22 кубика. После трима по 15-16. Сега за двама сме по 10-12.

# 84
Ако мъжът ми разбере ,че съществува четиричленно семейство с разход 5 куб.на месец,ще ни изсели.Всеки път се възмущава на нашите 18-20 куб.А аз мисля,че не злоупотребяваме. И за да е по темата,открихме ,че като не се къпем с голямата статична пита на душа, а с малкия подвижен душ,се спестява някой кубика.

# 85
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
... Ходели да се къпят по фитнесите... Ми то и това си е трик.
...
Това ми напомни, че точно веднъж реших да се изкъпя след плуване в банята на басейн Приморски. Пуснах си душа, сложих шампоан и докато го изплакна, някой друг пусна друг душ другаде и топлата вода свърши. Grinning Та трудна работа специално с тоя трик у нас.
Е,как свърши водата в Приморски,бе душко????Моята щерка,като влезе в банята с някоя дружка и се започва един лаф,та чак лелката се налага да влиза да им прави забележка,че се забравят.Кошмарно е аз да стя и да я чакам,а тя да си се плацика,все едно не бърза за училище.

# 86
  • Варна
Не знам и аз. Факт. Не знам дали има значение, но беше зимата в 8:30 сутринта.

Питата харчи много вода, наистина. Само веднъж я ползвах вкъщи и не ми стигна бойлера да се изкъпя. Като правим нова баня, няма да давам пари за пита със сигурност.

# 87
То и без пита, ако слушалката е на стойката и водата не се спира, пак се харчи много вода. Майка ми така действа. Simple Smile

# 88
  • Варна
Пф, разликата между пита и слушалка на стойка, която не се спира, е голяяяма.

# 89
  • в сърцата на децата <3
Не знам защо стана такава драма разхода ни на вода. Приемам, че е възможно и водомера да не отчита правилно, но това съвсем не е мой проблем. От старите е, дето се въртят едни абсурдни триъгълничета по него. Купила съм нов, занесох го за пломба и чакам от ВиК да го сменят - аз нямам право, а няма и как, защото централния кран е заключен извън имота. Уведомени са с писмо. Преди 2 години. Лично аз зор нямам. От друга страна преди години имахме избила тръба и беше навъртяло 150 кубика за седмица, та едва ли има някакво кой знае какво фрапантно отклонение в количествата.

Все пак лично за мен "малки трикове за по-ниски сметки" не е тема "с колко литра вода се къпем". Чисто финансово ако не пълним басейн ежедневно, то парите за вода са най-малкия разход - дори 20 кубика са около 40 лева (тук водата е под 2 лева на кубик), което е средна такса за мобилен телефон.
В този ред на мисли, ние сме си оптимизирали И тези разходи - телефон, цифрова и интернет са ни 42 лева общо. В тази сметка е включена една такса за мобилен, защото децата още нямат, а мъжа е със служебен.
Още едно перо за оптимизация са режийните за храна. Нещо, което лично аз смятам за добро и от финансова, и от здравословна гледна точка, са пресните СЕЗОННИ плодове и зеленчуци, по възможност от производители. Тиквички януари не са сезонен зеленчук. Нито пластмасовите домати и краставици. Има, обаче, оранжерийни марули, зелен лук и репички; зеле - прясно и кисело; ябълки, круши, дюли; спанак... Това не значи, че никога не купувам извънсезонни или вносни - напротив, но не са основната част от менюто. Българско месо и риба. Риба обикновено купуваме директно жива - до Пловдив има на няколко места, а като ходим към Банско поне на 3 места има жива пъстърва. Купувам за 2-3 дни зеленчуци, а месо и риба - за не повече от 2 готвения (или едно голямо, което да ядем два дни).
Би ми било интересно да прочета как си оптимизирате тези разходи, защото те са много, много по-големи от водата.

Общи условия

Активация на акаунт