Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 395
  • 417
  •   2
Отговори
# 90
  • Paris, France
Не всеки се интересува от география, история и политика и никой не е длъжен да знае къде се намират България, Лаос, Боливия и даже Русия, Канада и САЩ.

България е малка държава с малко население и не е ненормално да не знаят къде се намира.

Едното от децата ми не би могло да посочи на картата Холандия, Исландия и даже Естония. Не съм сигурна, че знам коя точно държава е Естония. Намирам на картата трите балтийски републики, но точно коя къде е не знам. Е, Литва мога да я намеря, защото знам, че е до Полша и дотам. Трите балтийски държави са силно развити, с БВП на глава от населението колкото гръцкия, долу горе. Интересувам се от балтийски езици, литература, култура, носии, но не ги знам къде са на картата. 

Опитайте да посочите на картата Габон, Лаос и Перу и тогава хвърлете първия камък!

Един такъв ми обясняваше как Ганьо бил расист, на другия ден ми се оплаква, че в съседния му апартамент се нанесли цигани.

И къде е проблема?

# 91
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Проблемът тук е че няма за какво да ни знаят, иначе ясно
Знаем държавите, за които се пише или споменава ежедневно по медиите

Аз поне, това имах предвид.

# 92
Опитайте да посочите на картата Габон,
Моля, моля, синът ми точно учеше по география за тях, консумират по 40 килограма риба на глава от населението Blush

Някои хора учат повече неща по география явно, други по-малко. За мен възрастните е редно поне да знаят страните от ЕС, това е реалност, която ги засяга, а не суха теория.

# 93

Един такъв ми обясняваше как Ганьо бил расист, на другия ден ми се оплаква, че в съседния му апартамент се нанесли цигани.

И къде е проблема?
Най-малкото са много и шумни. Но те всички толерантни са такива - за отворени граници, добре дошли, бежанци, но само да не са близо до тях. Като холивудските звезди в именията зад високите огради, дето отиват с частните си самолети да обсъждат намаляване на въглеродния отпечатък. Лицемерие на всяка крачка, но на приказки звучи добре, стига само другите да плащат цената.

# 94
  • Пловдив
Роузи, нали цял свят ни знаеше какви сме прости, как стана сега друго - не ни знаят, щот сме много прости и няма за какво?

Е, как, Габон, бе, Габон! Как може да не го знаете! Дето го даваха като пример за по-високи пенсии и стандарт от нашите! Wink (Всъщност стандартът им е по-нисък, за пенсиите няма данни.)

# 95
Габон е бивша френска колония, сигурно затова французите си я споменават повече. Както дъщеря ми пък прави постер за Гана и покрай нея научих, че Гана не е само женски вариант на името Ганьо.
Мъчно ми е за Роузи, ето явно не мисля само за себе си.

# 96
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Чудя се как да отговоря на човек, който научил за съществуването на Гана
от учебника на дъщеря си
И на мен ми е мъчно

Виж сега. Важното е че си го научила. Човек се учи на всяка възраст.
По- добре късно, отколкото никога!
Но какво да кажем за образованието...

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 15:27 от Роузи

# 97
Чудя се как да отговоря на човек, който научил за съществуването на Гана от учебника на дъщеря си
И на мен ми е мъчно
Спокойно може да ползваш думите ми като пример за ограничеността на българката. Само ползвай точка.

Понякога самочувствието, че си по-добър, по-умен и по-образован, може да затвори очите и да ограничи мисълта. Нищо де, на всеки може да се случи.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 17:15 от Блу

# 98
  • Другата България
И да даде нереално висока представа за нас самите.

# 99
  • Paris, France
Опитайте да посочите на картата Габон,
Моля, моля, синът ми точно учеше по география за тях, консумират по 40 килограма риба на глава от населението Blush

Някои хора учат повече неща по география явно, други по-малко. За мен възрастните е редно поне да знаят страните от ЕС, това е реалност, която ги засяга, а не суха теория.

Прекрасно, обаче след 10, 20 или 30 години на сина ти ще му е все тая къде е Габон, съседна Екваториална Гвинея, Република Конго, по колко кила риба и маймунско месо изяждат и дали предпочитат стрити скакалци или изсушени скариди в яхнията от антилопа, честно. 

Е, то за мене е редно да знаем всички държави в света, промяната в границите им, кой е официалния език, и малко подробности за икономиката и политиката им, малко любопитни факти. Едните ми баба и дядо знаеха всичко това. В реала, обаче, малко хора се интересуват от всички държави по цял свят ако не са свързани административно или икономически с тях.

Европейската общност стана мастодонт от цели 27 страни, много от които малки, незабележителни на картата, с трудни, неразпространени езици и малък брой неселение, където нищо особено не се случва.

Признавам си без бой, че Малта даже не мога да я видя на карта на телефона, камо ли да я покажа. И майка ми не може, а ходеше често там и седеше по седмица. Израел не мога да видя също, даже с очила.

По мое време (1990-1994г), в английските университети програмите по география застъпваха много повече бившите им колонии, отколкото новоприсъединените европейски страни като Гърция и Португалия. Така научих къде са индийските щати Бихар и Керала, Соломоновите острови, Нова Зеландия и мога да ги покажа лесно на картата.

В бившите колониални империи телевизиите показват техните си, бивши колонии, САЩ и тук там нещо друго. Средностатистическият гражданин, който не работи дейност, изискваща познание на държавите в ЕО просто не ги знае. Ако му потрябват ги научава. Лесно и просто. Като му мине изпита, слага учебника в кашона и ги забравя.

Децата ми се интересуват само от Япония и Корея и могат да покажат всички техни островчета и големи градове. Къде са Филипините не знаят, а добра приятелка на дъщеря ми е от там.

# 100
Европейската общност стана мастодонт от цели 27 страни, много от които малки, незабележителни на картата, с трудни, неразпространени езици и малък брой неселение, където нищо особено не се случва.
28 всъщност.

# 101
27 след отпадането на Великобритания.

# 102
Да, извинявам се. Този факт трудно го преглъщам и си ги броя с нас Grinning

Не знам вие къде живеете, момичета, но в Австрия поне веднъж месечно има новини и за Северна Македония, и за България. Вие при вас в държавте ви не попадате ли на такива? Тоест хората, да кажем, учили старателно география и забравили какво е това нещо България, но после нещо не чуват ли тук и там като възрастни? Много ми е странно.

ПП Да не се разбира погрешно, не казвам, че хората ви са прости, ако не знаят къде ни е държавата, а се чудя как дори е възможно, доколко (ако страните са европейски) да не говорят нищо за нея. Дали покрай влизането на ЕС, дали заради протестите или пък сега развитието на пандемията, конфликта с Русия.. Има си новини.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 21:24 от Анонимен

# 103
Малко в страни от темата, но всеки, който е наясно с училищната система във Великобритания, как и какво се учи в гимназиите и как се избират предмети за матури, изобщо няма да се изненада, че историческите и георграфските им познания са … лимитирани.

# 104
А точно елементарни познания по география ми е трудно да си представя как остават само част от образователната система. За мен винаги е било съвсем естествено като четеш книга, гледаш филм, следиш спорт и т.н. да погледнеш в атласа/интернет къде е това място, откъде са тези хора. Или отивайки някъде като турист, дори и за съвсем пасивна почивка (плаж и хотел), да прочетеш все пак нещо за мястото и страната. Изобщо, подобни незнания са ми показател за много други пропуски в общата култура.

Общи условия

Активация на акаунт