Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 400
  • 417
  •   1
Отговори
# 255
  • Great Britain
Редовно виждам тийнеджърки да хвърлят празни чаши от Старбъкс на земята, по пейки, но не и в кошчето, където им е мястото. Как може да дадеш 10 лева за кафе, а да проявяваш такава липсва на възпитание?!
И след домашния любимец така не се и научихме да си чистим. Центърът е омазан в лайна. Ами никак не е приятно и сами сме си виновни за всичко.

И аз виждам такива тийнейджърки, както и баби с по 3 кучета, които ги извеждат в 4-5ч сутринта и не чистят след тях и не сме в България. Имам съсед, чието куче оставя по 2 килограмови лайна в парка до нас. Той си носи лопатка и пликове, но хитро се прави, че не е видял. Кучето е много красиво. 

Лайната, ако са на тревата, даже не ги мисля. Тор 🤩.
Ако седнеш на тревата и се омажеш в лайната пак ли няма да ги мислиш?

# 256
  • Швейцария
Мога да говоря за Швейцария. Социалните помощи не се дават просто така, а имаш доста задължения. Например да приемеш всякаква работа, която ти предложат, а те го правят. Да работиш по техни програми, например чистачка или строител. Ако не го направиш,  в повечето кантони трябва да връщаш помощите, които си взел,  в момента в който си намериш работа.

# 257
  • София
За Белгия също съм чувала, че може да си изкараш живота на социални помощи (без да съм наясно с подробностите).
Но да не забравяме, че са владели Конго, не е без значение.

# 258
  • Швейцария
В много държави можеш да си изкараш живота на социала, въпосът е дали това е живот. Да броиш стотинките за храна и да не можеш да отидеш на едно кино.

# 259
Преди време четох,че Бил Клинтън е въвел безсрочни социални помощи за афроамериканците,като един вид компенсация за робството. Но по-късно май че Буш го отмени.
Не е възможно да има прослойки в която и да е държава,които живеят цял живот от соц.помощи,че и техните деца и внуци. Нещо не се обяснява както трябва...
Впрочем,човек който цял живот го издържа някой друг със социални помощи,може спокойно да "мисли единствено за себе си",(както е темата). Laughing

# 260
Не бих искала да злословя директно, защото е политически некоректно. Но повечето северно европейски държави, Wanderlust даде пример за две такива, си имат прослойки, различен процент от населението, които са с проблеми. Държавите си имат социална политика за помощ, която помага в определени случаи, но в много е безрезултатна.

В нито една от тези двете няма 20% безработни или хора на социални помощи, така че тези няма да са. Аз също съм от много дълго време в различни чужбини, също и извън европейски, но в цивилизовани страни. Затова се питам дали просто не ти е такава средата където си попаднала. Защото България определено не е цвете в сравнение със споменатите държави.

# 261
  • София
В много държави можеш да си изкараш живота на социала, въпосът е дали това е живот. Да броиш стотинките за храна и да не можеш да отидеш на едно кино.
Познавам и работещи българи, които не са ходили на кино с години. Особено при наличието на сайтове с филми, торент тракери и т.н. Честно казано, и аз скоро не съм, но не защото ми е много скъпо. Обаче с 2 деца вече си е цифра.

Не е възможно да има прослойки в която и да е държава,които живеят цял живот от соц.помощи,че и техните деца и внуци. Нещо не се обяснява както трябва...
Не зная дали сте чели "За Америка като за Америка", вярно че е писана отдавна, но едни от домакините на Марко Семов (чернокожи) сами признават, че има гета, в които някои хора с поколения не работят.

Опресних си спомените за книгата. Става дума за черните квартали на Ню Йорк, имало хора, които почти не излизали от квартала си.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 10:51 от Cuckoo

# 262
Познавам и работещи българи, които не са ходили на кино с години. Особено при наличието на сайтове с филми, торент тракери и т.н. Честно казано, и аз скоро не съм, но не защото ми е много скъпо. Обаче с 2 деца вече си е цифра.

Не зная дали сте чели "За Америка като за Америка", вярно че е писана отдавна, но едни от домакините на Марко Семов (чернокожи) сами признават, че има гета, в които някои хора с поколения не работят.
По Холмарк преди години даваха един иначе интересен сериал "Ед" с участието на Джули Боуен. Та братът на главният герой адвокат,ненадейно го арестуваха,защото от много години не работел и съответно не плащал данъци - издържали са го негови приятели и роднини - последно брат му. Тоест,доколкото схванах,дори някой да ви издържа,пак дължите някакви данъци на държавата - може би данъци върху подарените пари за издръжката ви. Не разбрах точно. Но го арестуваха само заради това,че не беше работил много години наред.
Безсрочни соц.помощи получават само инвалидите,но те са друг случай... Тук става дума за прави и здрави хора.

# 263

В нито една от тези двете няма 20% безработни или хора на социални помощи, така че тези няма да са. Аз също съм от много дълго време в различни чужбини, също и извън европейски, но в цивилизовани страни. Затова се питам дали просто не ти е такава средата където си попаднала. Защото България определено не е цвете в сравнение със споменатите държави.

Занимавам се с техническа наука и средата ми е такава, че срещам хора от различни националности и с академични степени. Това е моето наблюдение, процентите не съм ги изчислявала статистически. Не спекулирам за средата на хора, които не познавам. България по мое мнение, като цяло, не е по-лоша в много народо психологически характеристики, които често се приписват на българина, от която и да е друга страна.

# 264
За съжаление и такива изказвания е трудно да се правят. И на мен ми се иска да го мисля, но познавам твърде малко хора на фона на общия брой, за да правя статистическа извадка. А и всеки от нас си е в някакъв негов си балон. Примерно аз не познавам нито един човек на социални помощи, в никоя държава, даже никой с под средна заплата, където и да са по света. Повечето доста нагоре.

Но въпреки това ми се струва, че манталитетът в България има сериозни дефицити спрямо този на други места, съдейки по състоянието на държавата. Пример са спазването на законите, хвърлянето на боклуци по улиците. Не, че другаде ги няма - но защо в България е толкова по-зле?

# 265
  • Най-красивата страна
Да живееш на социални помощи означава ,че си на дъното.
Без значение къде си.

# 266
  • София
Чак пък много по-зле не сме - всички големи европейски градове май са доста мръсни.
Тук частната собственост вече издигната в култ - може да държиш някоя съборетина с години да се руши, ако ще да е на жълтите павета.
Спазването на законите не е в гените. Просто се налагат глоби и наказания и това се случва често. Докато се промени манталитетът. А нашият е още на ниво първоначално натрупване на капитала.

# 267
За мръсотията, мръсни са, ама не като в България (ако вземем София за пример). Поне където съм била аз.

За законността си права, понеже хората си знаят, че законът е врата в полето, никой не го мисли. Ама някак си има повече хора с нагласа да тарикатеят ми се струва. Разбира се, това е резултат от десетилетия безнаказаност, вярно е.

Ами знам ли. Дано се оправят нещата, защото според мен България има потенциал да е хубаво място за живеене, АКО…

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 12:10 от Анонимен

# 268
Скрит текст:
За мръсотията, мръсни са, ама не като в България (ако вземем София за пример). Поне където съм била аз.

За законността си права,
понеже хората си знаят, че законът е врата в полето, никой не ХО мисли.
Скрит текст:
Ама някак си има повече хора с нагласа да тарикатеят ми се струва. Разбира се, това е резултат от десетилетия безнаказаност, вярно е.

Ами знам ли. Дано се оправят нещата, защото според мен България има потенциал да е хубаво място за живеене, АКО…

А не е ли?
---------------
Кой е Хо?

# 269
Аутокорект. 😆 Не съм видяла. Редактирах.

Ами не би трябвало да е.

Общи условия

Активация на акаунт