Великобритания - тема [91] Пролетно - Пролетно Лятна Нековидна

• 34 307
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
Киселото мляко Onken natural set ми е чудесно и винаги го има във веригите, пробвали сме много други марки, но това е нашето кисело мляко. От пресните купувам Yeo valley органик, малко компромисен вариант, тъкмо по-малко да пие дъщеря ми, аз го ползвам в минимално количество за кафето. Фермерски млека не сме пробвали. И докато сме на млечни продукти - Apetina original е избора ми за обикновено бяло сирене. От българските храни само печени чушки ми липсват. Миналото лято купихме чушкопек, но така и не сме го ползвали. Тук не съм виждала хубав месест пипер за печене, но и не обичам турските магазини, където предполагам, че ще има такъв. Никаква друга носталгия по българските храни, намерила съм си продукти за всичко.

# 466
  • До хладилника, който обичам
Пресен чесън е моята голяма мъка. Даже да гледам, не е в количествата, които мога и искам да изям. Мисля, че по друго не страдам, всичко си има заместител или еквивалент.
Ползвам полски и турски магазини охотно и купувам неща като туршия, печени чушки, кисело зеле и т.н. Впрочем за печени чушки виж в Лидл и Сейнсбърис - само че са май с добавен оцет.

# 467
  • Bristol
Бу, в Wilko продаваха чесън за садене. Беше започнал да прокарва. Купих 3 глави за £2 и го наслагах из цветните лехи с надеждата да има за салатата за Великден. А някъде четох и че котките го избягвали. Та, ако отблъсне моята да не рови толкова в лехите, с един куршум, два заека 😁

# 468
Мери, ние с портокалови кори ги гоним писаните. Чесънът не подейства. 🤭

Много ми хресват някои от тукашните кисели млека. Пак са с наща си бг бактерия. Дори може да се закупи онлайн и човек да си кваси, ако има желание.
Майка ми като дойде яде само хляб с кисело мляко. Аз пък толкова да не им харесвам хляба. Казва, че колкото и да яде от тукашния грам не качва. Докато в Бг си позволява по някоя филийка седмично само.

Който сравнява с домашно гледани зеленчуци в Бг, е нормално да не харесва тукашните. Последните години нямаше от къде да вземаме домашни, купувахме от пазарите във Варна и бяха същия безвкусен блявоч. Тук дори съм попадала на по-вкусни домати и краставици, отколкото последните години във Варна.

Слънце има много в Англия, стига да не живее човек на западния бряг. Там климатът е друг. Дори при нас на Северния полюс (както казва една приятелка от Брайтън) е топло и слънчево, а лятото не ни стига водата за поливане. Ние имаме смокини и стават големи и сладки. Дано местенето не ги е стресирало много, за да ви покажа. Ягоди берем с месеци по кило дневно от няколко саксии.

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 12:36 от Pampers

# 469
Благодаря, Мери. Имам и семена от т.нар. вечен чесън (режат се само стъблата с листата и пуска нови), тази година трябва да го посадя. Питах, разпитвах, гледах в етническите магазини, никъде няма връзки пресен чесън.

# 470
Хех, Бу, преди няколко години развих пневмония и се лекувах в Сандански, гледаха ehic картата ми като, че я виждат за първи път. Казаха ми да отида да си платя осигуровките за 3г назад, ако имам претенции. Платих си като поп за лечение, и снимки, и всичко. В София или Пловдив може и да значи нещо тази карта.
Болничното лечение на пневмония не е спешно състояние. Спешни състояния са онези, които възникват внезапно и застрашават пряко живота, ако не бъде извършена медицинска намеса.
Какво покрива английската здравна карта не ми е известно.

# 471
  • Deutschland/HE
Пресен чесън е моята голяма мъка. Даже да гледам, не е в количествата, които мога и искам да изям. Мисля, че по друго не страдам, всичко си има заместител или еквивалент.
Ползвам полски и турски магазини охотно и купувам неща като туршия, печени чушки, кисело зеле и т.н. Впрочем за печени чушки виж в Лидл и Сейнсбърис - само че са май с добавен оцет.

Бу, аз не съм в Англия, но в Германия също няма пресен чесън и ние започнахме да си садим, първата година в една голяма саксия и се получи супер, а след това и в  hochbeet. От България си вземам хубав чесън и в края на ноември го слагам, като махаме елхата си отрязвам клончета и покривам отгоре и ги държа така до края на март, за края на април си имаме хубав пресен чесън. Много хубав чесън си бяхме купили и от Франция и с него стана много добре.
Успех!

# 472
Бу, за пресен печен пипер говоря. Хубаво да се омириша докато го пека, да ми напомни за детството, за българското лято и края му, да нарежа към доматите... В бурканите не е това, което искам. Дори да не е кисел, дори и да е домашен пипер от буркан, само за паниране или мишмаш бих го ползвала, не е като прясно печен. Лятото като бях у нашите поне 2/3 от менюто ми беше печен пипер. А туршиите може да са полезни с киселите си бактерии, но обикновено са и много солени и не мога изобщо да ги ям. Само кисели краставички за ММ купувам от Теско и за руска салата около Коледа и Нова година. Тогава само е и киселото зеле и толкова. Всъщност, до турския магазин мога да отида за козунаци тия дни. Миналата година зареждаха много хубави румънски козунаци.

# 473
  • някъде в орбита...
Тук дори съм попадала на по-вкусни домати и краставици, отколкото последните години във Варна.
Като им е сезона много места вкарват от Испания, а там са един път като вкус просто, та за това Hands Plus1

Хубави чушки за печене (не ги пека, сурови ги ям), съм купувала само лятно време, и изненадващо добри са продуктите от Лондис. В Лондис до нас винаги продуктите са по-добри от на супермаркетите, и винаги имат много добър избор на стоки от всякъде - полски, турски, български...

# 474
Ще потърся имаме ли Лондис тук. Последно миналата седмица взех страхотни сладки чушки от Асда (да не очакваш). Половината ги изпекох, другата половина ги сготвих вчера като оставих крайчетата да ги хрупаме. Даже ме хваня яд, че не оставих цяла чушка да си я напълня със сирене.

# 475
  • UK
Кисело мляко купувам Greek Style, най-често от Уейтроуз. На мен тук ми харесва киселото мляко, но аз в Бг почти не ям, много ми е кисело. Сега поръчвам и от Milk&More. От фермите прясното е три вида, както в магазина.

От много години вече не пазарувам български продукти, намерила съм си всички алтернативи и предпочитам местни продукти . Имам познати ходят до български  магазини за всичко, даже и макарони. Аз влизам за някоя луканка обикновенно и грабвам по някоя вафла за децата. Българските чушки обаче и на мен липсват.

Като ви слушам за тези доматчета почвам да се замисля дали и аз да не купя да засадя нещо.

Аз трябва да боядисвам оградата, но май трябва да изчакам лятото,а?

# 476
  • Bristol
Pampers, какъв им е сорта на ягоди те ви, знаеш ли Heart Eyes

Ягодите са нежни плодове и е трудно да се транспортират. Въпреки че вече има едни сортове, които издържат, но самият плод е доста твърд, дори и узрял да е. Не ги харесвам тях. Затова хубави са само в сезона, локал продукция Simple Smile

Ябълките и гроздето също ми харесват, а и черешите, като им дойде сезона, пускат ги в щайгички тогава. По цяла шайга си взимам и хрупам в къщи 😊

# 477
Аз трябва да боядисвам оградата, но май трябва да изчакам лятото,а?
Давай заедно напролет, като стигне 20 градуса Simple Smile fence stain или плътна боя? Имам някои трикове - стара боя / stain пада много добре с водоструйката. И после докато е мокро, мажеш първа ръка и се разстила разкошно. Съхне и е водоустойчиво за около час, та не е нужно да е много топло времето.

# 478
Мери, не помним вече. Купувани са преди 4г. Гледахме да са сортове, които добре виреят на английския климат. Същото съобразихме и със смокините.
Ако идвате насам края на лятото, мога да ти дам разсад.

Така и не успявам да се дореда до щайга с череши. Знам, че продават в Теско, но нямам на удобно и малкото пъти като отида, нямат.

Green и аз като теб не пазарувам от бг магазин. Обаче ме подсещаш да питам за кори за баница. Изчезнаха тези, които ползвах и търся препоръка.

# 479
  • UK
Давай заедно напролет, като стигне 20 градуса Simple Smile fence stain или плътна боя?

Трябва да проуча, въобще незнам какво означават тези бои. Как 20 градуса през пролетта, при нас около 15-17 може да стане?
Нашата ограда сега е кафява, на всички съседи е такава. След бурята сложихме два нови панела,които трябва да се боядисат, на мен май ми се иска тотално да сменя цвета, но още не сме го обсъдили със семейството.

Памперс, аз много рядко правя баница и грабвам кори от близкия турски магазин, всякакви за баклава ми вършат работа.

Подсетихте ме обаче за козунаци, миналата година не месих, но тази май ще пробвам пак.

Общи условия

Активация на акаунт